Lavas (Levisticum officinale) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae oftewel Apiaceae). De Romeinen verspreidden het kruid met hun veroveringstochten door Europa. Als je een blaadje van de plant tussen je vingers wrijft, ruik je onmiskenbaar Maggi.
Lavas (Levisticum officinale) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi.
Lavas soorten
Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd, vanwege de sterke aroma's die erg lijken op die van maggi. Maggi heeft echter niets met lavas te maken, het wordt van andere ingrediënten gemaakt. Er zit dus geen verschil tussen lavas en maggiplant. Dit zijn twee namen voor dezelfde plant.
Je kunt lavas op dezelfde manier gebruiken als selderij. De stengel heeft veel smaak, zelfs meer dan de bladeren. Je kunt het fijnsnijden samen met andere kruiden voor pesto of een dipsaus, je kunt het mengen door de salade, als dressing op geroosterde groenten en vlees of het toevoegen aan een bouillon.
Eetbaar. Alle delen van maggiplant / Levisticum officinale zijn eetbaar: bloem, blad, stengel, wortel. De smaak is vrij sterk, dus gebruik met mate, en lijkt op selderij.
Deze plant is niet alleen lekker om te eten, hij is ook erg gezond. Maggikruid is goed tegen een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en werkt urineafdrijvend. Het is verzachtend voor de luchtwegen en thee van dit kruid verzacht de hoofdpijn.
Lavas bevordert de spijsvertering en wordt vaak gebruikt als zoutvervanger in allerlei gerechten. Gebruik gemalen lavas of maggikruid in soepen, visgerechten, stoofschotels, sauzen en bij schapenvlees. Lavasblad is ook een smaakmaker voor salades, stoofpotten en zuurkool.
Je kunt het ook invriezen.
Bleekselderij zit boordevol voedingsstoffen. Zo bevatten de lichtgroene stengels onder andere veel bètacaroteen, dat in je lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor de goede werking van je ogen. Bovendien helpt vitamine A je huid gezond te houden en zorgt het mede voor een goede weerstand.
De vitamines A, B en C helpen huidschade herstellen, vitamine K houdt de huid elastisch en bètacaroteen helpt celschade te voorkomen. Daarnaast bevat selderij antioxidanten – die de huid beschermen tegen uv-straling – én bestaan de stengels voor 95% uit water.
Lavas kan vermeerderd worden door de zaadjes uit te zaaien maar ook door de plant te scheuren. Dat wil zeggen: een deel van het wortelstelsel van de plant af scheuren of steken en dit planten op de plek waar je de nieuwe plant graag wilt hebben.
Wanneer je 'm in voedzame grond plant en regelmatig water geeft, wordt Lavas zo'n 1,5 tot 2 meter hoog! De plant groeit uitbundig in de zomer en verdwijnt volledig in de winter.
Vaste planten en bodembedekkers meststof
Levisticum officinale (Maggiplant) is een forse kruidenplant met hoog opgaande, stevige stengels en donkergroen aromatisch blad. Levisticum officinale (Maggiplant) kan een hoogte bereiken van circa 1,5 m.
De smaak valt te beschrijven als selderijachtig. Zo kunnen de pittige, fijn versnipperde bladeren net dat extraatje meer geven aan soep, saus, spinazie, stoofpotten, wortelen en aardappelen. Sommige bakkers gebruiken lavas zelfs als smaakversterker in hun brood.
Lavas is ook wel bekend als de 'maggiplant' en wordt onder andere in soep gebruikt. Dit kruid is meerjarig en heeft een voorkeur voor een vochtige plek.
Bleekselderij bestaat uit lange stengels die, rauw gegeten, een knapperige textuur en een hartige en verfrissende smaak hebben. De bleekgroene stengels hebben groene bladeren, die op zichzelf een kruidachtig ingrediënt vormen.
Is bleekselderij goed voor je nieren? Bleekselderij kan gunstig zijn voor de werking van je nieren. Het hoge watergehalte en de ontstekingsremmende eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat de nieren gezond blijven.
rapaceum). Van snijselderij worden bladeren en bladstelen gegeten (als tuinkruid), van bleekselderij de bladstelen en van knolselderij een knol die net boven de grond gevormd wordt. De bladeren van knolselderij zijn echter ook goed eetbaar, vooral als ze jong zijn.
Lavas wordt ook wel de maggiplant genoemd en groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar hij duikt ook steeds vaker op in Nederland. Je kunt de bladeren meetrekken in sauzen, soepen en stoofschotels en als ze nog jong zijn, kun je ze koken en eten als groente. Het zaad van de plant is lekker in hartige koekjes en brood.
U kunt uw Maggiplant bestellen bij Het Groene Paradijs
Wilt u genieten van de heerlijk geurende Maggiplant? Dan kunt u uw Maggiplant bestellen bij Het Groene Paradijs. U krijgt de plant geleverd in een afmeting van 5 tot 10 centimeter en ongetwijfeld zal de plant bij u nog veel groter worden.
De plant kan tot 2,5 meter hoog worden als je hem niet bijsnoeid, dus kies een plekje achterin de kruidentuin. Knip de bladeren af, was ze en gebruik ze in de keuken. Zaai de maggiplant in de halfschaduw of de volle zon, het beste is goed waterdoorlatende humusrijke grond.
Lavas is ook bekend onder de naam maggikruid. De bladeren hebben een doordringende selderachtige geur en smaak. Eén blaadje geeft al een typische bouillonsmaak aan uw gerechten. Een lavasplant kan tot 2 meter hoog worden.
Breng 1,5 liter bouillon (bijvoorbeeld met 1 MAGGI Bouillonblokje) aan de kook. Voeg verse ingrediënten toe: 250 gram soepgroentepakket, 250 gram gehaktballetjes of vega balletjes van Garden Gourmet, en eventueel wat vermicelli.
De plant is zeer winterhard en lang oogstbaar. Ieder voorjaar moet de Levisticum Officinale helemaal teruggeknipt worden. Plaats Maggi-kruid op een zonnige of half schaduw plek in voedzame, niet te natte grond.