Wat? Bij een keloïd (in de volksmond ook wel 'wild vlees' genoemd) is er sprake van overmatige littekenvorming. Het litteken breidt zich uit tot buiten de grenzen van het oorspronkelijke litteken. Wild vlees kan ook soms spontaan ontstaan zonder voorafgaand litteken en komen vaker voor bij donkere huidtypes.
De huisarts kan fibromen verwijderen door ze weg te knippen met een steriele schaar. Bij een klein steelwratje is geen verdoving nodig. Bij een grotere steelwrat is plaatselijke verdoving mogelijk. Wegschrapen.
Zilvernitraat wordt soms op een rode doorbloedde wond aangebracht om versnelde groei af te laten nemen zodat de huid er weer overheen kan gaan groeien. Aan het uiteinde van de stift zit de zilvernitraatsteen. Deze is soms voorzien van een waslaag. De waslaag dient te worden verwijderd voor het gebruik.
Fibromen ontstaan vaak naarmate mensen ouder worden. Vaak neemt het aantal fibromen of steelwratjes toe bij vrouwen in de menopauze. Bij mensen met overgewicht ontstaan er vaak veel fibromen op één plek. Ook de schuring en wrijving van kledeing, zoals de bh-rand, lokken het ontstaan van fibromen uit.
Keloïd littekens zijn goed te behandelen door middel van lasertherapie. Hierbij adviseren wij een combinatie van kenacort injecties bij de dermatoloog met daarna een gefractioneerde laser littekenbehandeling.
Eens het keloïd gevormd is, zal het niet spontaan in omvang verkleinen. Dat in tegenstelling tot gewone overmatige littekengroei, waarbij de littekenvorming binnen de grenzen van de oorspronkelijke wonde blijft en vaak spontaan verdwijnt binnen 6 tot 12 maanden.
Hoe ziet een keloïd eruit ? We zien en voelen harde, gladde, glanzende plateauvormige verhevenheden (bulten) , vaak ook met grillige uitlopers. Een vers keloïd is rood van kleur, later wordt de tint lichter en huidkleuriger.
Fibromen zijn langwerpige gezwelletjes die eruit zien als steeltjes aan de huid. Fibromen hebben dezelfde kleur als de omliggende huid of zijn iets donkerder. Vaak ontstaan fibromen op plekken waar de huid te maken heeft met veel wrijving. Denk hierbij aan de hals, de liezen en de oksels.
Huidvergroeiingen (ook wel: fibromen, wild vlees, steelwratjes, kersenwratjes) zijn vaak bruine of rode verheven bobbeltjes of vlekjes. Het is niet altijd precies bekend hoe de huidvergroeiingen ontstaan: waarschijnlijk heeft het te maken hebben met genetische aanleg en blootstelling aan UV.
Hoe zien fibromen eruit ? We zien weke, huidkleurige gezwelletjes die overal op de huid kunnen voorkomen. Vooral bij adipeuze postmenopauzale vrouwen kan men soms tientallen kleine of grotere gesteelde huidkleurige of lichtbruine gezwelletjes zien in de hals, oksels, onder de borsten en in de liezen.
Onbeschadigd oog beschermen. Meteen mond uitspoelen en veel water drinken. Onmiddellijk een arts raadplegen. In het geval van inslikken bestaat gevaar op perforatie van de slokdarm en de maag (sterk bijtend effect).
Zilvernitraat stift mag maximaal 1 keer per dag gebruikt worden. Niet langer dan 2-3 weken gebruiken. Langer doorgaan is niet schadelijk of giftig maar als het binnen die periode niet het gewenste resultaat heeft moet men zich afvragen of het zin heeft om door te gaan.
Bij een keloïd (in de volksmond ook wel 'wild vlees' genoemd) is er sprake van overmatige littekenvorming. Het litteken breidt zich uit tot buiten de grenzen van het oorspronkelijke litteken. Wild vlees kan ook soms spontaan ontstaan zonder voorafgaand litteken en komen vaker voor bij donkere huidtypes.
Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf of laten bevriezen bij de huisarts. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.
Wat kun je zelf doen? Een fibroom wekt misschien de indruk dat het eenvoudig zelf te verwijderen is, maar doe dit niet. Hierdoor kunnen infecties en littekenvorming ontstaan.
Er is geen medische reden om een steelwratje te behandelen, ze zijn immers onschuldig en nooit kwaadaardig. Maar de wratjes kunnen soms wel als ontsierend of hinderlijk worden ervaren, waardoor iemand er toch graag vanaf wil.
Je arts zal je wel aanraden om de ontwikkeling van het fibroom regelmatig op te volgen (echografisch op te meten). Afhankelijk van de grootte en lokalisatie van het fibroom, van je leeftijd en medische voorgeschiedenis gebeurt dit best om de 6 à 12 maanden.
Een steelwratje is een kleine uitstulping van opperhuid- en huidweefsel, met een diameter van 1 tot 5 mm en 2 tot 10 mm hoog, meestal vleeskleurig. De meest voorkomende plekken voor steelwratjes zijn de nek, arm, oksels, lies, oogleden, onder de borsten of andere huidplooien.
Kenmerken van hypergranulatie zijn rood brokkelig, glanzend weefsel boven het niveau van de omliggende huid. Het komt voor bij bijvoorbeeld brandwonden, veneuze wonden en doorligwonden.
Nee, fibromen gaan niet vanzelf weg. Bij sommige mensen kunnen in de loop der jaren meerdere fibromen op de huid ontstaan. Er bestaan geen medische reden om fibromen te verwijderen. Indien ze cosmetische bezwaren geven kunnen deze goed en veilig worden verwijderd door de huidspecialiste.
Fibromen kunnen voorkomen in alle weefsels die zijn ontstaan uit het mesenchym. Kwaadaardige tumoren van bindweefsel worden fibrosarcomen genoemd.
Fibromen zijn goedaardige (niet-cancereuze) tumoren die zich ontwikkelen in de baarmoederwand. Hun aantal en hun ligging kunnen verschillen van vrouw tot vrouw, net als hun grootte (van een paar millimeter tot verschillende centimeters).
Een keloïd is een goedaardig gezwel. Het ontstaat door overmatige groei van littekenweefsel. Het litteken groeit buiten de oorspronkelijke wondranden door. Het litteken kan veel klachten geven zoals jeuk, een trekkende huid en pijn.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
Bij een keloïd litteken is de normale genezing volledig ontremd. Het litteken kan (zeer) grote en harde vormen aannemen. De littekens zijn altijd groter dan het oorspronkelijke wondgebied en kunnen (erg) pijnlijk zijn jeuken.