Sokken hang je op aan de tenen met een wasknijper, BH's met een knijper aan de sluiting en onderbroeken vouw je bij de band over de waslijn en zet je vast met een wasknijper. Om zachtere handdoeken te krijgen schud je de handdoek eerst flink uit voordat je ze ophangt.
Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
Je kunt echter ook je fietswasje op de camping of in de hotelkamer ophangen 'met zonder' knijpers of clips. Hiervoor heb je twee karabijnhaken met een dicht oog nodig en circa 7 of 8 meter koordelastiek. Trek het koordelastiek door het oog van een karabijnhaak en vouw het stuk koordelastiek dubbel.
Om te voorkomen dat je kleding aan de waslijn uitrekt tijdens het drogen, kun je het beste al je kleding ondersteboven ophangen. Zo voorkom je dat de schouders of armen van je trui of T-shirt vervormen. Klop daarnaast je kleding eerst even uit, zodat er tijdens het drogen minder kreukels in de stof ontstaan.
Wil je je was snel drogen of heb je geen (buiten)ruimte om de was op te hangen, dan is een wasdroger een goede optie. Zeker als je kinderen hebt en veel wassen achter elkaar wilt draaien, is het fijn om de kleding snel weer in de kast te kunnen leggen.
"Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen. Een kort programma is voldoende.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
De was ophangen met wasknijpers: voordelen
Hang je het óver de waslijn dan hangt het dubbel, waardoor het minder snel droogt. Een ander voordeel van wasknijpers gebruiken is dat de was niet van je waslijn waait! Bij een stevig windje kan de schone was zo van je waslijn blazen en op de grond.
Hang broeken op aan de zomen van de broekspijpen, om het drogen te vergemakkelijken. Hang de broekspijpen naast elkaar. Hang de onderste zomen en iets over de waslijn en knijp ze vast. Als je twee waslijnen naast elkaar hebt, kun je de broekspijpen ook elk aan een lijn hangen.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Een vochtige muur laten drogen kun je versnellen door ramen en deuren open te zetten. Ook is het belangrijk dat wanneer je in bezit bent van ventilatiesystemen, deze ook gebruikt worden. Om vocht uit de lucht te verwijderen, is een ontvochtiger een goede optie. Deze verwijdert ook indirect het vocht uit de muren.
Als je kleinbehuisd bent, dan zijn kun je de was drogen in huis met behulp van droogrekjes. Je hebt staande droogrekjes, maar ook droogrekjes die je in een trappengat kunt hangen. Een wanddroogrek heet dat. Je kunt ook je was drogen op zolder, als je een zolder hebt.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Nog een paar tips om was te drogen:
Hang grote kledingstukken goed uit, bijvoorbeeld aan meerdere hangers. Hang kleding nooit over elkaar. Een overvol wasrek zorgt er alleen maar voor dat was minder snel droogt. Beter is het om op het rek om en om een lijntje over te slaan.
Wasknijpers: dit zijn je opties
De meeste knijpers doen hun naam eer aan: ze knijpen de was aan de waslijn. Je drukt er op, en dan opent de wasknijper zich, en kun je de was ophangen. Behalve dit model heb je ook houten knijpers met een soort van inkeping. Daarmee druk je de was als het ware vast op de lijn.
Ook het aantal stukken is doorslaggevend. Kleine verpakkingen beginnen bij ongeveer 20 tot 25 stuks. Er zijn echter vaak aanbiedingen van 50 tot 100 wasknijpers. Dit is ongeveer het aantal dat je voor gemiddeld gebruik nodig hebt.
Daarom draai je de wassen direct achter elkaar en hang je alles kledingstukken strak naast elkaar om alles kwijt te kunnen. Het strak naast elkaar ophangen van natte kledingstukken is echter geen goed idee. De lucht kan niet meer door het rek heen stromen en je was droogt daardoor veel minder snel.
- Gebruik de warme of hoge stand van je föhn - de luchtstroom is belangrijker dan de warmte. - Houd de föhn op een paar centimeter afstand van het kledingstuk terwijl je het droogt met snelle stoten hete lucht.
Je was binnen ophangen zorgt voor een verhoogde luchtvochtigheid van ongeveer 30 procent. De hogere luchtvochtigheid zorgt voor een grotere kans op (giftige) schimmels "Een vochtige omgeving stimuleert de groei van schimmels die sporen vrijgeven.
Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je de was maximaal 12 uur in de machine kunt laten zitten. Maar er zijn situaties dat je het er beter maar zo snel mogelijk uit kunt halen.
#1 Mijn wasgoed stinkt na het wassen
Stinken je kleren naar rook, kruiden of huisdieren? Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend. Ook kan het helpen om de kleding buiten te laten drogen.