Van projectie kan sprake zijn wanneer men eigenschappen of emoties van zichzelf tracht te ontkennen, verbergen of verdringen door deze toe te schrijven aan iets of iemand anders. De klassieke opvatting en uitleg van projectie is dat het een afweermechanisme is tegen negatieve emoties.
Verdringing. Een mechanisme waarbij iemand niet in staat is zich verontrustende wensen, gevoelens, gedachten of belevingen te herinneren of zich deze cognitief bewust te zijn. Verdringing is ook karakteristiek voor de normale psychologie en komt veel vaker voor dan men misschien zou denken.
Hij omschrijft splitting als een afweermechanisme, dat 'het ego beschermt tegen conflict door het dissociëren of actief uit elkaar houden van tegenstrijdige ervaringen van het Tijdschrift voor Psychotherapie 1997 23 [2] p.85-107 6 Page 7 N.J. NICOLAI zelf en belangrijke anderen.
De term 'coping' is afkomstig uit de sociale psychologie en kan in het Nederlands vertaald worden met 'het hoofd bieden aan'. In tegenstelling tot de afweermechanismen die grotendeels onbewust zijn zouden coping-strategieën bewust toegepast worden.
Sublimering (Duits: Sublimierung) is een term uit de psychologie, die voor het eerst werd gebruikt door Sigmund Freud. Hij doelde hiermee op het omzetten van oerdriften in sociaal of maatschappelijk geaccepteerde vormen.
Enkele handvaten voor zowel degene die splitst als de naasten zijn: leer omgaan met de triggers, communiceer open en eerlijk, stel duidelijke grenzen, blijf goed voor jezelf zorgen, verdiep je in de onderliggende oorzaak en/of over de aandoening die het splitsen aanwakkert, wees empathisch en probeer je reactie te ...
De officiële betekenis van 'acting out' luidt: gedrag waarbij de patiënt agressief en destructief handelt, zonder rekening te houden met de negatieve gevolgen. Met andere woorden: de 'normale' remmen die ons voor dergelijk destructief gedrag behoeden, werken niet meer.
Een belangrijke oorzakelijke factor voor de soms heftige emoties bij de hulpverleners is de neiging van patiënten tot splitsen. Dit splitsen wordt vaak opgevat als manipulatie of als een poging mensen tegen elkaar uit te spelen.
Je kunt last hebben van je eigen gedrag of gevoelens, zonder precies te weten waar die vandaan komen. Je bent bijvoorbeeld vaker boos dan je zou willen of hebt regelmatig een somber of onzeker gevoel. Of je stopt veel energie in dingen die voor je gevoel 'moeten', maar waar je zelf geen plezier uithaalt.
Een afweermechanisme in de psychologie is een techniek of trucje die de geest onwillekeurig gebruikt om bepaalde driftmatige strevingen en verlangens en waarheden (realiteiten) die te veel angst of verdriet oproepen, uit het bewustzijn weg te houden.
Een psychische structuur/trek die tegengesteld is aan een verdrongen wens, vooral voorkomend bij de dwangneurose (1916-17a; 7: 529). Hoe sterker de verdrongen wens, hoe sterker de reactie moet zijn. Bijvoorbeeld, iemand met neiging tot slordigheid kan buitengewoon precies worden.
Introjectie is een term uit de psychologie, die voor het eerst werd gebruikt door Sigmund Freud. Introjectie staat voor het opnemen van uiterlijke waarden en maatstaven in de structuur van de persoonlijkheid, zodat ze niet meer als bedreigingen van buiten worden ervaren.
B-cellen produceren antistoffen. Als een B-cel het specifieke micro-organisme herkent, verandert de cel in een plasmacel die antistoffen maakt. De antistoffen, ook wel antilichamen of immuunglobulines genoemd, komen via het bloed op de plek van infectie en helpen daar ook de specifieke ziekteverwekker op te ruimen.
Psychische mechanismen zijn mechanismen die zich afspelen binnen de psyche van een individuele persoon. Een beroemd voorbeeld is het mechanisme waarmee de onderwijspedagoog Johann Friedrich Herbart (1776-1841) het bewustworden van gedachten beschreef (hij sprak, meer algemeen, van “voorstellingen”).
Mensen met borderline hebben een vaak grote behoefte aan intieme relaties, maar zijn daar tegelijkertijd bang voor. Ze zijn extreem bang om in de steek gelaten te worden. Ze stellen mensen daarom voortdurend op de proef. Zo testen ze als het ware of en wanneer iemand hen in de steek laat.
Een bipolaire stoornis heeft veel weg van een borderline stoornis, maar de twee persoonlijkheidsstoornis zijn wel verschillend. Een van de grootste verschillen is dat bij een bipolaire stoornis de stemmingsveranderingen een stuk langer duren (weken tot maanden) dan bij een borderline stoornis (uren tot dagen).
Van jongeren met borderline is bekend dat ze zich vaak heel boos voelen, of juist heel leeg. Ze ervaren de dingen in ieder geval heel intens of hebben te maken met plotselinge stemmingswisselingen. Soms lijkt het verband tussen aanleiding en emotie te ontbreken.
Zeker wanneer ze boos zijn kunnen ze impulsief dingen zeggen en doen waar ze korte tijd later al weer spijt van hebben en waarvoor ze zichzelf vreselijk op de kop kunnen geven. Ook daarin zijn ze vaak grenzeloos. De borderliner heeft een neiging tot zelfbeschadiging en dreigt vaak met zelfmoord.
Bij mannen uit borderline zich vaak in agressief gedrag, zoals woede-uitbarstingen en vecht- of scheldpartijen. Dat komt omdat mannen hun emoties vaak op anderen richten, terwijl vrouwen de emotie vaak naar zichzelf toe trekken.
Projectie heeft van zichzelf een vrij negatieve lading. In de psychologie wordt er van projectie gesproken wanneer iemand eigenschappen van zichzelf of emoties van zichzelf probeert te verdringen of verbergen door deze te toe te kennen aan iemand anders.
Een afweermechanisme in de psychologie is een techniek of trucje die de geest onwillekeurig gebruikt om bepaalde driftmatige strevingen en verlangens en waarheden (realiteiten) die te veel angst of verdriet oproepen, uit het bewustzijn weg te houden.
naar boven drijven, vervlugtigen, de vaste deelen van een ligchaam (b.v. kwikzilver) door vuur in de hoogte drijven, om die dan in den helm weder op te vangen, en door koude te laten stollen.