Haar veulen is voldoende gegroeid om ter wereld te komen en ze staat op het punt te bevallen. Het hoofd van het veulen komt het eerst uit de moeder. Het witte vlies wordt het vruchtvlies genoemd. Het heeft het veulen beschermd toen het in de baarmoeder zat.
Langer dan een jaar wachten tot je merrie gaat veulenen komt dus regelmatig voor. De ene merrie bevalt rustig twee weken eerder dan de uitgerekende datum en een andere draagt zonder problemen 4 weken over. Daarom is het precieze tijdstip dat je merrie gaat veulenen erg lastig te voorspellen.
Haar hengstigheid eindigt met de bevruchting. Vanaf ongeveer het tweede levensjaar kan een merrie veulens krijgen. De dracht duurt 11 maanden en het veulen wordt meestal 's nachts ter wereld gebracht. De merrie zoogt haar veulen ongeveer een jaar.
Een jaarling of enter is een koe of paard van één jaar oud. Jaarlingen leven vaak in groepen op de weide en worden nog niet gebruikt in de paardensport. Pasgeboren paarden worden veulens genoemd, pasgeboren koeien heten kalveren.
Bij sommige merries zullen vochtophopingen te zien zijn tijdens het derde trimester van de dracht, onder het gewicht en groter worden van het veulen en de buik. Denk hierbij aan dikkere benen of soms 'zucht' onder de buik en voor het uier.
Sobere rassen zijn paarden- en ponyrassen die van nature relatief weinig nodig hebben om te kunnen overleven. Zij kunnen jaarrond buiten staan en hebben minder tot geen aanvullende voeding nodig.
Gust/guste merrie: merrie die niet (direct) drachtig is geworden. Dekgeld: kosten van het gebruik van sperma wat geleverd wordt/is.
Men stelt zich de centaur voor als een paard met een menselijk bovenlichaam in plaats van nek en hoofd.
Een hengst is een mannelijk paard.
Papa heet hengst, mama is een merrie en het kleintje is een veulen. Zowel bij de paarden, ezels of pony's wordt dit gebruikt.
In de Nederlandse taal gebruiken wij het paard.
Nooit levensvatbaar
"De zaadcel moet de eicel zien te vinden en uiteindelijk kunnen betreden. Maar om de eicel zit een schilletje, en alleen een zaadcel van dezelfde diersoort kan door dat schilletje heen", legt Curfs uit aan Editie NL. "Een dier en een mens liggen te ver van elkaar vandaan.
Bij een eenjarige pony heet dat een enterpremie en bij een tweejarige een twenterpremie. Veulens worden in het veulenboek ingeschreven.
Een jong van een paard, dat nog geen jaar oud is noemt men een veulen. Bij verwanten zoals ezels en zebra's noemt men het jong ook veulen en voor andere jonge dieren wordt de aanduiding eveneens gebruikt. Zo wordt het jong van een kameel soms veulen genoemd, hoewel kalf gebruikelijker is.
De Knabstrupper is een paardenras, dat officieel uit Denemarken komt. Het wordt gezien als een barokpaard. De vacht is vaak gestippeld, in sommige gevallen egaal.
Kort voor de geboorte schiet de uier van de merrie vol. Als aan de uier twee wasachtige druppels hangen (zie foto), het zogenoemde 'kegelen', wordt het veulen meestal binnen 24 uur geboren. Soms komt er ook al melk uit de uier druppelen. De op handen zijnde geboorte is vaak ook aan het gedrag af te lezen.
Paard heter maken, maar niet dikker
Ruwvoer blijft natuurlijk altijd de belangrijkste basis. Wat betreft krachtvoer kun je kiezen uit muesli of brokken met meer koolhydraten (suiker en zetmeel) als snelle energiebron of voer met een hoger vetpercentage voor langwerkende, langzaam vrijkomende energie.
In de Nederlandse taal heeft – behalve de mens – eigenlijk alleen het paard benen. Het paard wordt als ‚edel dier' beschouwd, daarom heeft het ook een hoofd (andere dieren hebben een kop). Eventueel hebben de giraf en de zebra ook benen – terwijl een muilezel en een ezel in elk geval poten hebben.
Embed. Een paard heeft geen bek, maar een mond. Geen kop, maar een hoofd.
Een paard praat met zijn lichaam. Die lichaamstaal gebruikt hij bij het communiceren met andere paarden, maar ook in zijn relatie met mensen. Aan de positie van hoofd, benen en staart, aan de stand van de oren en de uitdrukking van ogen en mond is af te lezen hoe een paard zich voelt.
Je paard stuurt duidelijke signalen uit
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen.
Merries ingeschreven in het Veulenboek of Register A kunnen worden opgenomen in het Stamboek. Dit wordt aangegeven met Stb en wordt op het afstammingsbewijs vermeld.
Een paard is in iemands eigendom indien het paard door diegene is aangekocht, gefokt of verkregen via een schenking of nalatenschap. Het is echter niet altijd eenvoudig om de eigendom van een paard aan te tonen. Om te beginnen is een paspoort of stamboekpapier geen eigendomsbewijs van een paard.
De prijs is relatief hoog. Hij hangt af van de stamboom, leeftijd, geslacht en opvoeding van het paard. Over het algemeen kost een gezonde Fries uit een betrouwbare fokkerij tussen de 5.000 en 15.000 euro.