Een vrouwelijke olifant heet - raar maar waar- koe (of vaars) , een mannetje stier (of bul). Een pasgeboren olifant is een kalf. Binnen een groep olifanten lopen de vrouwtjes aan de buitenkant om de kleintjes in het midden te beschermen tegen vijanden (bijvoorbeeld tijgers) en tegen de hitte en de felle zon.
Biologie
Een mannetje wordt stier of bul genoemd, een vrouwtje heet koe en een jong heet kalf. Olifanten leven in matriarchale groepen, bestaande uit enkele volwassen koeien met hun kalveren. Volwassen bullen leven voornamelijk solitair en voegen zich alleen bij de groep om met geslachtsrijpe koeien te paren.
Geboorte van een kalfje
Na een draagtijd van 22 maanden wordt een jonge olifant geboren. Een jonge olifant wordt een kalf genoemd. Het kalf weegt bij de geboorte ongeveer tussen de 80 tot 115 kilo!
Een olifant gebruikt zijn slurf om voedsel (blaadjes) uit een hoge boom te kunnen halen en om water te kunnen drinken. Ook kan hij met zijn slurf zich wassen. Hij slurpt water op en sproeit het daarna over zich heen. En als een olifant ergens jeuk heeft kan hij krabben met z'n slurf.
Alhoewel de partners bij olifanten na paring opnieuw uit elkaar gaan, maakt men voor de paring toch even kennis. Dit gebeurt door samen te grazen, elkaar meer en meer aan te raken, de slurven worden in elkaar gevlecht en men kust. Dat kussen doen ze door de punt van de slurf in de bek van de ander te steken.
Toch is het de laatste jaren normaal geworden om olifant te eten in Afrika. Doordat het dier in de meeste gevallen wordt gedood door de mens, doorgaans stropers, blijft het vlees over. Dit wordt uitgedeeld aan de bevolking uit een dorp in de buurt. Maar ook bij premiers is olifantenvlees dus populair.
Voor een olifant is zijn slurf ontzettend belangrijk. Zonder zijn slurf zou een olifant niet bij zijn eten kunnen. Hij gebruikt zijn slurf als arm om te grijpen, te wassen en te drinken.
Als olifanten met elkaar wat willen knuffelen, dat kronkelen hun slurven rond elkaar of ze steken hun slurf in de mond van de andere. De slurf wordt gebruikt om geluid te maken. Het bekendste geluid van een olifant is het trompetteren. Het trompetteren doet een olifant door lucht met kracht door zijn slurf te persen.
Welke dieren jagen op olifanten? Leeuwen, hyena's en krokodillen jagen op baby-olifantjes. Volwassen olifanten hebben maar weinig natuurlijke vijanden, maar het komt weleens voor dat hongerige leeuwen, als ze echt wanhopig zijn, op olifanten jagen.
In Oostenrijk is het woord van het jaar Babyelefant. Een olifantenkalfje is namelijk ongeveer anderhalve meter lang. Dus als je een baby-olifant tussenlaat wanneer je met anderen afspreekt, is het helemaal coronaproof.
Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten.
Alle zoogdieren hebben een navel. De meeste zoogdieren, zoals mensen, katten, paarden en olifanten groeien in de buik van hun moeder. In de buik krijgen ze eten via de placenta, door een soort buisje dan aan de buik van het ongeboren jong vastzit.
Chromosomen. De biologen hebben ook een verklaring gevonden voor het feit dat alleen de vrouwtjes geen slagtanden hebben. De tandloosheid wordt veroorzaakt door een genetische mutatie op het X-chromosoom. Vrouwtjes hebben twee van die chromosomen, mannetjes maar een.
Een volgroeide olifant kan vier tot acht liter water in zijn slurf opslaan. Jonge olifanten drinken met hun bek direct uit het water of uit de uier van hun moeder.
1. Blauwe Vinvis – 110.000 kilogram. Het grootste dier op aarde is de Blauwe Vinvis. Ze kunnen lengtes behalen van 33 meter en een gewicht halen van meer dan 170.000 kilogram.
Meerbepaald dezelfde plekken die bij ons oplichten als wij een puppy of kitten zien voorbijtrippelen. Conclusie: de gevoelens die olifanten ervaren wanneer ze naar ons kijken, zijn sterk vergelijkbaar met wat wij voelen bij het zien van een babydiertje.. Dat is ook de reden dat mens en olifant zo goed overeenkomen.
Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen. Ze kunnen de spieren in de benen blokkeren zodat ze niet omvallen. Alleen is dit een fase van lichte slaap. De diepe slaap en de slaapperiode die wij kennen als REM-slaap komen ook bij zoogdieren voor.
De gemiddelde leeftijd van een wilde Aziatische olifant schommelt rond de 60 jaar, over het algemeen minder dan een exemplaar dat in gevangenschap leeft. De oudste in gevangenschap levende olifant uit het Guinness Book of Records werd 86 jaar en was een Aziatische olifant die in 2003 in een dierentuin in Taiwan stierf.
Rond zijn dertigste is een olifant volgroeid en is het dier eindelijk op gewicht. Een vrouwelijke olifant heet - raar maar waar- koe (of vaars) , een mannetje stier (of bul). Een pasgeboren olifant is een kalf.
Ze lopen 6 km per uur. Maar als ze boos of bang zijn kunnen ze wel 40 km per uur lopen, alleen over korte afstanden. Ook kunnen olifanten zwemmen en klimmen, maar springen kan niet. Bij het neerkomen zouden ze hun poten kunnen breken.
Macroscelides micus. Met die naam gaat het nieuwe zoogdier door het leven dat ontdekt is in de verlaten woestijn van West-Afrika. De kleine olifantspitsmuis - die echter meer verwant is aan olifanten dan aan muizen - is 19 cm groot en weegt amper 28 gram.
Ze eten gras, bladeren, struiken en soms vruchten en boomschors. Per dag eet een Afrikaanse olifant ongeveer 200 kilo voedsel, een Aziatische olifant eet minder, zo'n 150 kilo per dag. Olifanten in dierentuinen krijgen vaak meer groenten en fruit (wat voedzamer is) en daardoor eten ze wat minder.
Het is roze van kleur. De zoete smaak waar de drank over beschikt laat men al gauw denken aan kauwgom. Dit maakt het een ideale likeur om als shot te serveren, maar zal ook goed tot zijn recht komen in een cocktail of in een mixdrank.
Zoals de olifant, die een blaas heeft waar 18 liter in past.