Hoe harder het voorwerp trilt, hoe groter de amplitude is, dus hoe harder het geluid. Het derde wat op de afbeelding te zien is, is de frequentie. De frequentie geeft aan hoe vaak het voorwerp heen en weer trilt in één seconde. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de toon is.
De amplitude zegt iets over hoe hoog de golven zijn. Als de amplitude van een geluidsgolf groter wordt, dan wordt het geluid harder. Het volume van een geluid wordt gemeten in decibel (dB). Geluid onder de 80 decibel is voor mensen helemaal veilig.
De vloeistof geeft de beweging door aan de haartjes in het slakkenhuis. Deze haartjes zijn het laatste bewegende deel in uw oor. Door de haartjes worden de trillingen omgezet in een zenuwprikkel.Deze prikkel wordt door de gehoorzenuw doorgegeven aan de hersenen waar de trilling geluid wordt.
De geluidssterkte die door onze trommelvlies wordt opgevangen, is afhankelijk van de hoeveelheid energie van de trillingen. Hoe meer energie een bepaalde toon heeft, des te luider is het te horen. Om de geluidssterkte te meten, maken we gebruik van de maateenheid decibel – afgekort tot dB.
De frequentie, uitgedrukt in Hz (Hertz), bepaalt de toonhoogte: hoe hoger de frequentie, des te hoger de toon. De golflengte heeft een directe relatie met de frequentie: hoe lager de frequentie, hoe groter de golflengte en andersom.
Zoals je kunt zien heeft een lage toon grote trillingstijd (en een kleine frequentie) en heeft een hoge toon een kleiner trillingstijd (en een grote frequentie). De frequentie van een toon bepaald dus de toonhoogte van het geluid.
Als je je trilling wilt verhogen is het heel belangrijk om de negatieve gedachten en acties van anderen niet te laten doordringen in je mentale gesteldheid. Je moet voorkomen dat je negatieve gedachten van anderen overneemt. Maar ook slecht nieuws, lawaai en leefstijl hebben invloed op de hoogte van je frequentie.
Bij een trilling beweegt een voorwerp zich heen en weer rond een evenwichtsstand. Uitwijking is hoeveel het voorwerp zich van de evenwichtsstand bevindt. Uitwijking is dus iets wat constant verandert tijdens een trilling.
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB. Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld.
Sonic boom
Een vliegtuig dat sneller vliegt dan de snelheid van geluid gaat door de geluidsbarrière heen. Hiervoor moet het vliegtuig harder dan 330 meter per seconde of 1200 kilometer per uurvliegen.
De toonhoogte wordt weergegeven in frequenties, het aantal trillingen per seconde van de grondtoon. De frequentie wordt vervolgens uitgedrukt in Hertz (Hz). Hoe hoger de grondtoon is, des te meer trillingen er per seconde plaatsvinden. Dit betekent dat de frequentie dus ook hoog is.
De amplitude van een geluidsgolf is hoorbaar door de drukveranderingen. Deze drukveranderingen laten je trommelvlies trillen, wat vervolgens in je gehoororgaan wordt omgezet in geluid dat je kan horen.
De frequentie heeft als eenheid hertz (Hz). Een snaar die met een frequentie van 50 Hz trilt, trilt dus 50 keer per seconde. Je ziet hier één trilling zichtbaar gemaakt.
Hoe meer decibel, hoe harder het apparaat klinkt. Het lijkt misschien weinig, maar 3 decibel meer betekent al twee keer zoveel geluid.
In water bijvoorbeeld plant geluid zich voort met een snelheid van circa 1510 m/s; in hout is dat circa 3300 m/s; in staal circa 5800 m/s. Bij de hardste metalen kan de geluidssnelheid oplopen tot 12.000 m/s.
De pijngrens van geluid ligt voor mensen rond de 120-130 dB. Deze geluidsniveaus zijn zo hoog dat je bij blootstelling direct gehoorschade kunt oplopen. Het hardste geluid ooit gemeten is de Tunguska meteoor, die in 1908 met een geluidsniveau van maar liefst 300-315 dB in Rusland terechtkwam!
Gespecificeerd wordt meestal hoeveel dB een speaker produceert op één meter afstand en bij een vermogen van 1 watt. Meestal ligt dit getal ergens tussen de 84 en 92 dB en de aanname is: des te gevoeliger de speaker, des te minder vermogen is er nodig om harder te gaan.
De decibel (dB) geeft de grootte van een geluidsniveau aan. De getallen zijn vaak onverwacht, als bijvoorbeeld een geluid van 60 dB verdubbelt in intensiteit, wordt het 63 dB.
De amplitude van een trilling is de maximale afwijking van de evenwichtsstand. De evenwichtsstand ligt precies tussen de minimale en maximale uitslag in.
Met een trillingsmeter meten we trillingssnelheid in mm/seconde en trillingssterkte in Hertz (Hz). De trillingssnelheid is de snelheid van één trilling per seconde.
Wanner de geluidsgolven het trommelvlies bereikt hebben, zal het trommelvlies de trillingen van de geluidsgolven gaan doorgeven aan deze botjes. De trillingen worden hier versterkt en omgezet in mechanische trillingen. Vervolgens worden deze trillingen afgevoerd naar het binnenoor.
Je trillingsfrequentie is je energiefrequentie. Jij hebt een energieveld en alles om jou heen ook. Deze energievelden resoneren met elkaar waardoor er een gezamenlijk nieuw energieveld ontstaat. Jij bent daar (tijdelijk) een onderdeel van en dit is van invloed op jouw eigen trillingsfrequentie.
Ongetwijfeld is 432 Hz een helende frequentie. Als een frequentie de resultaten van een operatie positief kan beïnvloeden, waarom zal het dan ons leven niet veranderen? Luisteren naar muziek met een frequentie van 432, geeft je emotionele genezing en een betere intuïtie.
Velden met lage frequentie kunnen elektrische stroompjes in het lichaam opwekken, die de zenuwen kunnen prikkelen. Dat kan zich uiten in tintelingen, pijn, het ongecontroleerd samentrekken van spieren, verstoring van het hartritme of het zien van lichtflitsen.