Grilled cheese sandwich - De Amerikaanse Keuken.
Het woord 'tosti' komt dus van de Italiaanse taal en kunnen we terugbrengen naar iets wat 'geroosterd' betekent. Helaas is het verder niet bekend hoe iemand dan de tosti heeft uitgevonden en waar ze dus deze naam voor hebben bedacht toen der tijd. Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk.
Croque-monsieur is standaardtaal in België.
Standaardtaal in Nederland is tosti.
'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu). Dat klinkt een stuk luxer, maar het is net zo snel te maken als een tosti. Met de onderstaande tosti- recepten heeft u in een handomdraai een heerlijke, warme kerstlunch voor de hele familie klaar.
De temperatuur van een tosti ijzer
De temperatuur kan variëren afhankelijk van het merk en het model van het apparaat, maar de meeste tosti ijzers hebben een temperatuurbereik tussen de 120 en 250 graden Celsius, waarbij de meest voorkomende temperatuur rond de 190 graden ligt.
Geïnspireerd door de klassieke Franse 'tosti': de croque madame! Met Nederlandse kaas en ham en een gebakken eitje on top! En dat gebakken eitje (en bechamel) is het verschil met een croque monsieur.
Tosti in het Duits Schinken-Käsetoast (geslacht: mannelijk) Tosti in het Engels ham & cheese toast. Tosti in het Frans croque-monsieur (geslacht: mannelijk)
Hoe dan ook, de “bikini”, “biquini”, “mixto” of tosti is zeer populair in Spanje waarbij het brood in veel bars ingesmeerd wordt met wat boter en daarna met de ham en kaas op de bakplaat of in de oven gaat. Deze sandwich wordt veel gegeten als ontbijt bij de café con leche.
Geroosterd zuurdesembrood met duxelles van boschampignons, gestoofde spinazie en jonge Cantal kaas, afgewerkt met gebakken champignons, een spiegelei en een kruidensalade.
De tosti (Nederland) of croque-monsieur (België/Frankrijk) is een sandwich-gerecht dat bereid wordt door twee dungesneden sneetjes brood samen met het tussenliggende beleg te roosteren in een tosti-ijzer (croque-monsieurmachine), grill, oven, speciaal broodrooster of koekenpan.
In de Verenigde Staten is de Monte Cristo (een broodje met ham en kaas, vaak gedoopt in ei en gebakken) een populair gerecht in restaurants.
Een croque-monsieur (of tenminste, de Belgische variant ervan) bestaat uit twee sneetjes (meestal wit) brood belegd met kaas en ham, die in een croque-monsieurapparaat of tussen een grilltoestel lekker goudbruin gebakken worden.
In principe heeft een tosti dezelfde voedingswaarden als een boterham met kaas. Als u het broodje met exact dezelfde ingrediënten en dus niet extra's in het tosti-ijzer stopt, is een tosti dus gewoon even gezond als een koude boterham met kaas.
geroosterde ham-kaas sandwich
(Foto: Heather-D (flickr.com) – sommige rechten voorbehouden.) Een “tosti” bestaat uit twee sneetjes brood, standaard met kaas en ham ertussen, allemaal tegelijk geroosterd. De ingrediënten kunnen variëren, maar kaas (van welke soort dan ook) lijkt verplicht.
Ketchup of curry zijn klassieke sauzen, maar je kunt ook denken aan mayonaise, mosterd of een zelfgemaakte saus.
Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910.
'. Natte tosti: een gladde corpsbal – vaak een met een matje – die heel erg vol van zichzelf is.
De bocadillo (letterlijk'kleine hap') of bocata (in Cheli) is in Spanje een sandwich gemaakt van Spaans brood, meestal een stokbrood of een soortgelijk soort brood, in de lengte gesneden. Traditioneel gezien als een bescheiden gerecht, heeft de lage prijs het in de loop van de tijd mogelijk gemaakt om te evolueren tot een iconisch stukje keuken.
Traditioneel bestaat hij uit twee sneetjes getoast brood met ham en/of kaas erop. Vaak wordt het beleg ook meegebakken. Daar bovenop komt de garnering (sla, augurken…) en tot slot minstens twee spiegeleitjes om het helemaal verrukkelijk te maken.
Strammer Max
Het is eigenlijk een soort tweede, stevig ontbijt, bestaande uit een boterham met ham en een spiegelei. Een uitsmijter dus.
Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen.Zo komen er meer azijnzuren vrij. Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen. Deze geven het brood een zoetere smaak.
Hoe heet moet een tosti apparaat? Een tosti-ijzer moet doorgaans tussen de 180 en 220 graden Celsius worden ingesteld voor de beste resultaten. Dit is de ideale temperatuur om knapperige, perfect gebakken tosti's te creëren.
Hoge hitte op een grill is tussen 450 en 650 graden Fahrenheit . Gebruik hoge hitte bij het bereiden van steaks, varkenskoteletten, kabobs of tonijnsteak. Als je je grill rond de 500 graden Fahrenheit krijgt, ontstaat er een sissend geluid wanneer het vlees de roosters raakt en ontstaan er aantrekkelijke schroeiplekken.