Horloges hebben een kroon en een stift. De kroon is het knopje aan de zijkant dat wordt gebruikt om de tijd en datum op het horloge in te stellen. Ook wordt de kroon gebruikt om uw horloge op te winden. De stift is de as (het staafje) die de kroon met het uurwerk verbindt.
Hoewel er geen grote gevaren zitten aan het dragen van een horloge in uw slaap, is het beter voor het horloge zelf als u deze afdoet voor het slapengaan. Een horloge kan sneller beschadigen als u hem om laat tijdens uw slaap. Daarnaast zweet u terwijl u slaapt, ook onder het bandje van uw horloge.
Een geschroefde kroon onderscheidt zich van een 'gewone' kroon door het feit dat u de kroon kunt aandraaien. Dit voorkomt dat er water in de kast komt of dat je per ongeluk de tijd kunt verzetten.
Ben je rechtshandig dan draag je het horloge om je linkerpols.Als je linkshandig bent, draag je hem om je rechterpols. Toch wisselt het bij veel mensen vaak om welke pols ze een horloge dragen.
OPWINDEN VAN HET UURWERK
De eerste polshorloges die op de markt kwamen, dienden echter handmatig opgewonden te worden. De knoppen op je horloge zitten bijna altijd aan de rechterkant en daarom is het dus handiger om je horloge om de linkerpols te dragen, zodat je deze met je rechterhand kunt opwinden.
Een andere reden waarom de etiquette destijds voorschreef dat je je horloge links moest dragen, was omdat iedereen werkte met zijn rechterhand. Je horloge zou alleen maar eerder beschadigen als je het rechts droeg, dus daarom deed men het om de linker pols.
Sportblessures kunnen de veroorzaker zijn van een loszittende vulling of kroon, maar dit is iets dat niet vaak voorkomt. Wanneer u merkt dat uw vulling of kroon los zit of is uitgevallen, hoeft u zich geen zorgen te maken, want dit vervelende ongemak vereist geen spoedeisende tandheelkundige behandeling.
HOE LANG GAAT EEN KROON OF BRUG MEE? Een kroon of brug gaat in principe jaren mee. Poetsen blijft heel belangrijk, want ook een tand of kies die voorzien is van een kroon of brug blijft gevoelig voor tandbederf.
Cementeren / vastzetten van de kroon
Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt hij een snelhardend cement aan. Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt de kroon enige tijd stevig aan.
Moet je morgen om 7 uur op? Dan kruip je best om 21.46 uur of 23.16 uur je bed in. Of toch volgens een populaire online slaapcalculator. Die houdt rekening met hoe snel je in slaap valt en berekent dat je vijf of zes slaapcyclussen moet kunnen doorlopen om 's ochtends als een frisse, uitgeslapen mens uit bed te rollen.
Het horloge draag je meestal aan de linker pols, maar..
De meeste mensen dragen hun horloge om hun linker pols. 'Dat hoort zo', wordt vaak gedacht. Want net zoals bijvoorbeeld een trouwring heeft een horloge volgens hen ook een vaste plek.
Veel mensen denken daarom dan ook, dat een horloge altijd links gedragen moet te worden. Echter dient een horloge gedragen te worden aan de pols van de niet dominante arm. Omdat het meerendeel van de populatie werelwijd rechtshandig is (maar 15% linkshandige mensen).
Een brug bestaat uit meerdere aan elkaar vastgemaakte kronen. Een brug wordt bevestigd aan twee of meer pijlers. Dat zijn tanden of kiezen aan beide zijden van de missende tand of kies. De brug bestaat uit twee of meer kronen die precies op deze (afgeslepen) tanden of kiezen passen.
Een brug is een overspanning tussen twee tanden of kiezen waarbij er een dummy (neptand) tussen geplaatst wordt.
Een facing (of veneer) is een dun schildje dat als een soort hoesje over tanden en kiezen wordt geplaatst. Bijvoorbeeld als die beschadigd of verkleurd zijn. Een facing wordt gemaakt van composiet of keramiek en blijft langere tijd zitten.
U moet wel oppassen met het eten van harde of kleverige dingen die ervoor kunnen zorgen dat de noodvoorziening los kan komen. Ook moet u voorzichtig zijn met het reinigen tussen de brug. Deze zit met een kwetsbare cement vast, zodat de tandarts de tijdelijke brug makkelijk kan loskrijgen.
Een tijdelijke kroon PLAATSEN
Deze noodkroon zit niet al te stevig vast, omdat deze weer verwijderd moet worden wanneer de definitieve kroon geplaatst wordt. U moet daarom in deze periode oppassen met eten, eet bijvoorbeeld geen harde borrelnootjes of kleverige dingen zoals toffee.
Naast de dagelijkse mondverzorging - minimaal twee keer per dag goed poetsen en tussen de tanden reinigen - is het belangrijk de rand van de kroon goed te reinigen omdat hier gemakkelijk plaque blijft zitten. Poetsen langs de rand en een ragertje voor tussen de tanden is voldoende.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
De basis van een kroon kan bestaan uit duurzaam porselein, metaal of een combinatie hiervan. Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u er vanuit gaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat.
Geen reflectie: wanneer je je uurwerk aan de binnenkant van je pols draagt reflecteert het glas minder snel door de zon. Er wordt gezegd dat soldaten om deze reden hun horloge altijd aan de binnenkant droegen. Zo verraadden ze hun eigen positie niet tegenover de vijand.
Een te strak horloge kan irritatie en zelfs pijn in de pols veroorzaken. Aanwijzingen voor een te strak horloge zijn onder meer ontsteking, vergroting en tederheid rond de plek waar het horloge wordt gedragen. Als u een van deze aanwijzingen voelt, moet u de pasvorm van uw horloge onmiddellijk aanpassen.
Bijna één op de vijf Nederlanders (18%) bezit een smartwatch, zo blijkt uit marktonderzoek van Telecompaper binnen het Consumer Insights Panel naar de markt voor 'wearables', uitgevoerd in het derde kwartaal van 2020 onder ruim 1400 respondenten.
De huig, ook wel uvula genoemd, is in de menselijke mond de uitloper van het zachte gehemelte. Dit lichaamsdeeltje is gewoonlijk te zien als een aanhangsel in iemands wijd geopende mond. De uvula ofwel de huig en omliggende gebieden in de mond-keelholte (afbeelding uit Gray's Anatomy).