Zich zelf vasthechten doen ze niet echt, maar ze slingeren zich om palen, bomen, hekwerk enz.heen en kunnen met een klimsteun zelfs hele muren begroeien. Zoals alle hoger opgaande klimmers – Toscaanse jasmijn kan tot 6 m hoog en breed uitgroeien – zullen ze op den duur onderaan wat kaal worden.
Haal de plant los van de stok, waaraan hij gekweekt is. Bindt de ranken in een waaiervorm aan de schutting of tegen een stuk gaas. Plant hem in voedzame grond en geef hem voldoende water. Toscaanse jasmijn groeit ook goed in een pot, geef hem een ruime pot.
De jasmijn is een langzame groeier, krijgt een uiteindelijke hoogte van vijf meter en groeit het best als hij in de volle zon staat. Hij groeit uitstekend tegen gaaswerk, pergola of gewoon een muur. Het is geen zelfhechtende klimplant, help hem dus een handje door hem aan het oppervlak te bevestigen.
Om de sterjasmijn te leiden span draden of plaats een klimrek of trellis tegen de schutting waar de ranken zich aan kunnen hechten. Hoe sterjasmijn planten. Hij heeft een voorkeur voor een beschutte, warme plek in de volle zon maar verdraagt ook halfschaduw.
Toscaanse Jasmijn Beschermen Tegen De Vorst
Zolang de plaats waar de Jasmijn staat, maar zo veel mogelijk in de zon staat. Bedek deze Toscaanse Jasmijn, wanneer er vrieskou op komst is, met oude doeken, kleding of vliesdekens.
Je kan je planten inpakken met jute, oude dekens, varens, stro, vliesdoek, rietenmatten, kokosmatten, lagen krantenpapier,... om bovengrondse delen te beschermen. Pak wel nooit natte planten in, dan kan er broei ontstaan!
De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.
De sterjasmijn ook wel Toscaanse jasmijn is een zeer populaire klimplant. Dit komt door dat het een snelgroeiende plant is en makkelijk in onderhoud. De plant heeft een lange bloeitijd en heeft prachtige stervormige bloemen. Daarnaast geeft het ook nog eens heerlijke geur af.
De jasmijn is ook uitermate geschikt als klimplant en muurbeplanting. Sommige soorten hebben wel een steuntje in de rug nodig om omhoog te klimmen. Door gebruik te maken van plantensteunen en delen van de plant met een touwtje vast te maken, zullen ze omhoog klimmen.
Toscaanse jasmijn verdraagt wel wat schaduw, veel bloeiende klimmers hebben vooral zon nodig.
Snoeien is alleen nodig om de plant in de juiste vorm te knippen; de plant moet niet te drastisch teruggesnoeid worden. Dit kan het beste in het vroege voorjaar. Ook na de bloeiperiode (augustus/september) kan de plant bijgesnoeid worden. Bij het snoeien kan wat wit, melkachtig vocht uit de plant vrijkomen.
Passiebloem
Boeiende klimplanten, zoals de Klimroos en de Clematis vormen een prachtige combinatie. Andere super combi's zijn bijvoorbeeld: Clematissen met de Toscaanse jasmijn, Akebia, of Passiebloemen.
Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
Draadspanset: in plaats van een klimrek plaatsen kun je ook draden spannen om de klimplanten langs te laten groeien. Dit is bedoeld voor rankende klimmers zoals clematis. Zet de ranken eventueel vast met wat spandraad en de stengel met bindband.
Dit kun je doen door een net te spannen of draden te spannen langs de muur of schutting. Daar leid je dan de plant langs. Een andere manier is door jonge loten telkens vast te binden aan een nieuw stuk touw, waarmee je ze omhoog trekt. Zo groeit de plant steeds hoger.
Voor de toscaanse jasmijn plant u 3 planten per strekkende meter aan. In uw geval kiest u voor 8 (2.5 meter) of 9 (3 meter) klimplanten. 1 tegel weghalen van 20 cm is voldoende.
Je hebt zo'n 3 planten per meter nodig om een mooi resultaat te krijgen. De plant heeft dan voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Als je de plant geen gelegenheid geeft om te klimmen, zal de plant een weg langs de grond zoeken en zich in de bodem wortelen.
Sommige slingeren hun stengels, ranken of bladsteeltjes rond alles wat ze op hun weg tegenkomen: draden, latten, takken van andere struiken of in het slechtste geval de regenpijp. Bekende slingerplanten zijn blauweregen, kamperfoelie, clematis, passiebloem, druivelaar en kiwi.
Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.
Water geven: Wanneer je de Toscaanse jasmijn net in de tuinaarde hebt gezet, moet je water geven. Is het erg droog weer dan geef je regelmatig water. Is het regenachtig weer en krijgt de jasmijn voldoende water dan hoeft dat natuurlijk niet. Kijk ook even 'hoe' beschut jouw jasmijn staat.
Is het erg als Toscaanse jasmijn rood blad krijgt? Hoewel rood blad er prachtig uit kan zien, is het eigenlijk een teken dat de plant te koud of te nat staat. In veel gevallen zal er na een tijdje ook bladverlies optreden.
Wie houdt van de heerlijke geur van jasmijn kan twee kanten uit. De gele winterjasmijn geurt nauwelijks, maar de witte Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) doet dit wel. Deze bladhoudende klimplant bloeit tot ver in de zomer, en geeft daarbij een zoete geur af.