Is een uitstrijkje pijnlijk? Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Sommige vrouwen vinden het uitstrijkje vervelend, maar het doet meestal geen pijn. Door het aanraken van de baarmoedermond kun je na het onderzoek wat bloed verliezen.
Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel kortdurend een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad. Het bloedverlies stopt meestal binnen een dag.
De afspraak duurt in totaal ongeveer 10 minuten. Het borsteltje met slijmvlies gaat in een potje naar het laboratorium. Daar wordt het verder onderzocht. Binnen 4 weken krijgt u een brief thuis met de uitslag van het uitstrijkje.
Het lijkt een beetje op de kop en de snavel van een eend. De arts kan hiermee de vagina een beetje openen zodat de binnenkant van de vagina en ook de baarmoedermond onderzocht kunnen worden. Een eendenbek kan wat raar aanvoelen in de vagina, maar hoort geen pijn te doen.
Ja, vertel je arts dat je nog maagd bent. Je arts houdt daar rekening mee door bij het onderzoek een kleinere eendenbek te gebruiken. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV, het humaan papillloma virus. Als je nog nooit seksueel actief was, is de kans op een HPV-besmetting uiterst klein.
De totale lengte is 20 cm en de lengte van het blad is 10 cm.
Hoe verloopt een uitstrijkje? De arts opent met een speculum (spreider/eendenbek) de vagina en de baarmoederhals. De arts strijkt met een borsteltje wat oppervlakkige cellen van de baarmoederhals af. Deze cellen worden microscopisch door de patholoog in het laboratorium onderzocht.
De arts gebruikt een speculum of metalen instrumentje om de binnenkant van je vagina en je baarmoederhals te bekijken. Daarna haalt de arts wat celmateriaal van de binnenzijde van je baarmoederhals weg om te onderzoeken. Meestal krijg je het resultaat binnen de twee weken.
Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Eerst wordt uw uitstrijkje alleen getest op HPV. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.
Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel kortdurend een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad. Het bloedverlies stopt meestal binnen een dag.
Er is in het algemeen geen pijn na het onderzoek. Wel kan het onderzoek soms wat krampen in de baarmoeder opwekken. Dit veroorzaakt menstruatiepijn. Hiervoor kunt u een pijnstiller (ibuprofen of naproxen) gebruiken.
De uitslag wordt uitgedrukt in PAP-scores: PAP 1: er zijn geen afwijkende cellen gevonden. PAP 2: er zijn enkele afwijkende cellen gevonden, maar een aanvullend onderzoek bij de gynaecoloog is niet nodig. De cellen herstellen zich vanzelf.
In principe mag het inwendig onderzoek geen pijn doen. Hoe beter jij je van onderen slap kunt houden, hoe beter het gaat. Als de verloskundige je toch pijn doet, zeg dat dan. Dan kan ze haar vingers even stil houden zodat de pijn weer wegzakt.
Spreid de binnenste schaamlippen • Vermijd contact met de plasbuis • Breng het speculum in dichte stand in onder schuine hoek • Draai het speculum iets bij en breng hem diep in. Dit hoort geen pijn te doen.
Vaginaal speculum (eendenbek) model Cusco. Afmeting: 23 x 120mm.
HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kan jij ook besmet raken. Ook als je 1 seksuele partner in je hele leven hebt, kan je het van die partner krijgen.
Ik heb meegedaan aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Hoe krijg ik de uitslag? U ontvangt de uitslag binnen 4 weken per brief. Uitslag uitstrijkje: U en uw huisarts ontvangen de uitslag van het uitstrijkje.
Bij baarmoederhalskanker met uitzaaiingen naar de longen, lever of botten wordt u meestal niet meer beter. U kunt wel een behandeling krijgen om uw klachten minder erg te maken of langer te leven. Bijvoorbeeld bestraling of chemotherapie. U beslist samen met de gynaecoloog welke behandeling u wilt.
Het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is gratis. Ook het controle-uitstrijkje na 12 maanden en de zelfafnameset zijn gratis. Laat u een uitstrijkje maken in het ziekenhuis bij een gynaecoloog? Dan is het onderzoek niet gratis.
Je billen liggen op de rand van de stoel en je benen wat omhoog in de de beensteunen. Deze positie maakt het voor de gynaecoloog gemakkelijk om de eendenbek naar binnen te brengen. Voordat de eendenbek naar binnen wordt gebracht, wordt hij wat verwarmt onder de warme kraan, of hij komt uit een verwarmde lade.
Als u veranderde cellen in uw uitstrijkje heeft, gaat u naar het ziekenhuis. Een behandelaar bekijkt uw baarmoederhals met een apparaat. Soms worden er stukjes baarmoederhals weggehaald en onderzocht. U krijgt meestal binnen 2 weken de uitslag van het onderzoek.
Naast het voelen en benoemen van je ontsluiting kunnen we ook aan de regelmaat van je weeën en aan je houding zien hoe ver je mogelijk bent. Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting.
De baarmoederhals is het uiteinde van de baarmoeder. Je kunt die zelf voelen. Ga met een vinger diep in je vagina. Helemaal achterin de vagina ligt de baarmoederhals.
Doet een gynaecologisch onderzoek pijn? Een gynaecologisch onderzoek voelt soms ongemakkelijk aan maar mag geen pijn doen. Je hebt er minder last van als je je bekkenbodemspieren ontspant tijdens het onderzoek. Probeer je goed te ontspannen en blijf rustig doorademen.