De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken. Het lekkerste moment vind ik dat eerste puntje dat je van het brood afbreekt, vaak al direct zodra ik de boulangerie uit loop.
Baguette, flûte, pistolet
De Franse bakker verkoopt ook een petit pain (een kort formaat stokbrood, in Nederland pistolet en in België piccolo genoemd) en een flûte (fluit, een dubbelbrede en -zware variant). De 'flûte' heet in sommige streken gewoon een 'pain' (brood).
Baguette. Dan heb je uiteraard het baguette, het 'gewone' en goedkoopste stokbrood. Een flûte is de dunste en lichtste in zijn soort. Een campagne is het boerenbrood dat steviger is met een dikke korst en dat op de vloer van de oven wordt gebakken.
'Une flûte' heeft een standaard gewicht van 400 gram en is ongeveer twee keer zo dik als 'une baguette', maar ze worden allebei wel van hetzelfde meel gemaakt. Door deze extra dikte heeft 'une flûte' naar verhouding minder korst en meer zacht brood. 'Une ficelle' is de dunnere versie van 'une baguette'.
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse baguette. Wel is het zo dat ze in Frankrijk verschillende soorten baguettes hebben.
Franse stokbroden zijn zo lekker
Allereerst is het meel dat in Frankrijk wordt gebruikt van zeer hoge kwaliteit. Maar het grootste verschil tussen een Frans en een Amerikaans stokbrood is het fermentatieproces . De meeste Franse bakkers gebruiken een poolish-proces, dat bestaat uit een mengsel van gist en water dat een nacht mag fermenteren.
1. Stokbrood: Het Franse stokbrood is een van de populairste broodsoorten in de Franse keuken. Het is bekend om zijn knapperige korst en zachte textuur.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
De stokbroden in Nederland hebben een productietijd van zo'n twee uur, terwijl een authentieke baguette in zestig uur gemaakt wordt. Die tijd is nodig volgens de Fransen, om het deeg op smaak te brengen door de bacteriën die vrijkomen.
Pain de campagne – Frans voor "boerenbrood", en ook wel "Frans zuurdesembrood" genoemd. Het is meestal een groot rond brood (miche) gemaakt van natuurlijk rijsmiddel of bakkersgist.
De Fransen lunchen meestal met meerdere gangen, meestal drie of vier, en nemen er echt de tijd voor. Een salade of soepje vooraf, een goed stuk vlees of vis met groenten als hoofdgerecht en een dessert (zoet of kaas). De Fransen gaan ook vaak uit lunchen, in een horecazaak.
De universele combinatie van brood en vulling krijgt een unieke vorm in Frankrijk, een land waar je een aantal van de beste hammen, boter en kazen op de planeet vindt, evenals baguettes die door generaties van verliefdheid en vakmanschap zijn geperfectioneerd. Als je naar Frankrijk gaat, ga dan niet weg zonder deze sandwiches te eten.
Een van de bekendste Franse hoofdgerechten is natuurlijk Coq au Vin. Maar ook boeuf bourguignon en ratatouille behoren tot de Franse klassiekers. Typisch Frans avondeten is natuurlijk ook de quiche lorraine of uiensoep. Kortom, alles voor een Frans diner vind je hier.
broodjes (meerv.) Hoe kun je met broodje een ander begrip versterken? 1) Baksel 2) Belegde sandwich 3) Bol 4) Bolletje 5) Brood 6) Gal 7) Galletje 8) Kadet 9) Kadetje 10) Paal 11) Pistolet 12) Pol 13) Puntje 14) Semmel 15) Slofje 16) Stoet ...
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
De baguette is een van de meest geliefde broden van Frankrijk en wordt de hele dag door gegeten. Baguettes kunnen al bij het ontbijt worden gegeten, vaak geroosterd, beboterd en in koffie gedoopt . Het is een bron van koolhydraten en de vezels die nodig zijn om de dag goed te beginnen! Fruitjam kan ook worden toegevoegd voor een extra traktatie.
De Fransen maken onderscheid tussen une baguette (het 'gewoonste' en goedkoopste wit stokbrood, 250 g zwaar, bij wet vastgelegd!), une tradition (ambachtelijk stokbrood van kwalitatiever meel, langer gekneed en daardoor ook duurder) en une ficelle (een smalle baguette van ongeveer 120 g).
Het Franse woord "pain" en het Engelse woord "pain" zijn niet verwant. Dit is het woord voor brood in de Romaanse talen: Frans - pain. Spaans - pan.
Dit is een broodje met preparé en de volgende ingrediënten worden toegevoegd: ketchup, tabasco, worcestersaus, cayennepeper, pilipili, zout, peper, gesnipperde ui en augurkjes.
In Frankrijk letten bakkers goed op waar hun meel wordt gemaakt en welke granen worden gebruikt in het maalproces . Het resultaat is meestal zachter, steviger en smakelijker brood dan in andere delen van de wereld. Frans meel wordt meestal gemaakt met een lager asgehalte dan meel uit andere landen.
Het gewone stokbrood van 250 gram heeft een klein zusje: la ficelle van 125 gram. En je mag ook altijd om een half brood ('demi-baguette') vragen.
De term "Baguettes" is een zelfstandig naamwoord, dat verwijst naar Baguette-geslepen diamanten . De vorm van een Baguette-geslepen diamant is lang en rechthoekig met achthoekige hoeken die lijken op een Frans stokbrood. Baguettes verwijst naar een slijpvorm van diamant die lijkt op een Frans stokbrood.