Hoeveel peetouders mag je hebben? Hoeveel mensen je aanwijst als peetouder voor je kind bepaal je zelf. Dit kunnen er meer dan twee zijn, maar dit kan ook maar één persoon zijn. Het ligt er maar net aan wat voor jullie goed voelt.
Vaak is de peetouder een oom of tante of een van de grootouders van het kind, maar dit hoeft niet. Kan je niet kiezen en wil je meer dan twee peetouders aanstellen? Dat kan, net als het aanstellen van slechts één peetouder.
Ouders kunnen iemand gratis als voogd aanwijzen door registratie in het gezagsregister. U kunt hiervoor het webformulier voor aantekening gezag na overlijden invullen op de website Rechtspraak.nl.
Oorspronkelijk waren peetouders de 'getuigen' bij de (katholieke) doop van een kind. Zij moesten 'toezien op de gelovige opvoeding' van het kind. Vaak waren dit een oom of een tante van het kind.
De bedoeling is om iets persoonlijks te geven, een cadeautje dat je petekind voor de rest van zijn of haar leven zal koesteren. Iets dat altijd een herinnering aan jou zal blijven. Zo kan je bijvoorbeeld een eerste juweeltje geven, zoals een gouden baby armbandje.
Hoeveel peetouders mag je hebben? Hoeveel mensen je aanwijst als peetouder voor je kind bepaal je zelf. Dit kunnen er meer dan twee zijn, maar dit kan ook maar één persoon zijn. Het ligt er maar net aan wat voor jullie goed voelt.
Nee, het peter- of meterschap heeft geen wettelijke betekenis. De doopbelofte is ook niet bindend. Je bespreekt zelf met de meter of peter to be wat je precies van hen verwacht.
Petekind wordt in de standaardtaal in het hele taalgebied gebruikt voor 'het kind voor wie men samen met de ouders de doopbelofte aflegt'. Een petekind is dus het kind van wie men peter (peetoom) of meter (peettante) is.
Zo moet een meter of een peter minimaal zestien jaar zijn en katholiek gedoopt en gevormd zijn. Meter en peter mogen niet de moeder of vader van de dopeling zijn. De meter en peter van de dopeling moeten ook de geschiktheid en intentie hebben om hun taak uit te oefenen.
Het ondersteunen in de opvoeding door een peter en meter, werd al vrij snel erg ruim geïnterpreteerd: van hulp bij opvang, naar het helpen bij huiswerk, het doorgeven van bepaalde waarden, interesse voor cultuur of sport, tot het schenken van cadeaus op speciale feest- en verjaardagen.
Ouders wijzen u aan als voogd
Ouders kunnen 1 of 2 personen op de volgende manieren aanwijzen als voogd: Ouders kunnen u als voogd aanwijzen door registratie in het gezagsregister. Ouders kunnen in een testament bij de notaris laten vastleggen dat zij u aanwijzen als voogd.
Overlijden melden
Het allereerste dat moet gebeuren, is het overlijden melden aan de huisarts, naasten, uitvaartverzorger en de gemeente waarin je dierbare is overleden. Als je de uitvaart bij ons regelt, doen wij aangifte van overlijden voor jou en regelen de Akte van Overlijden.
de geestelijke vader, bijvoorbeeld van een denkbeeld of onderneming.
En hoeveel kost dat? Veel kosten zijn er aan een doopsel niet echt. Je koopt de doopkleertjes (als je die niet hebt van je eigen doopsel) en een doopkaars . Je kunt altijd een vrijwillige bijdrage leveren aan de kerk.
Voogd aanwijzen via gezagsregister
U kunt een voogd aanwijzen door een aantekening in het gezagsregister. U kunt hiervoor het webformulier voor aantekening gezag na overlijden invullen op de website Rechtspraak.nl. Het aanwijzen van een voogd in het register is gratis.
Vroeger betaalden de meter en peter het volledige bedrag van de doopsuiker. Tegenwoordig wordt dit al minder gedaan en staan veel kersverse ouders erop om deze kost zelf te betalen. Het bedrag dat je aan een geschenk geeft, moet je op basis van je eigen budget en de gewoontes bepalen.
Je moet als ouders niet getrouwd zijn om je kindje te laten dopen. Als je dit wel bent, neem je best dit trouwboekje mee naar de doopviering. Na afloop van het doopsel kan het dan meteen ingeschreven worden. De kerk raadt aan het kind te laten dopen tussen de drie weken en drie maanden na de geboorte.
Papi/pappy/pappie. Papoe. Peetje.
Het kind waarvan je peter of meter bent, is in het algemeen Nederlands je 'petekind'. Het maakt niet uit of het een jongen of een meisje is. In het Belgische Nederlands wordt ook 'metekind' gebruikt, voor een jongen of meisje van wie een vrouw meter is. Dat is standaardtaal in België.
Petekind is standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'jongen of meisje van wie iemand meter of peter is'.
Grootouders, ooms en tantes worden meestal gevraagd peter of meter te zijn. Bij een katholieke doop worden doorgaans twee getuigen gevraagd: een (mannelijke) peter of peetoom en een (vrouwelijke) meter of peettante.
Tijdens het doopsel beloven meter en peter aan de ouders om het kind bij te staan in de geloofsopvoeding. Vroeger werd het kind onmiddellijk na de geboorte gedoopt. De moeder lag meestal nog in het kraambed en het was de taak van de meter om de baby vast te houden bij de doopplechtigheid.
Er zijn weinig beperkingen bij het kiezen van een peter of een meter: ze moeten minimaal 16 jaar zijn en katholiek gedoopt en gevormd. Het is noodzakelijk iemand te vragen die betrokken is bij het geloof en het kind ook wil ondersteunen in zijn geloofsweg.