Dankzij de voedingstoffen die je binnenkrijgt kunnen hersencellen met elkaar communiceren. Deze communicatie kost je hersenen veel energie. Door voeding te eten met voldoende onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen, geef jij je hersenen de voedingstoffen die ze nodig hebben om goed te werken.
In de basis is een gezond voedingspatroon voor je brein niet anders dan voor je hele lijf: eet gevarieerd en zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Oftewel: veel groente, fruit, noten & zaden, volle granen, peulvruchten, eieren, wilde vis en (een klein beetje) biologisch vlees.
Ontbijten stimuleert de hersenkracht
Dit komt doordat je hersenen niet de energie (glucose) hebben gekregen die ze nodig hebben om op gang te komen. Onderzoeken suggereren dat het niet ontbijten je mentale prestaties beïnvloedt, waaronder je aandacht, concentratievermogen en geheugen. Hierdoor kunnen sommige taken moeilijker aanvoelen dan ze normaal zouden zijn.
Om goed te kunnen functioneren en presteren hebben we na het opstaan weer voedsel nodig. Een ontbijt zorgt ervoor dat we ons goed kunnen concentreren op het werk of op school. Ook zet een goed ontbijt de darmen aan het werk. Wie ontbijt, krijgt veel gemakkelijker alle voedingsstoffen binnen die dagelijks nodig zijn.
Verschillende onderzoeken ondersteunen deze veronderstellingen en laten zien dat mensen die een gezond en uitgebalanceerd ontbijt eten een betere geestelijke gezondheid hebben , een positievere levenshouding [36], een lagere kans op depressie [34] en een hogere levenskwaliteit dan mensen die een ontbijt van slechte kwaliteit eten [8].
Studies hebben aangetoond dat wanneer mensen ontbijten, zaken als concentratie, geheugen en energie verbeteren, waardoor ze ook alerter worden . De reden dat voedsel een verschil maakt, is dat wanneer iemand de hele nacht niet heeft gegeten, ze 10-12 uur hebben gevast en ze doorgaans een lagere bloedsuikerspiegel hebben.
Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet. Met een gemiddeld ontbijtje krijg je tussen de 300 tot 400 calorieën (kcal) binnen.
"Wanneer je eet is net zo belangrijk als wat je eet'', vertelt diëtiste Theresa Shank. Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. "Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Koolhydraten voeden direct de hersenen en werkende spieren en vezels vertragen de spijsvertering, waardoor er na verloop van tijd een gestage afgifte van energie plaatsvindt. Voorbeelden: volkoren granen, brood, tortilla's, pita, crackers, havermout en pasta . Vet stimuleert het geheugen en de hersenfunctie. Voorbeelden: onverzadigde oliën, noten en notenpasta, zeevruchten, avocado's.
In plaats van een reep chocola of een voorverpakte maaltijd met veel suiker worden je hersenen dus blijer van koolhydraten uit volkoren pasta en brood, quinoa, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten, fruit en yoghurt.
Dit is zorgwekkend omdat, afgezien van de relevantie voor academische resultaten, het eten van ontbijt en meer specifiek het niet eten van ontbijt (het overslaan van het ontbijt) in verband is gebracht met indicatoren van slechte geestelijke gezondheid onder adolescenten (bijvoorbeeld depressie, stress, psychische nood en angst) (7).
De neurotransmitter gamma-aminoboterzuur, of kortweg GABA, heeft een relaxerende invloed op het perifere zenuwstelsel en kalmeert de hersenen. GABA geeft rust, laat je beter met stress en angst omgaan en creëert stabiliteit.
Cottage cheese KAN een goede keuze zijn als u een eiwitbewuste, gezonde eter bent . Dat komt omdat het een goede bron is van eiwitten, calcium en soms zelfs probiotica.
Deze vraag krijg ik heel vaak. Nog steeds zijn er mensen die denken dat het gezond is om 's ochtends een schaaltje yoghurt met cruesli en fruit te nemen. Maar dit is ongeveer het slechtste ontbijt wat je kunt nemen, omdat er veel suikers in zitten. Je krijgt er een piek van in je bloedsuikerspiegel.
Ontbijten geeft je energie
Voor je lichaam werkt het net zo. Door te ontbijten, start je lichaam de nieuwe dag weer vol energie. Zeker omdat je lijf het 's nachts zonder eten heeft moeten doen. Jouw ontbijt geeft je in de ochtend meteen de energie die je nodig hebt om te leren, te werken, te sporten en te spelen!
's Morgens niet eten kan leiden tot een hoger cholesterol- en insulinegehalte. Daardoor verhoogt niet alleen de kans op diabetes, maar ook op hart- en vaatziekten.
Laat je kind minstens 10 minuutjes aan tafel zitten en geef het dan de vrijheid om op te staan wanneer hij/zij genoeg heeft. Je kind krijgt extra autonomie en dat komt de sfeer alleen maar ten goede. 5 à 6 eetmomenten voorzien is niet weinig. Lees hier tips om budgetvriendelijk te koken.
Koffiekoeken zoals croissants, chocoladebroodjes, wafels of rozijnenkoeken behoren tot de rode zone van de voedingsdriehoek en dragen niet bij tot een gezond ontbijt. Ze bevatten behoorlijk veel calorieën, vet en suiker en moeten dus als extra's worden beschouwd en niet als basisvoedingsmiddelen.
Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de invloed van het ontbijt overslaan. Zo waren er wetenschappers die concludeerden dat een groot ontbijt kan helpen om later op de dag minder te snacken. Een andere studie toonde echter aan dat deze maaltijd overslaan geen enkele invloed heeft op de resterende calorie-inname.
Op een dag is het eten van 1200 calorieën een algemeen minimum. De meeste volwassenen hebben veel meer nodig om op gewicht te blijven. Artsen en diëtisten raden omad over het algemeen af, omdat het lastig is alle voedingsstoffen binnen te krijgen in één maaltijd.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
De voordelen van niet-ontbijten
Zeker, maar alleen als je langere tijd vastend doorbrengt. Er komt namelijk steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het verlengen van onze vastenperiode tot langer dan twaalf uur kan leiden tot een verlaging van de insulinespiegel. En dit kan mensen helpen met afvallen.