Ondanks de 'ideale' temperaturen voor verschillende soorten thee, adviseert het Kanker Fonds toch om je thee sowieso (minimaal) twee minuten af te laten koelen voordat je het drinkt. De thee zou dan niet heter moeten zijn dan 65 graden Celsius, en daarmee niet meer schadelijk zijn voor je slokdarm.
Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden. Zwarte thee: 95-100 graden.
Het drinken van zeer hete dranken wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempeld als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. * Dit betekent dat er aanwijzingen zijn dat het drinken van hete dranken mogelijk kankerverwekkend is. Maar het bewijs is minder sterk dan voor bijvoorbeeld roken, asbest en alcohol.
Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma's aan. Laat het gekookte water dus altijd 3 à 5 minuten afkoelen voor je het op de thee giet of meet de watertemperatuur met een thermometer voor je de theeblaadjes erin laat infuseren.
Alle soorten thee zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Het advies voor volwassenen is om 3 kopjes (1 kopje is 125 milliliter) zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten. Wissel thee af met andere dranken zoals water, gefilterde koffie en zuivel.
Sommige kruidentheesoorten kunt u beter niet te veel drinken. Dat geldt voor sterrenmix, zoethout-, venkel- en anijsthee. Zoethoutthee en sterrenmix verhogen de bloeddruk. En in venkel-en anijsthee zitten bepaalde plantengifstoffen (aromastoffen).
Thee kan symptomen van brandend maagzuur veroorzaken, doordat thee de sluitspier ontspant die de slokdarm van de maag blokkeert. Dit komt door de theïne in de thee. Als de sluitspier ontspannen is kunnen zuren uit de maag terugvloeien in de slokdarm, wat brandend maagzuur veroorzaakt.
Het duurt zo'n 30 tot 60 seconden totdat het kokende water tot deze temperatuur is afgekoeld. 70-75 graden Celsius is de juiste temperatuur voor groene thee, terwijl witte thee het beste smaakt bij een temperatuur van 80-85 graden Celsius.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Ook als ze tijdens een warme maaltijd iets anders dan soep of bouillon drinken (of slurpen), verkiezen Chinezen traditioneel pure hete thee of zelfs warm water. Volgens de Chinese wijsheid verstoren gekoelde (fris)dranken de goede vertering.Thee zou dan weer vetafdrijvend zijn en je een langer leven garanderen.
Als u graag warm water drinkt, is er overigens wel 1 belangrijk aandachtspunt: maak het water nooit te heet. Tw warm water drinken is mogelijk kankerverwekkend en het kan weefsel in uw slokdarm aantasten. Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert om geen dranken te drinken met een temperatuur van boven de 65 graden.
Regelmatig warm water drinken is volgens de leer goed voor het stimuleren van de spijsvertering, zodat de voeding tijdens de maaltijd beter kan worden verwerkt en opgenomen.
De smaak van het water beïnvloedt de smaak van de thee. Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Warme water en warme thee zorgen ervoor dat het slijm in je keel, slokdarm en holtes beter worden afgevoerd. Bij een koude drank verkrampen de slijmvliezen en bij een warme drank ontspannen ze juist. Drinken we, dan komt de vloeistof direct in de maag terecht.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink.
Ook om het stimuleren van vocht afdrijven kun je kiezen voor groene thee. De theebladeren bevatten veel antioxidanten en cafeïne. De hoeveelheid cafeïne is een stuk minder dan in koffie en wordt bij groene thee geleidelijk opgenomen. Hierdoor kun je met gemak genieten van groene thee als vochtafdrijver.
Melk in thee
Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven. Tegenwoordig kan elke Engelsman goede kopjes kopen, maar de gewoonte om melk in de thee te doen is gebleven.
Zodra het water zijn 100 graden heeft bereikt, schenk je het uit in je theepot of theekopje zonder dat de thee erin zit. Hier koelt het water al ongeveer 10 graden mee af. Wacht je vervolgens een kleine 5 minuten, dan koelt het nog eens 10 graden af. Dit betekent dat het water 80 graden is.
TIP: Let op de temperatuur van 70 tot 80 °C graden anders krijgt de thee een bittere smaak. Dit geldt voor alle witte en groene theesoorten.
Een kokendwaterkraan levert water van 100 °C. Een bijna-kokendwaterkraan of stomend-heetwaterkraan levert iets koeler water – dit wisselt per fabrikant, maar onze eigen stomend-heetwaterkranen kunnen worden ingesteld om water tussen de 88 °C en 99 °C te leveren.
Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) moeten juist uitkijken met thee. Theedrinken kan hun darmklachten namelijk verergeren. Bij blijvende klachten is het altijd aan te raden met je huisarts te overleggen.
Welke thee bevordert de stoelgang? Theesoorten met lapacho (ook wel pau d'arco genoemd), cayennepeper of ingrediënten zoals komijnzaad, gember en kurkuma bevorderen de natuurlijke stoelgang; theemelanges met (een deel van) deze ingrediënten zijn dus echt natuurlijke stoelgangthee.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.