Booza uit het Midden-Oosten
ijs, afkomstig uit het Midden-Oosten en krijgt zijn elasticiteit van mastiek , hars die afkomstig is van de mastiekboom. De traditionele smaak van booza is Kashta (of Ashta). Dat is een mix van oranjebloesemwater en rozenwater. Er wordt wel gezegd dat het de oudste ijssoort ter wereld is.
In 1959 kwam de Napolitaanse ijsmaker Spica met een oplossing voor het feit dat een hoorntje snel zacht en oudbakken werd. Hij bekleedde de binnenkant met een mengsel van suiker en chocolade. Het ijsje werd zo langer houdbaar. De vinding werd geregistreerd onder de naam Cornetto.
Het ijsje heette toen Solero shots, naar het populaire Solero-ijs. Ola heeft het ijsje nu in een nieuw jasje gestoken. Tegenwoordig heet het ijsje Calippo shots, naar het populaire waterijs Calippo.
Het geweldige idee was om de binnenkant van het hoorntje te bedekken met een chocolade laagje zodat de wafel knapperig zou blijven als deze gevuld was met ijs. Uit deze unieke innovatie is in 1959 ”Cornetto” geboren!
Woordvoerder van Unilever, het bedrijf dat Cornetto's produceert, zegt trouwens dat het niet waar is dat het puntje chocolade in het hoorntje ongezond is. Volgens hen is de chocolade die daarin zit niet gehard en daarom dus ook niet door het proces is gegaan.
Bij de 'Cornetto's' kwam Jumbo's Cornet als lekkerste uit de test, gevolgd door de Cones van AH Basic. Bij de varianten van de Magnum Almond viel ook de huismerk lookalike van Jumbo, Chocs!, het meest in de smaak, gevolgd door Gelatelli van Lidl.
Ola is een Unilevermerk van consumptie-ijs sinds 1960. Op 3 februari 1956 werd het bedrijf opgericht in België. De naam Ola is afgeleid van het margarinemerk Hola. In België en Nederland zijn de Cornetto, Magnum, Raket en Schatkist bekende ijsjes van Ola.
Magnum is een ijsje van Ola. Karakteristiek voor een Magnum is de dikke laag chocolade rondom een dik blok roomijs en echte vanille. Het gewicht van het ijsje was aanvankelijk 86 gram, te vergelijken met snacks als Mars en Snickers. Unilever introduceerde de Magnum als tussendoortje.
In 1989 lanceerde Magnum het klassieke ijsje met chocolade waarvan iedereen zo houdt. De oorsprong van Magnum ligt in België, waar onze Belgische topfabrikant van chocolade voor ons smeuïge vanille-ijs een unieke chocoladelaag ontwikkelde met een typische 'krak'. Maar natuurlijk bleef het niet bij één smaak.
Zo heb je Wall's in het Verenigd Koninkrijk, Streets in Australië, Kibon in Brazilië, Langnese in Duitsland en OLA in Nederland. Onder de OLA-vlag vind je bekende merken zoals Magnum, Cornetto en Solero.
Een oubliehoorn is een oubliewafel gevouwen in de vorm van een puntzak. Deze hoorns worden vaak gebruikt om ijs in te serveren. Ze werden voor het eerst gebakken in Luik aan het einde van de 19e eeuw. De koekjes werden genoemd naar obli's, wat weer afgeleid was van het woord oblata.
Wat zijn OLA's? Een Operational Level Agreement (OLA) is een verbintenis of een overeenkomst die een serviceprovider aangaat voor zijn interne klanten om te voldoen aan SLA's.
Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Ouderwetse smaak
In 1962 startte de productie in het Belgische Baasrode. In 1985 werd de Raket-productie overgeheveld naar de Nederlandse ijsfabriek van Unilever in Hellendoorn. Sinds 2003 wordt de Raket gemaakt in Engeland, in Gloucester.
Het woord ijsco is namelijk afgeleid van 'Automatische IJscompagnie der Amsterdamsche banketbakkers', een bedrijf dat vanaf de jaren 10 van de twintigste eeuw ijswagentjes exploiteerde. Op de zijkant van de wagentjes stond ijsco., wat tot soortnaam is geworden.
De Magnum Almond wordt met 10 ml verkleind tot 100 ml, de Classic-versie gaat van 120 naar 110 ml. De Magnum Infinity Chocolate & Caramel (274 calorieën), Magnum Infinity Chocolate en de Cornetto Choc 'N' Ball worden van de markt gehaald.
Soms krijgen wij de vraag: is de chocolade van de Magnum Classic melk of puur? Het antwoord is: toch echt wel melkchocolade. Het is een zachte chocolade die heerlijk kraakt en vervolgens wegsmelt. De Magnum Classic is naast alle andere magnums verkrijgbaar via IJsExpress.
In de grote ijsjesfabriek van OLA wordt de magnum gemaakt. In deze fabriek staat een machine met een soort robotarm eraan die héél veel houten ijsstokjes vast heeft.
Nostalgisch ijs nú te koop bij Albert Heijn, we love it!
Kies tussen de Magnum Classic, Magnum Almond en Magnum White.
Je eet het puntje van je Cornetto namelijk beter helemaal níét op. We gaan jullie de ingewikkelde scheikundige verklaring grotendeels besparen, maar de Belgische scheikundige Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht beweert bij hoog en bij laag dat je het puntje van je Cornetto beter laat voor wat het is.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Diepvriesproducten tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.