Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix. Lahmacun komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Anatolië.
Naam. De naam lahmajoen is afgeleid van het Arabische لحم بعجين, lahm bi `adjien, dat 'vlees op deeg' betekent.
Een dürüm met döner (dürüm döner) is een populair gerecht in Turkije, maar ook in veel Westerse landen. Lahmacun (afgeleid uit het Arabisch: لحم بعجين, lahm bi `adjien; vlees op deeg), ook wel de Turkse pizza genoemd, is een traditioneel oosters gerecht van Arabische origine. Het heeft een typisch pikante smaak.
Voor Nederlanders is het een gerecht dat oorspronkelijk uit Turkije komt. Daarom hebben we het een "Turkse pizza" genoemd. De kapsalon kun je in Turkse shoarmazaken kopen. Wellicht wordt daarom het woord "Turks" aan de kapsalon toegevoegd.
Halal is namelijk ook gezond, er zit beduidend minder vet en zout in. We gebruiken alleen kip- en rundvlees. Verder doen we de naam van ons concern eer aan. We gebruiken dus alleen maar pure ingrediënten gebruiken we en daar doen we geen concessies in.
Volgens onze Turk spreek je lahmacun uit als la-ma-tjoen.
Doordat de saus van verse tomaten wordt gemaakt, is deze niet echt ongezond te noemen. Ook de groenten die erop zitten, zijn uiteraard gezond. Een belegde Turkse pizza is dus gezonder dan een naturel. Eet je vaak Turkse pizza in combinatie met knoflooksaus, dan ben je echter niet zo gezond bezig.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
De eigenlijke döner (Yaprak döner) bestaat uit een dikke, ronde staaf van afwisselende laagjes gekruid vlees en vet, die zijn gerold om een braadspit. De staaf wordt verticaal draaiend in een staande grill verhit en gebakken. Daarna worden plakjes ervan afgesneden met een speciaal mes of een elektrisch snijapparaat.
Adana kebab (Turkse spelling: adana kebabı, spreek uit: 'ah-dah-nah kuh-BAAB') is een Turks gerecht bestaande uit gekruid lamsgehakt, dat aan een spies boven houtskoolvuur wordt klaargemaakt. Kebab betekent 'geroosterd vlees'; in dit geval geroosterd vlees uit de stad Adana, in het zuiden van Turkije.
Het Turkse circuit serveert kebab in gegist brood. De Arabische, Libanese of Israëlische zaken serveren shoarma in kleine, ongegiste broodjes, de zogenaamde pita.
Geschiedenis. Het gerecht is al 5000 jaar aanwezig in de Turkse keuken en volgens historische bronnen werd Lahmacun origineel gemaakt op brood, maar door de jaren heen werd het deeg dunner en de laag gehakt dikker. De gehaktmix bestaat uit lams- of rundvlees, uien, tomaten, paprika en een aantal kruiden.
Turkse pizza is een dunne pizza belegd met een pittige rode saus en lams- of rundergehakt. Hij heeft een dunnere bodem dan de Italiaanse pizza. Ook heeft het alleen een laag saus en wordt de pizza niet afgetopt, en al helemaal niet met kaas.
De Turkse pizza, lahmacun op z'n Turks, is een niet meer weg te denken snack in ons land. met huisgemaakte knoflooksaus, sambal en bakje salade. De Turkse pizza wordt koud bezorgd, opwarmen kan in de voorverwarmde oven op 180 graden 3-4 minuten.
Er zijn 1030 calorieën in een portie Turkse Pizza met kip.
Het gezondst is een pizza zonder vet vlees en een veelvoud aan druipende kazen. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Oregano. Op z'n Italiaans zeg je orégano (klemtoon op -re-). Dat weten we heus wel, maar het is toch fijner als je gewoon oregaano zegt.
De pizza's zijn prima geschikt om in te vriezen. Bij een temperatuur van -18°C zijn de producten ten minste houdbaar tot 6 maanden na productiedatum. Na het ontdooien kunnen de producten maximaal 3 dagen gekoeld worden bewaard, bij een temperatuur van maximaal 7°C. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
Er zitten 1184 kilocalorieën in 1 portie (440 gram) kapsalon. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kapsalon'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.