Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
Typische Duitse gerechten
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
Duits avondeten
Vaak wordt hierbij brood en soep gegeten, maar het is ook gebruikelijk om kliekjes van de lunch op te warmen. Bij het avondeten wordt vaak bier gedronken, maar ook wijn is bij deze maaltijd populair.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
BERLIJN - Bratwurst (braadworst), het lievelingseten van veel Duitsers, dreigt duurder te worden door de oplopende internationale spanningen rond Iran. Hiervoor waarschuwen Duitse slagers zaterdag in de krant Bild.
Bekende en unieke merken
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd.
Dat Duitsers grote drinkers zijn, blijkt wel uit de cijfers. In een wereldwijd vergelijkend onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2018 stond Duitsland op plek vijf van 195 landen met de hoogste alcoholconsumptie. Bier wordt verreweg het meeste gedronken.
Duitse consumenten eten het meest tomaat en wortel/bospeen. Ook voor andere groenten zijn er wel enkele verschillen. Zo eten Nederlandse consumenten meer sperziebonen, terwijl de Duitse consumenten meer doperwten eten.
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.
Er worden veel aardappels, vlees en groenten gegeten. Maar Duitsland is na Frankrijk ook het land met de meeste Michelinsterren." "Het noorden is dol op vis, het zuiden kent duidelijke Italiaanse invloeden. In Berlijn eet je hipper dan in Amsterdam, op het platteland vaak traditioneler.
Uit eten in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland. Een royaal hoofdgerecht kost minder dan €15, en een halve liter bier op een terras of in een restaurant of café heb je ook al voor €2. In de supermarkt is het ongeveer net zo duur als in Nederland, en goedkoper als je het bij lokale producten houdt.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
De meeste restaurants openen rond lunchtijd, soms gaan ze nog even dicht tussen 15.00 en 18.00. De meer exclusieve restaurants openen vaak pas voor het diner. De meeste Duitsers dineren om ongeveer 20.00. In de restaurants kan je meestal een 3-gangendiner bestellen, na het eten wordt er vaak nog geborreld.
Tabak, benzine en alcohol
Toch zijn sommige producten wel degelijk goedkoper in Duitsland dan in Nederland. Dat heeft vooral met accijnzen te maken. Een pakje sigaretten is in Duitsland zo 2 euro goedkoper. Een liter benzine kost op dit moment ongeveer 1,85 euro en alcoholische dranken zijn er ook lager geprijsd.
Duitsland en Nederland hebben veel gemeen. Ze zijn economisch sterk en georiënteerd op handel. Voor Nederland is Duitsland sinds veel jaren de belangrijkste handelspartner. Voor Duitsland ligt Nederland op de tweede plek, achter China en nog voor Frakrijk en de Verenigde Staten.
Duitsers zijn ook gek op gezellig samen koffie drinken. Vaak (meestal op zondagmiddag) wordt de lunch of het diner vervangen door een uitgebreide koffietafel. Bij de koffie worden verschillende soorten gebak en koekjes op tafel gezet. Kaffee und Kuchen wordt soms ook wel eens als nagerecht gebruikt, na het avondeten.
1- Oettinger met 5.393.000 verkochte hl. 2- Krombacher met 5.282.000 verkochte hl. 3- Bitburger met 3.590.000 verkochte hl. 4- Veltins met 2.600.000 verkochte hl.
Om er brood van te kunnen maken, gebruiken de Duitsers een speciaal zuurdesem. Dat levert het stevige, voedzame en lang houdbare brood op, dat onze oosterburen graag eten. Van de Noord-Duitse Pumpernickel tot het Zuid-Duitse Schwarzwälderbrot.
De Duitse keuken is beroemd om zijn 'Wurst' variëteiten, zoals 'Bratwurst', 'Currywurst' en 'Weisswurst'. Deze worsten worden vaak geserveerd met zuurkool, aardappelen of 'Knödel' (Duitse deegballetjes).
Speculaas wordt voornamelijk in België en Nederland gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
Omdat Nederlanders Duits op school leren, zijn ze geneigd om Duits te spreken als zij een Duitser tegenkomen. De resultaten van het onderzoek laten echter zien dat Duitsers het Nederlands ook bovengemiddeld goed kunnen verstaan, zeker in globale situaties.