U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.
Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kilo, een aanhanger trekken tot maximaal 750 kilo en mag je een bromfiets of scooter besturen. Een rijbewijs A is het rijbewijs voor motoren, onderverdeeld in A1, A2 en A.
Rijbewijs AM
Rijbewijs voor bromfiets of scooter dat je kan behalen vanaf 16 jaar. De machine mag maximaal 50 cc cilinderinhoud of 4 kW elektrisch vermogen hebben en mag niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u. Je kan het theoretisch examen afleggen zodra je 15 jaar en 9 maanden oud bent.
Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs (in de volksmond ook wel trekker rijbewijs). Om het T-rijbewijs te behalen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen.
Regels voor gebruik brommobiel
een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben; En u heeft het praktijkexamen voor de brommobiel gedaan. Op uw AM-rijbewijs staat de code AM4 (de 4 staat voor vierwieler).
Motorrijbewijs voor gemotoriseerde driewieler
Als de driewieler een maximum vermogen van 15 kW heeft, is een rijbewijs A1 nodig. Als de driewieler zwaarder is, moet u een rijbewijs A hebben.
Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW). Wie zijn rijbewijs B na mei 2011 haalde, moet eerst vier uur scholing (zonder examen) volgen.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Om in een auto te rijden, heeft u rijbewijs B nodig. Met een rijbewijs B mag u maximaal 8 personen vervoeren, uzelf niet meegerekend.
Het Vrachtauto rijbewijs C is maximaal 5 jaar geldig. Om uw C-rijbewijs te vernieuwen, moet u onder andere een Gezondheidsverklaring indienen. Als u uw code 95 wilt verlengen, moet u nascholingscursussen volgen.
Goedkoop en snel je scooter rijbewijs halen |In 1 dag slechts 275 euro.
Als je zonder rijbewijs op een bromfiets (scooter) rijdt, krijg je een boete. Je hebt namelijk een AM-rijbewijs nodig. Word je betrapt door de politie, dan moet je een boete betalen en mag dan niet meer verder rijden op je bromfiets. Kijk in de boetebase van het Openbaar Ministerie voor informatie over je boete.
Om je voor te bereiden op het praktijkexamen is een aantal praktijklessen nodig. Hoeveel je precies nodig hebt is per persoon verschillend, maar ga uit van ongeveer 4 lessen. Bij onze rijscholen worden deze lessen gebundeld en kun je dus in één dag je scooterrijbewijs halen.
Motorrijbewijs A2
Je hebt een motorrijbewijs uit categorie A2 nodig wanneer je een motorfiets hebt tot maximaal 35 kW. Om dit rijbewijs te behalen moet je op zijn minst 20 jaar oud zijn. Daarnaast moet je ook al 2 jaar in het bezit zijn van je motorrijbewijs A1.
Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B-rijbewijs krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven. U moet het rijbewijs dan wel voor 1 juli 2025 vernieuwen. Bij vernieuwing van het rijbewijs na 2025 vervalt de T-bevoegdheid.
De meeste mensen zijn in het bezit van rijbewijs B; het rijbewijs dat nodig is voor het rijden in een auto. Met dit rijbewijs mogen bestuurders vanaf achttien jaar (of begeleid rijden met zeventien jaar) maximaal acht personen (negen inclusief bestuurder) vervoeren en er geldt een maximumgewicht van 3.500 kilo.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
Voor sommige gemotoriseerde voertuigen heeft u geen rijbewijs nodig. Voorbeelden zijn sommige voortbewegingstoestellen, bepaalde twee- en driewielers, trage voertuigen en sommige voertuigen voor personen met een handicap. Bij de tweewielers hoeft u geen rijbewijs te halen voor de bromfiets klasse A.
een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Het rijbewijs B + code 96 laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.
Praktijk. De snelste en meest praktische weg naar een rijbewijs CE is via de rijschool. Je volgt een basispakket van 14 uur praktijkles bij een erkende rijschool, en legt met het voertuig van de rijschool het praktijkexamen af.
Voor bus en autocar is dat een rijbewijs in de categorie D. U moet slagen voor een theorie-examen, ondergaat een medisch onderzoek en moet vervolgens slagen voor een praktijkexamen. Professionele bestuurders hebben ook een bewijs van vakbekwaamheid nodig.
Motorrijbewijs A1 kosten
Gemiddeld moet je al snel op zo'n €1.000,- rekenen als het gaat om de kosten die gepaard gaan met een motorrijbewijs A1.
Je mag rijden met voertuigen uit categorie A1: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een verhouding gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg. Je mag ook rijden met driewielers van maximum 15 kW.