De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Maak het zoveel mogelijk leeg, en zorg dat er alleen die dingen op staan die je echt nodig hebt. ♥ Zet ook op je planning: EVEN NIETS DOEN! Pauzes tussen het leren zijn essentieel! Even je gedachten ergens anders, kletsen met je moeder, hard meezingen met je favo nummer, wat eten en drinken.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Dit kan door verschillende dingen komen. Je kind kan bijvoorbeeld hoogbegaafd zijn of last hebben van andere oorzaken zoals leerproblemen, concentratieproblemen en motivatieproblemen. Als er spanningen thuis zijn of je kind zit niet lekker in zijn vel heeft dat ook invloed op schoolprestaties.
Een superscript- of subscriptsymbool invoegen
Klik op het tabblad Invoegen op Symbool. Selecteer in het vak Symbool in de vervolgkeuzelijst Lettertypede optie (normale tekst) als deze nog niet is geselecteerd. Selecteer bij Symbool de optie Superscripts en subscripts in de vervolgkeuzelijst Subset.
Maak gebruik van letterwoorden. Dat zijn woorden die je maakt met de beginletters van een reeks woorden (bv: ROGGBIV = de kleuren van de regenboog) Verzin een fantasierijk verhaal met de leerstof en/of woorden die je moet onthouden. Zoek relaties en verbindingen tussen woorden.
Stel jezelf voortdurend vragen
De leerstof lezen en jezelf daarover vragen stellen is een van de beste manieren om te studeren, zelfs als je op dat moment het antwoord op de vraag niet weet. Dat verplicht ons om actief het juiste antwoord te gaan zoeken in de leerstof, waardoor we het beter zullen onthouden.
Wat kan je zelf doen? Niet alle vakken zijn hetzelfde, wat betekent dat je voor bepaalde vakken best een andere studieaanpak hanteert. Praktische vakken vragen vaak veel inzicht. Maak voldoende nieuwe oefeningen, herbekijk eerder gemaakte oefeningen en analyseer waar je nog kan verbeteren.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief. Een manier om dit te doen is de Pomodoro techniek.
Hoe lang en hoe vaak pauzeer ik best? Het is goed om korte en lange pauzes met elkaar af te wisselen. Na ongeveer 50 minuten studeren kun je een korte pauze van een tiental minuten nemen. Na twee of drie blokken van 50 minuten studeren neem je dan best een langere pauze.
Hogere score op toetsen
Als dat nog niet genoeg motivatie om je leerlingen in beweging te krijgen! Uit het onderzoek blijkt zelfs dat sporten kort voor een proefwerk of examen leerlingen helpt om een beter resultaat te halen.