Heeft je kleine uk witte aanslag of puntjes in de mond die je niet weg kunt vegen?Dan kan dit spruw zijn. De witte aanslag of puntjes zitten op de tong, tegen het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen.
Klachten bij spruw
Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van. Soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.
gladde, gespannen, glanzende of schilferige huid; kleine bultjes; ernstige jeuk die kan overgaan in een scherpe pijn (als messteken), vooral tijdens en na het voeden; brandend gevoel en/of pijn die door de arm of rug trekt.
De infectie kan zowel bij de baby als bij de moeder pijnklachten veroorzaken. Een milde infectie kan echter ook zonder hinder voor moeder of baby aanwezig zijn en vervolgens vanzelf weer verdwijnen. Geschat wordt dat ca. 4% van de zuigelingen spruw ontwikkelt.
Spruw is soms niet te herkennen, omdat er niet altijd iets bijzonders te zien is aan de baby. Candida is soms niet te herkennen, omdat er niet altijd iets bijzonders is te zien aan de tepels.
Pijn, jeuk en onrustig drinken
Alhoewel niet alle baby's last hebben van de klachten van spruw, kan je kindje last krijgen van pijn en jeuk in de mond. Dit kan zich uiten in het onrustig, huilend drinken of zelfs het weigeren van drinken. Je baby maakt hierbij een klakkend geluid tijdens het drinken.
Azijn, citroensap en bicarbonaat zijn bijvoorbeeld oude huismiddelen tegen spruw. Uiteraard is het belangrijk dat deze middelen voldoende verdund worden. Onverdund zouden ze veel te pijnlijk zijn op de borsten en in het mondje van de baby.
Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal het advies gegeven om gist- en schimmelrijke producten te vermijden.
De schimmel verdwijnt namelijk niet als de melk ingevroren wordt. Als je die melk dan bijvoorbeeld een week na genezing geeft aan je kindje, kun je hem opnieuw besmetten. Spruw is absoluut geen reden om te stoppen met borstvoeding!
De tekenen van spruw zijn bij de moeder te zien aan de tepels wanneer deze borstvoeding geeft. De borsten en/of tepels zijn pijnlijk, voelen branderig aan en kunnen gaan schilferen. De tepels zijn vaak donkerroze en glanzen een beetje, net als de tong van je kindje.
Op de tepelhof bevinden zich de kliertjes van Montgomery. Dit zijn kleine kliertjes die vet aanmaken en dit vet afscheiden op de tepel. Je kunt ze zien, het zijn een soort bultjes. Het vet dat ze maken houdt de huid soepel en houdt de zuurgraad van de huid goed.
WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ? De spruw bij de baby gaat na enkele dagen tot weken over en komt dan niet meer terug. De schimmel gaat nooit helemaal weg, want Candida is een normale bewoner van de mondholte. Maar er ontstaat een nieuw evenwicht, het beslag verdwijnt en de klachten verdwijnen.
Bij volwassenen ontstaan er meestal pijnlijke rode letsels van verschillende grootte op het mondslijmvlies. Een witte laag op de tong komt eveneens voor. Die is wel vlotter weg te schrapen dan bij pasgeborenen. Af en toe kun je last hebben van een branderig gevoel in de mond of smaakverlies.
Het kan 1 tot 2 weken duren voordat de schimmel- of gistinfectie echt beter wordt. Ook als de klachten over zijn, moet uw kind de hele kuur afmaken.
Spruw ontstaat wanneer de natuurlijk aanwezige schimmels van het lichaam verstoord raken. Daarom lopen de allerjongsten, alleroudsten en mensen met een zwak immuunsysteem het meeste risico. Een goede mondhygiëne is echter essentieel voor het behandelen van spruw.
Spruw is te herkennen aan een hardnekkige, witte aanslag op de lippen, de tong en in de mond van je baby. Je kunt het niet wegvegen. De spruw kan de huid en het slijmvlies van de mond gevoelig maken. Bij het drinken aan de borst of fles, kan je baby daardoor onrustiger zijn, vaker loslaten en een klakkend geluid maken.
Wanneer je baby tandjes begint te krijgen (tussen de 6 en de 9 maanden) moet je de mondholte schoonmaken met een gaasje. Een paar dagen nadat de tandjes zijn doorgebroken, zou je moeten starten met tandenpoetsen met een zachte tandenborstel.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
De huid van de tepel en tepelhof verkleurt naar rozerood of paarsig en wordt glad en gespannen en soms glanzend en schilferig en kan iets opgezet zijn. Er kunnen ook kleine bultjes ontstaan. Ernstige jeuk die kan overgaan in scherpe brandende/stekende pijn, vooral tijdens en na het drinken van de baby.
Kook flesjes en spenen uit. Als uw baby met spruw niet goed drinkt of veel huilt tijdens de voeding, is behandeling nodig: een gel/mengsel dat u in de mond van uw baby smeert. een crème die u op uw tepels smeert.
Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider? Dan kan uw arts miconazol-gel voor in de mond (orale gel) voorschrijven. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Een schimmelinfectie in de mond- en keelholte gaat vaak vanzelf over. Zijn de klachten hevig, of wil een baby niet drinken, dan kan een arts medicijnen voorschrijven. Mondschimmel wordt dan behandeld met een gel of een drankje op basis van miconazol, fluconazol of een ander schimmeldodend middel.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Lokale factoren zijn slechte mondhygiëne, langdurige irritatie door een oude of slecht passende gebitsprothese, roken, droge mond, lokaal gebruik van hormoon bevattend geneesmiddel (corticosteroiden) bijvoorbeeld inhalatie-medicijnen bij astmatische klachten, droge mond en bestraling van het mondholtegebied.
Wat is spruw? Spruw is een schimmelinfectie, veroorzaakt door de candida albicans. Dit is een schimmel die samenleeft met allerlei andere onschuldige organismen in het lichaam.