Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
Daarom geldt nu het tolprivelege van graaf Floris V als geboorte van de stad, verleend op 27 oktober 1275. In dat jaar woonden er zo'n duizend mensen in Amsterdam, dat toen nog 'Amestelledamme' heette, vernoemd naar de dam in de Amstel die toen net was gebouwd op - jawel - de Dam.
Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg kort na 1300 stadsrechten, werd in 1345 door het Mirakel van Amsterdam een pelgrimsoord en groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld.
De Dam ontleent zijn naam aan de eigenlijke functie die het plein in het begin had: het was namelijk een dam in de Amstel, die tussen 1204 en 1275 werd gebouwd.
Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren. De verlening van dit "tolprivilege" was een zet in een jarenlange strijd om de macht in het gebied.
Van alle verhuizende Amsterdammers bleef 66 procent gewoon binnen de stadsgrenzen. Zij zochten een woning elders in de stad, blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS. Maar ruim 42.000 Amsterdammers lieten vorig jaar wel de stad achter zich. Het merendeel daarvan blijft in de Randstad, of de provincie Noord-Holland.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
uit 1538 is de Dam goed te zien. Rond 1250 bouwen de eerste Amsterdammers een dam in de rivier de Amstel. Op 27 oktober 1275 verleent Floris V, graaf van Holland tolvrijheid aan 'de mensen die bij de dam in de Amstel wonen'.
Een dam is een dwars door een water gelegen afsluiting, bedoeld om water te keren of te beheersen. Een dergelijke dam is vaak een bruikbare oversteekplaats. Veel nederzettingen in het waterrijke Nederland zijn bij zo'n oversteekplaats ontstaan en ontlenen er hun naam aan.
De Dam door de eeuwen heen
Na de komst van de Franse troepen in Nederland rond 1800 werd die afgebroken. Maar het bekendste gebouw is natuurlijk het Paleis op de Dam. Het werd ontworpen door Jacob van Campen en voltooid in 1665.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Zo werd onze hoofdstad eerst AmsteleRdam. Door slordigheid of de Amsterdamse spreeksnelheid vielen de middenste letters uiteindelijk weg en was de naam Amsterdam geboren. Een naam die letterlijk wa-terwoonplaatsdam betekent.
De Binnenstad van Amsterdam is het meest centrale deel van stadsdeel Centrum. Het is het gebied binnen de ring Singel - Amstel - Kloveniersburgwal - Geldersekade - IJ. Dit is het oudste deel van de stad, daterend van voor de grote uitbreidingen van de 16e en 17e eeuw (Lastage en Grachtengordel).
De zeventiende eeuw was voor Nederland de Gouden Eeuw, waarin Amsterdam zich in korte tijd ontwikkelde tot de rijkste stad ter wereld. Het aantal inwoners verdrievoudigde binnen vijftig jaar van 60.000 in 1600 tot 200.000 in 1650.
Holland betekent Houtland (Holtland of Holdland). Het was waarschijnlijk een gebied rond Leiden. Holtland is een plek waar hout groeide. De naam Holland wordt voor de eerste keer vermeld in 1064.
Op 1 december 2016 woonden er 847.176 mensen in de stad. Dat is net iets minder dan de 851.900 Amsterdammers die in het begin van 1952 werden geteld. Toen zat de stad nog midden in de wederopbouw.
Een decameter (dam) is een lengte van 10 meter.
De dam in de Rotte. De 400 meter lange dam ligt onder de grond op de plek waar nu de Hoogstraat loopt. De Rotte is met zijn totale lengte van 18 kilometer, zijn vele toegankelijke kaden en aantrekkelijke recreatiegebieden een aantrekkelijke rivier voor de Rotterdammer om even aan het stadse leven te ontsnappen.
Het Koninklijk Paleis Amsterdam (bekend als het Paleis op de Dam en soms nog als het Stadhuis op de Dam) is een paleis op de Dam in de binnenstad van Amsterdam. Het paleis is in gebruik door het Koninklijk Huis als ontvangstpaleis en wordt gebruikt voor tentoonstellingen.
Op de plek van het Paleis stond ooit het stadhuis
Het Paleis op de Dam is oud, maar het is niet het eerste gebouw op die plaats. Tot 1652 stond er het oude stadhuis van Amsterdam. Dat stamde uit de veertiende eeuw (toen Amsterdam nog een groot dorp was) en werd door brand verwoest.
China bezit een van de oudste beschavingen ter wereld, met een ononderbroken ontwikkeling van prehistorie tot heden. Zelf spreken de Chinezen van '5000 jaar geschiedenis en 7000 jaar cultuur'. De oudste geschreven Chinese historische bronnen dateren uit de 13e eeuw v. Chr.
Wist jij dat veel Nederlanders afstammelingen zijn van de Germanen? Ook de Friezen, Bataven en Cananefaten waren afstammelingen van de Germanen. Tweeduizend jaar geleden woonde het volk van de Germanen al in Noord-Europa. Ook in het gebied dat nu Nederland is.
Bekijk ook de tabel met het aantal inwoners per buurt in de gemeente Amsterdam. Inwoners in de woonplaats Amsterdam, 1996 tot en met 2022. Het aantal inwoners in de woonplaats Amsterdam is met 164.514 personen toegenomen van 718.119 in 1996 tot 882.633 in 2022 (dat is 23%).