orange {znw.}
Was de minneola. Minneola's zijn gemakkelijk te schillen, zodat je de partjes vervolgens zo kunt eten of verder kunt verwerken. Van de minneola kun je zowel de vrucht, het sap als de schil gebruiken. Boen de minneola goed schoon als je de schil wilt gebruiken.
Sinaasappel is standaardtaal in het hele taalgebied. Appelsien wordt in België vaak gebruikt voor een sinaasappel, vooral in gesproken taal en informele geschreven taal. Toch is er een niet te verwaarlozen groep taalgebruikers die het woord in die betekenis afkeurt.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Standaardtaal in het hele taalgebied is sinaasappel.
De sinaasappel is niet vernoemd naar het prikdrankje sinas maar naar China. Het Nederlandse woord is afgeleid van het Franse pomme de Sine dat China-appel betekent. Sina is het oude woord voor China. De zoete sinaasappel werd in zestiende eeuw door Portugezen vanuit Zuid-China naar Europa gebracht.
De sinaasappel (ook wel appelsien genoemd) is de vrucht van de sinaasappelboom (Citrus sinensis), die tot het geslacht Citrus behoort.
Het witte laagje in de vrucht heet merg. Dit zijn overblijfselen van het vaatstelsel van het fruit. Het vaatstelsel moet er, tijdens de groeiperiode, voor zorgen dat voedingstoffen van de plant naar de vrucht worden gebracht.
In tegenstelling tot wat weel mensen denken, worden mandarijnen niet oranje door de rijping in de zon. De vruchten worden groen geplukt en onder de invloed van koude temperaturen tijdens het vervoer, worden ze oranje.
Reacties. Het verschilt per merk sinaasappelsap. Die zijn gemaakt van concentraat met water zijn veel geler dan de versgeperste soorten die duidelijk meer oranje lijken.
Er zijn verschillend soorten sinaasappels: gewone sinaasappels, navelsinaasappels, bloedsinaasappels en perssinaasappels. De tangerine is een soort mandarijn. Andere soorten mandarijnen zijn de gewone mandarijn, satsuma mandarijn, kingmandarijn en mediterrane mandarijn.
Sinaasappels zijn wat dit betreft zeker geen uitzondering. Ook dit levert vele gezondheidsvoordelen op. Vezels dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie. Ook zijn ze een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmen.
Waarom zijn sinaasappels zo gezond? Een sinaasappel zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo zit er veel vitamine C in een sinaasappel, wat de opname van ijzer ondersteunt en een positieve invloed heeft op je weerstand. Naast vitamine C barst een sinaasappel van het foliumzuur.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Spanje is een belangrijk exportland van sinaasappels, met in het speciaal de stad en regio Valencia. Door haar mediterrane klimaat kunnen deze vruchten hier op de juiste temperaturen geteeld worden. De zoete smaken van de perfect uitziende Valenciaanse sinaasappels komen op deze manier het beste naar voren.
De oogstperiode van de sinaasappel of appelsien is lang. De vrucht kan sowieso prima twee maanden aan de boom blijven hangen, terwijl deze al rijp is. De verschillende rassen hebben allemaal een andere periode voor de pluk, maar dit loopt van eind oktober tot en met eind mei (ongeveer een half jaar).
Er zijn verschillende soorten sinaasappelen, denk aan de gewone sinaasappel, de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel. Aan het begin zijn ze geelgroen van kleur, maar door de nachtelijke kou veranderen ze in oranje.
Als je het bij twee porties fruit per dag houdt (van in totaal zo'n 200 gram), hoef je jezelf hier echter geen zorgen om te maken. Je krijgt dan niet te veel fruitsuiker binnen, en profiteert toch van de gezondheidsvoordelen van fruit. Mandarijnen en veel andere fruitsoorten zijn bovendien rijk aan vezels.
Denk echter niet dat het schadelijk is om meer dan twee sinaasappels te eten! Al eet je er tien op een dag en kom je daarmee op een inname van 600 milligram vitamine C dan is dit geen probleem. Probeer het alleen niet te overdrijven en blijf er goed bij drinken om je nieren te spoelen!
Het eten van mandarijnen draagt bij aan een gezonde en stralende huid. Dit komt onder andere door de antioxidanten die ze bevatten. Antioxidanten helpen namelijk bij het verminderen van oxidatieve stress in je lichaam. Oxidatieve stress heeft veel nadelige gezondheidsgevolgen en ook je huid kan erdoor achteruitgaan.
Net zoals andere citrusvruchten zijn sinaasappels een goede bron voor vitamine C. Vitamine C heeft namelijk effect op de collageen productie van de huid (verantwoordelijk voor een jeugdige en volle verschijning) en helpt de opperhuid beschermen tegen factoren van buitenaf zoals vervuiling en zonnestralen.