Hooi van goede kwaliteit is meestal diep groen tot geel-groen in plaats van geel of bruin van kleur. Maar let op: de kleur zegt niet altijd iets over het ruwvoer. Let daarnaast op onkruiden die eventueel giftig kunnen zijn. Een groot aandeel onkruid heeft ook invloed op de voedingswaarde.
Hooi mag niet muf ruiken.Een lichte groene tint heeft de voor- keur.Het moet altijd goed droog zijn.Droog hooi voelt licht aan.
Als we kijken naar welk soort hooi u een konijn of cavia moet geven, dan worden Timothy hooi en Weidehooi vaak als de betere en gezondere opties beschouwd. Alfalfa staat bekend als geweldig hooi voor babykonijnen, omdat het een hoger calcium- en eiwitgehalte bevat. En dit is goed voor hun groei en ontwikkeling.
Hooi geoogst van relatief jong voorjaarsgras heeft vaak een hoger eiwitgehalte en voelt zacht aan. Dit is erg geschikt voor jonge veulens, hoogdrachtige merries en oudere paarden die moeite hebben met kauwen. Grofstengelig hooi is in een later stadium geoogst en bevat vaak veel vezels, maar minder voedingsstoffen.
Je doet een baal hooi of een pak voordroog open en het is beschimmeld, er hangt een zure geur aan, voordroog heeft warme plekken in het pak enzovoort.
Gras laten drogen tot het hooi wordt, duurt ongeveer 5 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Door het lage vochtgehalte is het lang te bewaren (meer dan een jaar), omdat het ongevoeliger is geworden voor schimmels en andere micro-organismen. Hooi moet je wel droog opslaan.
Het hooi kan maximaal 24 uur worden bewaard en de voorkeur heeft dan ook om het binnen die tijd te voeren.
Hoe fijner het hooi, hoe hoger de voedingswaarde. Hooi dat zacht is, geeft minder stimulatie van de darmwand. Iets droger, meer stengelig hooi bevat meer vezels en bevorderd de darmgezondheid. Ouder, zeer grof hooi is laag in voedingsstoffen en is moeilijk te verteren door het paard.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Hooi is zeer kwetsbaar voor weersinvloeden. Regen, hagel en sneeuw zijn fataal voor hooi, doordat het kan gaan schimmelen. De kans is groot dat je paard het hooi niet meer wil eten wanneer het nat is geworden. Daarnaast zal er ook veel zand aan het natte hooi blijven plakken wat de kans op zandkoliek verhoogd.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken.
De gemiddelde prijs van stro ligt tussen de 100 en 150 euro per ton, terwijl hooi tussen de 150 en 250 euro per ton kost.
Ook al is het slecht weer, toch is het aan te raden het hooi minstens één keer per dag om te keren.
Paarden weigeren vaak te eten als ze stress of pijn hebben. Dit is vooral problematisch wanneer paarden hun ruwvoer weigeren, omdat het paard dan geen speeksel produceert door te kauwen en ook de maag leeg blijft. Als gevolg daarvan is er een overmaat aan zuur en dus een daling van de ph-waarde in de maag.
Hoe langer het hooi in de opslag ligt, hoe groter de kans dat er stof in de baal dringt. Door het oude hooi een kwartier onder te dompelen in water, spoelt het stof eruit en krijgt het zijn originele smaak weer wat terug. Mits droog opgeslagen, behoudt het hooi gedurende twee jaar zijn kwaliteit.
Hooi bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd gras, maar er kunnen ook andere planten inzitten. De kwaliteit van het hooi kan met behulp van de geur, kleur en samenstelling ingeschat worden: Groene kleur en frisse kruidige geur: dit hooi heeft maar kort kunnen drogen, ca.4 dagen.
Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven. Bij voorkeur dient een paard maximaal 6 uur met een lege maag te staan.
Een paard heeft minimaal één kilogram droge stof uit ruwvoer per 100 kilogram lichaamsgewicht nodig om zijn darmen op gang te houden. Dat houdt in dat een paard van 600 kilogram (naast eventueel krachtvoer) minimaal 7,5 kilogram hooi (80% droge stof) nodig heeft, alleen maar om te overleven.
Hooibroei is vooral te herkennen aan een sterke geur die doet denken aan een mengsel van tabak en karamel. De grootse problemen doen zich voor aan het begin van het maaiseizoen. Dat komt doordat het malse jonge gras langer vochtig blijft.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Tenminste, als je gras lang genoeg is en het minstens 5 opeenvolgende dagen droog is. Tijdens die periode moet het hooi om de twee of drie dagen geschud worden zodat het aan beide kanten kan drogen. Houd het droogproces zo kort mogelijk, want telkens wanneer je het hooi schudt, gaan er plantendelen verloren.
Conclusie: oud hooi kan zonder problemen gegeven worden als het er nog goed uitziet en goed ruikt, je extra vitaminen voert en de tijd neemt om over te schakelen naar ander voer.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek.
Het maag- darmkanaal van paarden is hier nog steeds op gebouwd om verspreid over de dag, kleinere hoeveelheden structuurrijk ruwvoer zoals hooi of (kuil)gras te eten. Door onbeperkt ruwvoer te voeren kom je dichterbij de natuurlijke behoeftes van het paard en draag je bij aan een optimalere diergezondheid.