's Avonds eten de meeste Belgische gezinnen een warme maaltijd. Vaak is dat soep, warme aardappelen met groenten en vlees of vis met saus.
In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking bestelt tussen vijf en zes uur eten. De zuidelijk gelegen landen zijn, zoals verwacht, de laatste eters. In Spanje bestelt de grootste groep (30%) pas na achten eten.
Moules-frites (mosselen met friet) geldt als het nationale gerecht van België. De Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers verhief dit nationaal gerecht in 1966 tot kunst met zijn werk Grande Casserole de Moules.
Typisch Belgisch ontbijt
Het lijkt veel op het Nederlandse ontbijt, met brood (al dan niet geroosterd) en beleg, zoals jam, pasta en ham. Verder zijn er koffiekoeken, die veel lijken op de Nederlandse koffiebroodjes.
Een vergelijking van Europees statistiekbureau Eurostat toont aan dat de Belgen het vaakst gesuikerde frisdrank drinken. Maar liefst 20,4 procent van de ondervraagde Belgen (15 jaar en ouder) geeft aan dagelijks minstens een keer naar het gesuikerde goedje te grijpen.
Maar er is ook goed nieuws: een kwart van de Belgen gaat minstens één keer per week op restaurant en 10% zegt zelfs 3 keer per week of meer te gaan.
Hoe eet de gemiddelde Vlaming? Vlaamse vrouwen eten dagelijks relatief meer fruit (61%) dan hun mannelijke tegenhangers (50%). Meer vrouwen (34%) dan mannen (24%) raken ook aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Maar 17% van de jongvolwassenen (15 tot 24 jaar) eet dagelijks twee porties fruit.
Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. En het is een probleem van de hele bevolking: jong en oud, mannen en vrouwen, met en zonder overgewicht, hoog- en laagopgeleid.
Bourgondisch eten
We zijn niet voor niets gekend voor onze chocolade, wafels en Belgische bieren! Daarnaast zijn witloof, spruitjes en asperges gekende groenten waar onze boeren zeer fier op zijn en die regelmatig terugkomen in typisch Belgische gerechten.
De meeste Belgen schotelen hun gasten een erg traditioneel menu voor, zo blijkt uit een bevraging van warenhuisketen Carrefour bij meer dan 5.000 Belgen. Champagne, soep, fondue en ijsstronk spannen de kroon. De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt.
De avondmaaltijd, het avondmaal of het avondeten is vaak de hoofdmaaltijd, dat wil zeggen de belangrijkste maaltijd van de dag.
Wat is het verschil tussen souper en diner? Dinner is de hoofdmaaltijd van de dag, meestal 's avonds gegeten. Supper is de laatste maaltijd van de dag.
Een belg eet gemiddels bijna 5,5kg pasta per jaar. Dat zijn zo'n 11 pakken spaghetti/penne/ fussili/ linguine of andere. Stapel die eens op, da's best een hoop!
Vijf procent van de Nederlanders ontbijt nooit. Negen van de tien kinderen ontbijt elke dag. In de adolescentie is dit percentage lager. Van de volwassenen ontbijt 74% van de mannen altijd en 84% van de vrouwen.
Naast snoep en chocola is ijs ook erg populair onder vrouwen. Een ander toetje dat goed in de smaak valt is yoghurt. Magere yoghurt bevat weinig calorieën en daar letten vrouwen op. Ook smoothies staan hoog op de ranglijst.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
Ook 's avonds gaan de Denen graag lekker eten in een restaurant. De meeste restaurantkeukens zijn tussen 18.00 uur en 21.00 uur geopend. In de steden zijn ze vaak tot 22.00 uur geopend, of nog langer. Het Deense eten telt niet erg veel variatie.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.
De Moldaviërs staan op de eerste plaats met 17,4 liter alcohol per persoon per jaar. Na Moldavië, volgt Wit-Rusland met 17,1 liter alcohol per persoon. Litouwen sluit de top-3 af met 16,2 liter alcohol. In Libië, Mauritanië en Pakistan wordt het minste alcohol gedronken.