We noemen dit 'verhanen'. Het is waarschijnlijk een aandoening aan de eierstokken waardoor de kip extra mannelijke hormonen gaat produceren. De kip stopt dan met het leggen van eieren en het verenkleed wordt net als dat van een haan. De kip gaat zich ook gedragen als een haan, maar kan geen kippen bevruchten."
Een haan is groter en grover gebouwd dan een hen. Een haan heeft grotere kopversierselen: kinlellen, kam en oorlellen. Een haan heeft soms sierbevedering: halsveren, zadelveren en sikkelveren. Hanen hebben sporen aan hun poten en hennen niet.
"Het is zeldzaam maar soms verandert een kip in een haan, inclusief spermacellen", zegt bioloog Thierry Backeljau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bij Radio2 Middag in Antwerpen. Uit de kippenren van Jonas Verdickt in Schilde klinkt sinds vorige week het kloeke gekraai van een haan.
Meerdere hanen in één kippengroep zetten is mogelijk, maar niet aan te raden. Ze vechten dan dikwijls om de gunsten van de dames en hebben dan erg veel ruimte nodig en voldoende uitwijkmogelijkheden. Meerdere hanen bij elkaar houden is eigenlijk alleen een succes als er geen hennen bij zijn.
Re: Mijn kip (hen) kraait als een haan
Doordat er geen haan bij is neemt één van de hennen die rol over. Soms kraaien dominante hennen ook wel als er een haan bij loopt. Het is niet voorspelbaar welke hen gaat kraaien.
We noemen dit 'verhanen'. Het is waarschijnlijk een aandoening aan de eierstokken waardoor de kip extra mannelijke hormonen gaat produceren. De kip stopt dan met het leggen van eieren en het verenkleed wordt net als dat van een haan. De kip gaat zich ook gedragen als een haan, maar kan geen kippen bevruchten."
Kippen kunnen ook gaan kraaien als je er geen haan bij hebt, dan neemt er één de leiding zoals een haan doet.
Hennen en hanen
Een haan is eigenlijk alleen maar nodig als je kuikens wilt. Maar hanen zijn ook handig voor de beveiliging. Een haan beschermt zijn hennen en waarschuwt ze als er gevaar dreigt. Als je een haan hebt, omdat je zoveel mogelijk bevruchte eieren wilt, dan kan één haan tussen de tien en dertig hennen aan.
Het zien van eieren en broedende kippen zorgt bij een hen voor extra aanmaak van het hormoon prolactine, dat haar broeds maakt. Ook de temperatuur heeft een invloed. Hoe warmer het is, hoe groter de kans dat je kip broedt. De aanwezigheid van een haan heeft overigens geen invloed.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed. '
Gezien vanuit mensenstandpunt klinkt het natuurlijk romantisch dat de kloek en haar haan samen voor de kuikens zorgen. Kippen zijn echter geen mensen en vanuit het kuikenbelang gezien is het niet wenselijk. Kuikens hebben behoefte aan warmte en eiwitrijk voedsel om vlot en goed te kunnen uitgroeien.
Zowel hennen als hanen hebben kammen en lellen, waarbij de kam zich bovenop de kop bevindt en de lellen onder de kin hangen. Het uiterlijk van de kam en lellen van kippen verschilt per ras, maar over het algemeen kan het geslacht van een kuiken worden bepaald door naar de kam te kijken.
En net zoals mensen opgedeeld zijn in mannelijk en vrouwelijk en kinderen en volwassenen, zijn kippen dat ook. In deze context, is een man gelijk aan een “haan” en een vrouw gelijk aan een “hen”. Beide zijn eigenlijk kippen, maar de namen wijzen op hun geslacht en het feit dat ze volwassen zijn.
Ze houdt zich vaak afzijdig van de andere kippen. Als er iemand in de buurt komt, zet ze haar veren op, schreeuwt of begint te pikken. Dit doet ze om haar eieren te beschermen. Ze maakt kloek-geluiden.
Dan is jouw kip hoogstwaarschijnlijk broeds. Geen nood, dit is volkomen normaal. Heb je een haan en hennen lopen en wil je graag kuikentjes kweken, dan is het goed dat jouw hennen broeds worden. Zo kunnen er zich in de bevruchte eieren kuikentjes ontwikkelen.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Hanen, in tegenstelling tot hennen, worden gebruikelijkerwijs gedood nadat ze uit het ei kruipen. Hanenvlees wordt niet verkocht ter consumptie omdat het niet rendabel genoeg is.
Ja, denken wetenschappers, maar zeker weten doen ze het niet. Want hoe kom je daar achter? Dieren kunnen het je niet vertellen. Het enige wat we kunnen doen zijn de reacties van dieren vergelijken met die van mensen tijdens een orgasme.
Jaloezie is een eigenschap die je dieren eigenlijk niet kan toedichten. Immers, daarvoor hebben ze een zelfbeeld nodig en de mogelijkheid zich te verplaatsen in een ander. Normaal gesproken wordt aangenomen dat dieren dat niet kunnen. Een kip gaat bv niet broeden omdat ze kuikens wil.
Een haan kraait 's ochtends wanneer het licht wordt en 's avonds als het donker wordt. Dit doen ze om te laten zien hoe sterk en gezond ze zijn, echt haantjesgedrag dus! Niet zo gek als je weet dat haantjes worden gekozen door hennen. De hennen selecteren hun haantjes op basis van hun kleuren en kraai.
Een hen is een vrouwelijke kip; het mannetje heet een haan en het jong heet een kuiken. Zowel wat betreft uiterlijk als gedrag verschillen hennen wezenlijk van hanen. In het normale spraakgebruik echter staat het woord kip eveneens voor slechts de vrouwelijke exemplaren, dus hen.
Hanen kraaien om hun territorium af te bakenen en andere hanen duidelijk te maken dat ze van hun hennen moeten wegblijven. De sterkste exemplaren - die met de grootste keel - hebben waarschijnlijk altijd al een beter beschermd gehoor gehad. De sterkste exemplaren geraken ook het makkelijkst aan een partner.
Regenwormen zijn hermafrodieten
Voor sommige soorten regenwormen, platwormen, schelpdieren en slakken is elk individu zowel vrouwtje als mannetje. De dieren hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Deze hermafrodieten bevruchten meestal niet zichzelf, maar wisselen zaadcellen uit tijdens het paren.
Dit is een kleine evenwichtsoefening voor de haan. Maar wanneer hij zijn evenwicht gevonden heeft pakt hij eerst een pluk veren van de kip zodat zij niet kan weglopen. Daarna duwt hij zijn geslachtsorgaan (penis) tegen de cloaca van de kip waardoor de zaadcellen worden overgebracht naar de kip.
Een haan is een mannelijke kip; het vrouwtje heet een hen en het jong kuiken.