Je moet wel weten dat nat haar kwetsbaarder is. Zorg ervoor dat je er niet te hard of te lang met een handdoek op wrijft: want zo kan je het beschadigen. De beste oplossing is om het haar niet droog te wrijven, maar te deppen met je handdoek. Lang haar dat gebrusht moet worden, kan uiteraard niet zonder haardroger.
Droog het eerst met een handdoek en ga voorzichtig te werk. “Dep het overtollige water af. Wrijf niet als een gek met de handdoek over je haar, want dat kan verzwakte haartjes doen afbreken en op termijn zelfs een lengteverschil in de hand werken.” Kam vervolgens het haar met een grove kam.
Wikkel je haar in een speciale handdoek van microfiber. Je maakt er gewoon een tulband van op je hoofd. Na het douchen meteen opdoen, dan even ontbijten, aankleden en make-uppie. Na een kwartiertje is je haar hartstikke droog.
Dat kan gewoon met een goede handdoek of voor het beste resultaat; gebruik een föhn. Een wax of gel in handdoek droog haar maakt je kapsel hard. Als je haar volledig droog is wordt je kapsel wel stevig, maar blijft je haar los en soepel. Uiteraard is dit afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Wanneer het haar nat is, neemt de buitenste harde laag het water op waardoor de haren opzwellen en verzwakken. Hoe langer je haar nat blijft, hoe schadelijker het is, stelt Moore. Het is volgens de wetenschapper ondanks de hitte dan ook beter om de föhn erbij te pakken.
Toch kan teveel warmte je haar broos maken, vooral als je de haardroger te vaak gebruikt. De truc is om eerst het water met een handdoek weg te deppen. Probeer ook om je haardroger niet te dicht bij je hoofd te houden, hou hem op ongeveer 15 cm van je hoofd.
De porositeit van je haar kan genetisch bepaald zijn, maar kan ook andere redenen hebben. Zo wordt je haar droger en poreuser door het vaak te verven, een föhn of stijltang te gebruiken. Maar ook haarproducten met agressieve ingrediënten, zoals sulfaten, of je haar te vaak met shampoo wassen kan dit ook veroorzaken.
Door een handdoek te gebruiken om je haar 'droog' te wrijven, beschadig je vooral je haarschubben. Een handdoek van microvezel is een beter alternatief. Deze neemt namelijk twee keer zoveel water op als your average huis-tuin-en-keukenhanddoek.
'Je zorgt goed voor je haar als je schade aan die H-bruggetjes voorkomt. Als je haar nat wordt, dringt er langs de schubben water in en gaan de schubben uit elkaar staan. Als je haar droogt, sluiten de schubben weer. Hoe gladder je haren na het drogen zijn, hoe minder schade ze hebben opgelopen.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.
Een bamboe handdoek voor het haar is het beste, maar katoen is ook oké. We raden af om een microvezel handdoek voor het haar te kopen vanwege de negatieve gevolgen voor het milieu.
Om je haar sneller droog te krijgen, kan je plukje voor je plukje je haar uitwringen. Dit kost net even iets meer tijd, maar met een microvezeldoekje absorbeert het water voor een heel groot deel, waardoor het vocht uit je haar in je handdoek terechtkomt.
Olijfolie is perfect wanneer je droog of poreus haar hebt. Het verzorgt grof en beschadigd haar en maakt je haarstrengen weer soepel, zacht en glanzend. Olijfolie kun je ook perfect gebruiken als pre-shampoo.
Vul een glas met water en leg je haar in het glas. Als het haar blijft drijven is je haar gezond en gehydrateerd. Blijft je haar niet drijven dan is er werk aan de winkel!
Als ze snel breken, heb je hydratatie nodig. Als je haar ongeveer 20% oprekt en dan breekt, heb je vocht én proteïne nodig. Als je haar nog iets verder uitrekt, niet afbreekt, maar ook niet terugveert in de oorspronkelijke staat, dan heb je extra proteïne nodig.
Pluis haar wordt veroorzaakt doordat je haar uitgedroogd is. Jouw haar komt vocht te kort, breekt af en gaat daarom pluizen. Om jouw haar beter te hydrateren heeft het daarom extra vocht nodig.
Geef je haar regelmatig een oliekuur.
Olie dringt diep door in het haar om het van binnenuit te herstellen. Je kunt hiervoor een mengsel maken van kokosolie met bijvoorbeeld arganolie, jojobaolie, olijfolie, sesamolie en amandelolie.
Voor zeer droog of gevoelig haar kun je een leave-in cream met olijfolie gebruiken. Dit krachtige natuurlijke ingrediënt, rijk aan vetzuren en antioxidant vitamine E, wordt al sinds de oudheid gebruikt. Het staat bekend om zijn intens voedende en verzachtende werking.
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Bij handdoekdroog wordt bedoeld dat je je haar zo droog mogelijk hebt gemaakt met een handdoek. Je haar is dan nog flink vochtig, maar het water drupt er niet meer vanaf. Probeer je haar niet droog te wrijven met een handdoek.
Een verf föhn bereikt enorm hoge temperaturen. Het is absoluut geen apparaat dat je zomaar kan laten rondslingeren: ze kunnen temperaturen van wel rond de 600 graden Celsius bereiken. Om even te vergelijken: 660 graden Celsius is het smeltpunt van aluminium. Oftewel, ontzettend warm.