Als je RSI-klachten hebt, roept dat veel vragen op. De hoeveelheid informatie die op je afkomt is enorm en je weet niet waar je moet beginnen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. RSI kan genezen, maar het kan ook terugkomen als je je lichaam weer overbelast.
Het herstel duurt meestal lang en de klachten komen gemakkelijk terug. Soms worden de klachten zelfs chronisch en ontstaat er blijvende schade, pijn en functieverlies. Zowel voor de werknemer als de werkgever is het dus van groot belang om de klachten tijdig te signaleren en er gericht iets aan te doen.
Je kunt pijn onderdrukken met paracetamol, ibuprofen (ontstekingsremmend) of een ander middel. Het is niet verstandig om dat dagelijks te doen, de bijwerkingen kunnen ernstig zijn en als je ze dagelijks slikt kunnen ze zelfs pijn veroorzaken.
Onder RSI vallen peesontstekingen en het carpaal tunnel syndroom. RSI komt dus voor in de pols/hand, maar ook in de nek, schouders en armen. Als eerst wordt uw lichaam gewaarschuwd, doordat er pijn- en vermoeidheidsklachten optreden tijdens en/of na de activiteit die voor de klachten zorgt.
De klachten zijn belemmerend maar niet schadelijk. De spieren in armen, schouders en nek worden ook statisch belast. Ze moeten onafgebroken aangespannen blijven om het lichaam in balans te houden tijdens werkzaamheden achter een computer.
Harald Miedema heeft onderzoek gedaan naar RSI-klachten en het verloop daarvan. Bij twee derde van de mensen verminderen de beperkingen heel snel, bij een kwart van de deelnemers herstellen de beperkingen tot 6 maanden na aanvang en daarna bijna niet meer, en bij 9% treedt nauwelijks herstel op binnen twee jaar.
RSI-klachten ontstaan geleidelijk en kunnen zich voordoen in je handen, armen, schouders, nek en bovenrug. De klachten beginnen meestal als tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid.
Wat zijn typische RSI-symptomen? De meeste RSI-klachten beginnen met lichte pijn, tintelingen of een koud of dood gevoel in de handen. Wanneer er niks met de klachten wordt gedaan kunnen deze verergeren en leiden tot krachtsverlies. Wanneer de klachten in de nek aanwezig zijn kan dit hoofdpijn als gevolg hebben.
Het gaat bij RSI in ieder geval altijd om klachten aan de bovenste extremiteiten, dus de armen, ellebogen, polsen, handen, vingers én klachten aan de bovenrug, nek- en het schoudergebied. RSI wordt daarom tegenwoordig ook wel KANS-klachten genoemd. KANS staat voor Klachten aan de Armen, Nek en Schouders.
RSI kan ontstaan door vaak dezelfde beweging te herhalen of door lang in dezelfde (ongemakkelijke) houding te zitten of staan.Het kan ook komen door trillingen, kracht zetten of te weinig afwisseling in taken. RSI ontstaat meestal geleidelijk. Er zijn factoren die de kans op RSI verhogen.
Naar schatting lopen in Nederland twee miljoen mensen risico op RSI.In Europa zijn dat er 40 miljoen. In bepaalde sectoren of beroepsgroepen komt RSI vaker voor. Behalve werknemers lopen ook jonge kinderen, scholieren en studenten in toenemende mate risico op RSI.
Valt RSI onder letselschade? RSI kan als beroepsziekte gezien worden. In dit geval zijn de klachten ontstaan op het werk, vaak door de houding, bewegingen of krachten van de werknemer tijdens werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld een muisarm. Daarnaast kan stress ook een rol spelen.
RSI is niet hetzelfde als KANS
Het onderscheid tussen die twee begrippen is nogal verwarrend. RSI zijn werkgerelateerde blessures die worden veroorzaakt door telkens dezelfde beweging te maken.KANS (klachten aan arm, nek en schouder) is breder. Daar vallen ook niet-arbeidsgerelateerde klachten onder.
Stretchen maar!
Pak het puntje van alle vier de vingers met je linkerhand en strek ze naar de vloer toe. Houd 30 seconden tot een minuut lang vast en laat los. Herhaal dit met uw linkerhand. Op deze manier stretch je de spieren in je vingers wat voor ontspanning zorgt en daarmee RSI klachten voorkomt.
Heeft u muisarm klachten? Een specifieke muisarm behandeling is er helaas niet. Ontspanning, beweging en het tijdelijk niet gebruiken van de pijnlijke lichaamsdelen zijn belangrijke aandachtspunten. U kunt wel preventieve maatregelen nemen om het krijgen van een muisarm uit te stellen of te voorkomen.
De bloedvaten in de huid trekken zich samen en er stroomt minder bloed naar de oppervlakte (huid) van je lichaam. Op die manier gaat er minder warmte verloren. Bij sommige mensen trekken de bloedvaatjes zich te sterk of te lang samen.De bloedtoevoer naar je handen en voeten neemt dan te veel af en ze worden koud.
RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Dat betekent een blessure door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning.
De muisarm gaat over klachten in de hand, pols, arm en schouder, veroorzaakt door overmatig werk met de computermuis.
Geef uw armen steeds een pauze na een beweging. Zo voorkomt u pijn in de onderarm. Dit kunt u doen door de elleboog te buigen of te strekken, de vingers te openen en te sluiten en met de pols te draaien. Dit helpt bij het ontspannen van de overbelaste arm en stimuleert de bloedcirculatie.
Deze aandoening is algemeen bekend als repetitive strain injury (RSI), maar wordt ook wel CANS (Complaints of Arms, Neck and Shoulders) of work-related musculoskeletal disorder genoemd. De klachten hangen vaak samen met langdurig beeldschermwerk, spanning en een onjuiste houding.
RSI (Repetitive Strain Injury) is een verzamelnaam voor klachten die te maken hebben met het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen. Bijvoorbeeld door langdurige statische belasting, werkhouding of door het houden van onvoldoende pauzes.