Door zowel de bovenste als de onderste dempers in te stellen, kan de hitte in de kamado temperaturen bereiken van minder dan 85 graden tot meer dan 400 graden.
Bovendien wordt de hitte met het deksel dicht beter vastgehouden en kun je de temperatuur optimaal regelen. De Big Green Egg is bovendien kindvriendelijk. Door het isolerende vermogen van het keramiek zal de buitenkant nooit gloeiend heet worden. Weerstaat temperaturen van -30 tot wel +500 graden Celsius.
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de BBQ goed te beschermen raden we je aan om de barbecue af te dekken wanneer je hem niet gebruikt.
De temperatuur regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado, dit regelen doe je door middel van de luchtschuiven onderin en bovenop. De uitleg hierachter is eigenlijk simpel: met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog. Dus schuifjes open, temperatuur omhoog.
Door de warmte en koude werking ontstaan er altijd kleine scheurtjes en barstjes, heel normaal dus. Het emaille van de Kamado kan micro barstjes vertonen, dat noemen we ook wel craquelé. De werking en duurzaamheid van de Kamado heeft er uiteraard niet onder te leiden.
In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Door zowel de bovenste als de onderste dempers in te stellen, kan de hitte in de kamado temperaturen bereiken van minder dan 85 graden tot meer dan 400 graden. Dit bereik is geschikt voor alle kookbehoeften, van roken bij lage temperaturen tot grillen op hoog vuur.
Met de luchtschijf onderin regel je het wat grovere temperatuurbereik, denk aan tussen de 100 – 200 graden. Met de margrietschijf kan je de temperatuur vervolgens exacter regelen, denk aan 180 graden. Onthoud dus dat je het nauwkeurige werk regelt met de margrietschijf van de Kamado.
Ons advies is om de eerste 3x voor het gebruik van je kamado, deze niet hoger te stoken dan 200 graden, om schade aan het keramiek te voorkomen. Dit vergt wat geduld en controle, maar dan heb je vervolgens extra lang plezier!
Wanneer je een overkapping hebt en je kamado staat het hele jaar droog is een regenhoes niet echt noodzakelijk. Van de andere kant als je kamado in de zon staat beschermt de regenhoes ook tegen UV straling van de zon. Op deze manier verkleurt het keramiek niet door de jaren heen.
Plaats je kamado bij voorkeur binnen en/of op een beschutte plek waar hij niet kan omwaaien. Kan je Grill Guru niet naar binnen in een schuur, bescherm hem dan met een regenhoes.
Je EGG kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. De unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de EGG en de rEGGulator te beschermen, raden we je aan om de EGG af te dekken wanneer je hem niet gebruikt.
Buiten koken onder een afdak
Rookontwikkeling tijdens het koken ontstaat als er vet op de houtskool druipt, iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Bij de techiek roken komt de rook zo geleidelijk uit je EGG dat ook dit geen enkel probleem vormt. Zorg er wel voor dat je overkapping hoog genoeg is.
Het temperatuurbereik is tussen de 70 en maar liefst 350 graden Celsius. De techniek komt oorspronkelijk uit Japan waar het 'kamado' heet. Er zijn ook andere kamado's op de markt, maar de Big Green Egg (uit Amerika) was de eerste en is inmiddels eigenlijk een soortnaam geworden.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Water in de druipbakken zorgt voor stoom waardoor het eten minder snel uitdroogt en helpt om de temperatuur rond of even boven de 100ºC te houden. Leg vervolgens het grill rooster op de heat deflector houder. Je kan nu het deksel van de kamado grill sluiten.
4. Het inbranden van de Kamado; - 1e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C. Vervolgens de Kamado geheel laten afkoelen. - 2e gebruik: circa 1 uur op +/- 100 graden °C.
Wacht niet tot het keramiek warm genoeg is met het opbouwen van je setup die je nodig hebt voor een BBQ gerecht. De temperatuur zakt namelijk met ca. 50 graden wanneer je het hitteschild erin legt! Dus leg deze er in als de lucht in de kamado ongeveer de juiste temperatuur bereikt heeft.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
In totaal ben je dus +/- 6 minuten bezig. Voor een meer doorbakken biefstuk laat je het vlees iets langer liggen. Wil je het vlees wat roder, rooster het dan korter. Haal de biefstukken van de grill en laat ze 2 minuten rusten voordat je ze serveert of snijdt.
De Kamado heft 2 ventilatieregelaars die de temperatuur bepalen. Door de regelaars op de juiste manier in te stellen kunt u de temperatuur controleren tussen de 90°C en 400°C, wat ervoor zorgt dat u de Kamado voor elke gewenste bereidingen kunt gebruiken, van slow cooking tot het op hoge temperaturen grillen.
7 – Schoonmaken & schoon branden van je kamado
Wanneer de kamado aan de binnenkant erg vet en vies is kan je deze even schoonbranden. Dit hoef je echt niet iedere keer te doen, niet op hoge temperatuur te doen en ook niet voor een lange periode. Een half uurtje op 250 graden is meer dan prima.
De meeste pizza's op de kamado BBQ worden gedurende 3 tot 5 minuten gebakken op een temperatuur van 300 graden. De temperatuur hangt af van de dikte van je pizza.
Dammers restaurant kwaliteit houtskool is gemaakt van 100% acacia en is wellicht de meest gebruikte houtskoolsoort op de kamado. Dammers houtskool is te gebruiken voor allerlei BBQ sessies en heeft veel voordelen die je terugvindt in de tabel. Daarnaast heeft Dammers een aantrekkelijke prijs.