Ongeacht het vermogen dat je erin stopt 600 of 900 wat maakt niet uit. De stoom wordt in de vrije atmosfeer nooit hoger dan +- 100 graden. Maar dat geld natuurlijk alleen in de magnetron.
Benodigde vermogen = Inhoud (m³) x 75 watt.
Voor een ruimtetemperatuur van 18 graden Celsius rekent u 65 watt per kubieke meter en voor 22 graden Celsius 85 watt per kubieke meter. LET OP. Dit is een vuistregel.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen! Je potje kan smelten of er kunnen schadelijke stoffen vrij komen die in je eten terecht kunnen komen.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware 'uitbarsten'. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.
Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen. Zowel het staal, het aluminium, als het gietijzer kan de straling niet goed doorvoeren waardoor er zelfs explosiegevaar is.
Een elektrische terrasheater van 1500W kan maximaal tot 12 M² terras goed verwarmen, in de minst ideale situatie is dit 7M². Met een 2000W terrasverwarmer is dit maximaal 16 M² en afhankelijk van de opstelling, wind en de buitentemperatuur minimaal 10M² .
Gebruik een kopje water om meteen het maximaal vermogen te ontdekken. Zet 'm op de hoogste stand en houdt het kopje in de gaten tot het water kookt. Hoe lang het kopje water erover doet om te gaan koken, geeft je een goede indicatie van het maximaal vermogen van je magnetron.
Hoe sneller de magnetron, hoe sneller je kunt opwarmen. Levert je magnetron 500 watt, dan kun je dezelfde hoeveelheid voedsel met een 1000 watt model twee keer zo snel verwarmen.
Een combimagnetron waarbij de ovenfunctie centraal staat, wordt ook wel een combi-oven genoemd. Deze apparaten hebben een uitschuifbaar rooster en er kan vaak op hoge temperaturen (ong. 250 °C) gebakken worden met de heteluchtfunctie.
Wsn is P100 1.000 watt, P90 900 wat, etc.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
In principe kan elk glas in de magnetron. Als je bv water kookt kun je allen niet zien als het water het kookpunt bereikt, dit kun je oplossen door er een glazen lepeltje in te zetten waardoor er trillingen zichtbaar worden waar het lepeltje in het water staat als het water gaat koken.
Soep opwarmen in de magnetron is ook heel makkelijk, mits je natuurlijk niet het soepblik in het apparaat zet (want: metaal!).
- Dek de schaal af met een bord, deksel of magnetronfolie. Dat zorgt ervoor dat de vocht in de maaltijd blijft waardoor de maaltijd goed heet kan worden. - Schep het eten één of twee keer om.
In 1945 vroeg Raytheon een patent aan op het koken met microgolven en in 1947 bouwde het bedrijf de eerste commerciële magnetronoven, de Radarange. Het apparaat was bijna 1,8 meter hoog en woog 340 kilogram. Met waterkoeling kon het 3000 watt leveren, ongeveer drie keer zoveel als de latere magnetrons.
De transformator in de magnetron zet de 230 volt om in 4.000 volt of meer, wat afhangt van het magnetron model dat je hebt. Dit hoge voltage wordt dan gebruikt om een element aan te drijven die de magnetron wordt genoemd, waarbij een filament in het midden van deze magnetron wordt opgewarmd.
De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.