Het beste wat je kan doen om je voor te bereiden op een Engelse leestoets is veel Engelse teksten lezen en hierbij opdrachten maken. Ook kan je je kennis vergroten door overdag je bezig te houden met Engels. Zo kan je bijvoorbeeld de app: Guardian downloaden en elke dag een nieuwsartikel in het Engels lezen.
Het meest belangrijke om te oefenen voor een leestoets, is om veel teksten te lezen en oefentoetsen te maken. Voor een gewone toets kun je uit jouw boek leren, maar voor een leestoets heb je bepaalde vaardigheden nodig, waarvoor je veel zult moeten oefenen.
Je bent niet geslaagd wanneer je een 4,4 hebt voor Nederlands, een 8,2 voor Engels en een 9,0 voor Wiskunde. Je mag namelijk nooit lager dan een 4,5 (afgerond een 5) halen voor de kernvakken.
Engels examens: in de periode van 2000 tot en met 2022 deden in totaal 3.489.370 leerlingen hun Engels examen. Hierbij haalden zij gemiddeld een 6,59 als cijfer. 21% van de kandidaten kreeg daarbij een onvoldoende voor Engels. De gemiddelde N-term was in die periode 0,67.
In de afgelopen decennia zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan over het leren vanaf een scherm. Eigenlijk wijzen al deze onderzoeken op een eenduidige conclusie: teksten zijn beter te begrijpen vanaf papier. Lezen van papier is dus het beste voor een goed begrip van een tekst.
Naast een goede leesvaardigheid helpt lezen ook om ons concentratievermogen te trainen. Neurologische studies van o.a. Stanford University concluderen dat lezen een cognitief proces is waarbij hersenen de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie, wat concentratie vereist.
Lees de tekst oriënterend, globaal en intensief. Leg verbanden met wat je al kent of weet. Zo onthoud je de informatie beter. Maak schema's en/of samenvattingen en gebruik daarbij sleutel- en signaalwoorden.
De snelste manier om beter Engels te leren is door het te oefenen. Je zult veel minder tijd besteden aan het studeren als je regelmatig oefent, in plaats van het lezen van boeken en het oefenen met het gebruik van werkbladen.
Verkennend lezen. Bij het verkennend lezen van een boek of artikel lees je op een systematische manier specifieke delen van de tekst. Op basis hiervan maak je een voorstelling van het specifieke onderwerp (inclusief afbakening naar tijd en plaats), de vraagstelling en de hoofdgedachte.
De voorbereiding op leren lezen en schrijven gebeurt in groep een en twee. In groep drie leert je kind eerst om letters te herkennen, en daarna om woordjes en eenvoudige zinnen te lezen. Kinderen leren lezen tussen vijf en acht jaar. Je ziet verschillende fases in het leren lezen.
Kortom, kritisch lezen houdt in dat je een extra (mentale) stap zet na het begrijpen van een tekst, zodat je in staat bent de tekst te evalueren, conclusies te trekken en gevolgtrekkingen te maken.
Als je het onderwerp van een tekst hebt gevonden, kun je jezelf de volgende vraag stellen: Wat wordt er in deze tekst verteld over [onderwerp X]? Wanneer het je gelukt is om het antwoord op deze vraag goed samengevat in één zin te formuleren, dan heb je de hoofdgedachte van de tekst te pakken.
Op de vraag welk examen het moeilijkst en het makkelijkst waren, kregen we veel verschillende antwoorden. Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.
C1 Advanced (CAE)
Dit is een bewijs van een goede prestatie in het Engels en de ideale kwalificatie om je voor te bereiden op het universiteits- of beroepsleven.
English at the very highest level
Cambridge Engels: Proficiency ( CPE ) is een examen op C2 niveau, het hoogste niveau van het Common European Framework. Uw vloeiendheid in het Engels weerspiegelt uw vermogen met gemak te communiceren in bijna elke situatie.