Boor, plug en schroef zijn de meest gekende hulpmiddelen om kaders aan de muur te hangen. Starten doe je door goed uit te meten waar je je eerste kader wil. Je tekent af waar je precies moet boren en plaatst vervolgens je plug en schroef. Voor de volgende kaders ga je op dezelfde manier tewerk.
Werkwijze: houd het kader tegen de muur en markeer waar je het wil hangen. Klop met een hamer en een nagel een klein gaatje op de plaats van het merkteken. Boor vervolgens een gat in de wand, plaats de plug en draai de schroef vast met een schroevendraaier.
Gebruik van kleefhaken. Zelfklevende haken kunnen een goede optie zijn voor het ophangen van kunst en foto's. De haken zijn ontworpen om aan de muur te plakken met behulp van een plakstrip. Vervolgens kunt u uw kaders ophangen door de draad van uw fotokader op de haak te leggen.
De regel voor het hangen van fotokaders is dat ze tussen 145 en 155 cm van de grond tot het midden van de fotokader moet hangen. Dit principe wordt ook door veel musea en kunstgalerieën overgenomen. De hoogte is echter ook afhankelijk van factoren als meubel- en plafondhoogte, dus dit hoeft geen vaste regel te zijn.
Een ophanghaak zorgt ervoor dat je iets sterkers ook aan de muur kunt hangen, zonder dat je er bijvoorbeeld 20 gaten voor in de muur hoeft te boren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kapstok. Een kapstok is op zich niet heel zwaar, maar wel als je er verschillende jassen en dergelijke ophangt.
15 kilo per bout op zijn max in een betonnen muur. No problem.
Wil je echt absoluut geen gaten in de muur? Dan blijft er maar een oplossing over: plakstrips. Plakstrips bestaan uit een soort van gum of uit dubbelzijdige tape die je aan de achterkant van de poster bevestigd. Met deze plakstrips kun je de poster ook weer makkelijk loshalen, zonder beschadiging aan de muur.
De ideale hoogte om een schilderij op te hangen is 145 cm vanaf de vloer gemeten tot het midden van het schilderij; het hart, van het schilderij. Dat is de hoogte die musea en galerieën over het algemeen hanteren. Een andere manier is om het hart van het schilderij op ooghoogte te hangen.
Laat ongeveer 2 tot 15 centimeter ruimte tussen de schilderijen. De vuistregel is: hoe minder lijsten je gebruikt, hoe dichter de schilderijen naast elkaar dienen te hangen voor het mooiste resultaat. Op die manier schitteren jouw pronkstukken des te meer.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Betonspijker. De betonspijker is ook gemaakt van gehard staal. Daarnaast bevat deze spijker ribbels, waarmee hij zich vast hecht in beton. Een variant hierop is de plintnagel.
De betonhaken hebben een draagvermogen tot 8 kilo en kunnen daarmee vrijwel ieder schilderij, klok of spiegel dragen. De betonhaken zijn geschikt voor harde wanden van beton, hard gesteente maar ook hardhout. De betonhaken hebben drie stalen nagels die u met een hamer stevig verankert in de harde wand.
Zo hang je alles altijd waterpas
Teken een kruisje op de tape op de plekken waar je het schilderij of de thermostaat mee bevestigt. Pak nu je waterpas en plak het stukje tape zo op de muur dat de twee gaten precies waterpas zijn. Nu schroef je de schroeven of sla je de spijkers in de muur op de plek van de kruisjes.
Als je meerdere schilderijen naast elkaar hangt, hang ze dan allemaal op de hartlijn. Dat wil zeggen op de lijn die door het hart, het midden van de schilderijen gaat. Deze manier van ophangen is minder voorspelbaar dan alle onderkanten of bovenkanten gelijk.
De basisregels in een notendop: Voor kunstwerken die boven de bank komen te hangen, hanteren we vaak de 2/3e regel. Kies voor de maat minimaal 2/3e van de breedte van de bank.
Kies een plug en een boor, meestal worden hiervoor deze 6 mm pluggen gebruikt. Gaat het om een hollewand gebruik dan een hollewandplug, deze plug kan tot wel 10 tot 15 kilo dragen. Deze plug kan je met een hamer in de wand tikken, om vervolgens de schroef(met dezelfde diameter als de plug) erin te schroeven.
Een simpele rekensom die je hierbij kunt gebruiken is de breedte/hoogte van je vrije muur x 0,57. Is de lege ruimte bijvoorbeeld 1,5 meter hoog en 2,5 meter breed? Doe dan 1,5 x 0,57 voor de hoogte en 2,5 x 0,57 voor de lengte. Een ideaal formaat voor deze ruimte zal dan rond de 80 x 140 zijn.
Op de vrije plakplaatsen mag u posters ophangen als uw bericht niet-commercieel is. U mag geen aankondiging ophangen voor culturele activiteiten waarvoor entree wordt gevraagd, bijvoorbeeld een concert. De plakplaatsen zijn er als borden, zuilen en kolommen.
Ankerbout. Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo'n 200 kilo dragen.