Afvoerdrogers zijn wasdrogers waarbij de condens – die uit je natte kleding komt – via de afvoerslang rechtstreeks naar buiten wordt gebracht. Verder maakt de droger gebruik van een verwarmingselement om de lucht te verwarmen en je kleding te drogen. Een afvoerdroger wordt ook wel een luchafvoerdroger genoemd.
Een afvoerdroger is een droger die de vochtige lucht via een slang naar buiten af. Daarom heb je voor dit type droger wel een afvoerpunt naar buiten nodig, bijvoorbeeld door een raam. Want zonder een waterafvoer kan een dit type wasdroger je wasgoed niet drogen.
Een warmtepompdroger is een relatief nieuwe variant van de condensdroger. In een warmtepompdroger zit dus ook een condensatiesysteem, waardoor alle vocht intern wordt opgevangen. Het verschil met een traditionele condensdroger is dat het apparaat is uitgerust met een warmtepomp.
Verschil wasdroger of condensdroger. Het verschil tussen een wasdroger en condensdroger is als volgt: Een condensdroger blaast tijdens het drogen de vochtige en warme lucht naar buiten. Een wasdroger gebruikt deze vochtige en warme lucht opnieuw, hierdoor droogt hij veel zuiniger.
Een condensdroger vangt, net als een warmtepompdroger, het vocht uit jouw wasgoed op in een condensbak. Hierdoor heb je geen extra afvoerslang nodig en plaats je de condensdroger en warmtepompdroger overal in huis. Wel moet je de condensbak legen.
Dankzij zijn hogere droogtemperatuur droogt een condensdroger sneller dan een warmtepompdroger. 8 kg wasgoed is in een condensdroger gemiddeld een half uur eerder droog. Waar een warmtepompdroger er 2 uur en 45 minuten over doet, is een condensdroger in 2 uur en 15 minuten klaar.
Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden. Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden. Door op een lagere temperatuur te drogen, gaat je wasgoed langer mee en bespaar je op je energierekening.
Een warmtepompdroger is veel zuiniger dan een condensdroger. Waar de eerste in de hoogste energieklassen A++ of A+++ valt, kun je de laatste met een energieklasse B niet zuinig noemen. In een jaar verbruikt een gemiddelde condensdroger, met energieklasse B, ongeveer € 75,- meer dan een A+++ warmtepompdroger.
Een condensdroger is een wasdroger waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak. In dit geval is er geen slang naar buiten nodig, maar is het wel nodig om het reservoir na elke droogbeurt te legen. Bij een condensdroger kun je de afvoer echter ook afsluiten of een afvoerslang naar de waterafvoer.
De automaat vangt het water op in het condensreservoir of voert het af met een afvoerslang. Dit is hetzelfde voor zowel een warmtepompdroger als een condensdroger. Bij de meeste drogers is er een afvoerslang meegeleverd, zodat je 'm zelf aansluit op de waterafvoer.
Een warmtepompdroger sluit je aan op de afvoer van de wasmachine of op het sifon van de wastafel. Bekijk de gebruiksaanwijzing voor het bevestigen van de afvoerslang. Het afvoeren van water kan ook rechtstreeks in een wastafel, wasbak of een putje in de vloer.
Een warmtepompdroger maakt, zoals de naam als zegt, gebruik van een warmtepomp om de lucht te verwarmen wat een stuk minder energie verbruikt dan een verwarmingselement. Dit maakt de warmtepompdroger zuiniger en milieuvriendelijker dan een condensdroger.
Het korte antwoord is simpel: alle was. Een warmtepompdroger kan door de hogere efficiëntie toe met een (veel) lagere temperatuur dan conventionele drogers. Ook is de luchtstroom vaak veel milder. Dit wordt nog eens ondersteund door een trommel met een speciale, beschermende structuur en gecontroleerde beweging.
Wat kost een droogbeurt (dus met de wasdroger)?
Dan kost dit meer dan je wasbeurt in 2023. Een beurt met de wasdroger kost namelijk ongeveer 1,95 euro. Het kost namelijk nog meer energie!
Het deurscharnier van de meeste drogers zit aan de linkerkant. Een warmtepompdroger kun je overal neerzetten.
Een warmtepompdroger maakt, zoals de naam al zegt, gebruik van een warmtepomp om de lucht te verwarmen. Een warmtepomp verbruikt een stuk minder energie dan een verwarmingselement. Warmtepompdrogers drogen zeer behoedzaam en energiezuinig bij een lage temperatuur (max.54°C).
Het kan een aantal redenen hebben waarom jouw warmtepompdroger niet goed droogt, namelijk: Je hebt niet het juiste droog programma gekozen voor het materiaal van de kleding, er zit te veel wasgoed in de droogtrommel, de vochtsensor is vuil en de filter en condensor zijn niet goed schoon.
Een warmtepompdroger kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden. Toch zijn er enkele dingen waar je op kunt letten bij het plaatsen van de wasdroger.
Een volgeladen warmtepompdroger met een vulgewicht van 8 kilogram en een energielabel A+++ zal er ongeveer 2 à 3 uur over doen om de droogcyclus te voltooien, terwijl een condensdroger hier 1,5 à 2,5 uur over doet.
In elk type droger kan brand ontstaan, ook in de nieuwere warmtepompdrogers.
De meest zuinige wasdroger is de warmtepompdroger. Hoe vaker je de wasdroger gebruikt, hoe rendabeler het is om voor een warmtepompdroger te kiezen. Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige wasdroger, in vergelijking met een condensdroger en een afvoerdroger.
De Bosch WQG233D1NL warmtepompdroger is in januari 2023 als Beste koop beoordeeld door de Consumentenbond met een 7,5. De warmtepompdroger heeft zijn hoge reviewscore te danken aan o.a. uitstekende droogresultaten en de energiezuinigheid.