Ook de naam 'Nijmegen' is een overblijfsel van de Romeinen. 'Noviomagus' heette de stad zo'n 2.000 jaar geleden, wat 'nieuwe markt' betekent. Via Novomagus, Neomagus, Noviomagi, Numaga en Nieumeghen is dat door de eeuwen heen uiteindelijk Nijmegen geworden.
De Latijnse naam voor Nijmegen, 'Noviomagus', herinnert aan het Romeinse verleden van de stad. Het eerste deel van die naam komt van het Latijnse 'novus', dat 'nieuw' betekent. 'Magus' is hoogstwaarschijnlijk van Keltische oorsprong en betekent 'markt'. 'Nieuwe markt' dus.
Er verrezen openbare, monumentale gebouwen, zoals een forum en een groot badhuis. Rond de stad lagen uitgestrekte grafvelden. De stad Ulpia Noviomagus heeft tot ongeveer 300 bestaan. Daarna concentreerde de bewoning zich weer rond het Valkhof.
Het woord Nijmegenaar staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Nijmegen heeft een lange geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. Als Ulpia Noviomagus Batavorum kreeg het rond het jaar 100 marktrechten. In 1230 werd Nijmegen vrije rijksstad en in 1402 hanzestad.
Dat is de naam die de Romeinen rond het jaar 100 na Chr. gaven aan de nederzetting aan de Waal. Nijmegen is daarmee de oudste stad van Nederland!
Gangbaarheid. Het woord Nijmeegse staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Hoe komt Nijmegen aan de bijnaam keizerstad en op wat voor manier werd deze naam vanaf de negentiende eeuw ingezet?
Nijmegen is onlosmakelijk verbonden met de Romeinen. Zo'n kleine tweeduizend jaar geleden streken ze neer op deze voor hen strategisch interessante plek. Van een 'gewone' heuvel aan een rivier maakten zij een bruisende nederzetting: Ulpia Noviomagus Batavorum.
Nijmegen heet tijdens carnaval 'Knotsenburg'. Die naam heeft onze stad niet zo maar.
Nijmegen werd namelijk gesticht door de Romeinen, en bevond zich aan de noordgrens van het rijk – de grens waarboven strijdlustige Germanen woonden. Vanaf 19 v. Chr. was er sprake van een Romeinse nederzetting aan de rivier de Waal, later Ulpia Noviomagus Batavorum genoemd.
De Hezelstraat is de oudste winkelstraat van Nederland en dé perfecte straat om te shoppen. Het is een gezellige straat met veel geschiedenis die nog volop te beleven is. Ook vind je er verschillende restaurants en cafés waar je zéker een bezoekje aan wilt brengen.
'Noviomagus' heette de stad zo'n 2.000 jaar geleden, wat 'nieuwe markt' betekent. Via Novomagus, Neomagus, Noviomagi, Numaga en Nieumeghen is dat door de eeuwen heen uiteindelijk Nijmegen geworden. Op deze plekken in de stad ervaar je de Romeinse geschiedenis nu nog altijd!
Oké, Nijmegen is dus heel oud, maar Maastricht is dat ook. Hoe zit het dan met die essentiële Romeinse stadsrechten? Die kreeg Nijmegen al in het jaar 89, in tegenstelling tot Maastricht. Die stad kreeg geen Romeinse stadsrechten, maar in 1203 wel middeleeuwse stadsrechten.
Nijmegen is vooral bekend vanwege de jaarlijkse Nijmeegse Vierdaagse, een van de grootste wandeltochten ter wereld waar mensen uit verschillende landen aan deelnemen. Daarnaast staat Nijmegen bekend om haar historische waarde, waaronder het Romeinse aquaduct, het Valkhofpark en de recentere Oversteekbrug.
NIJMEGEN – De stad Nijmegen zat na de Middeleeuwen opgesloten tussen de eigen stadsmuren, terwijl Arnhem die muren mocht afbreken en daardoor kon groeien. Daarom werd Arnhem provinciehoofdstad en niet Nijmegen.
Nijmegen kent vele mooie bezienswaardigheden, die je het verhaal van de oudste stad van Nederland vertellen. Wandel door het Kronenburgpark, de oudste straat van Nederland of langs de pas vernieuwde Waalkade. Bezoek de Stevenskerk en het Mariënburgkapel en laat je verrassen door de mooie architectuur.
Een ander woord voor non-binair is genderqueer of genderneutraal. Omdat iedere persoon zich anders voelt en anders gedraagt, uit ook iedereen dit anders. Bij het Radboudumc kunnen non-binaire of gender neutrale personen terecht. In overleg krijgen zij de begeleiding die zij willen.
Nijmegen is ontstaan als Romeins administratief en economisch centrum ten behoeve van de Bataven, en heette eerst Oppidum Batavorum, gelegen op het moderne Valkhof. De oudste Romeinse resten zijn die van een groot castrum op de Hunnerberg uit 15 v. Chr.
Nijmegen, 179.100 inwoners. Nijmegen ligt in Gelderland en is meteen de grootste stad van de provincie. Enkele leuke bezienswaardigheden: de prachtige binnenstad, het Kronenburgerpark en de vele monumenten. Net buiten het centrum stap je meteen de natuur in.
DORDRECHT - De Atlas verstedelijking van Nederland zet Dordrecht in de groep van zeven oudste echte steden van Nederland. Dordrecht zit daarbij in het gezelschap van Groningen, Deventer, Utrecht, Arnhem, Nijmegen en Maastricht.
Het antwoord ligt op de Veluwe. Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.
Zeewolde, bos op de zeebodem, het jongste dorp van Nederland.