De hoogste ecologische voetafdruk in Afrika is te vinden in Zuid-Afrika, met een voetafdruk van 3,8 gha per persoon. De laagste ecologische voetafdruk is te vinden in Eritrea, met een voetafdruk van 0,8 gha per persoon.
De tien landen met de grootste ecologische voetafdruk per persoon zijn, in aflopende: Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, België, Trinidad en Tobago, Singapore, Verenigde Staten, Bahrein en Zweden.
Volgens het Global Footprint Network, dat gespecialiseerd is in voetafdrukmetingen, heeft een gemiddelde Nederlander een voetafdruk van 5,5 hectare, wat betekent dat het 5,5 hectare nodig heeft om zo te leven als wij doen. En dit terwijl er wereldwijd per persoon maar 1,7 hectare beschikbaar is.
De ecologische voetafdruk van een Belg is de op 5 na grootste van de hele wereld. Alleen Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken en de VS scoren slechter. Dat zegt WWF in het tweejaarlijkse Live Planet Report.
De Global Footprint Network rekent ieder jaar de Ecologische Voetafdruk uit voor verschillende landen. Als we alles eerlijk verdelen zou iedere wereldburger recht hebben op 1.7 gha. Gebaseerd op voorlopige cijfers uit 2019 verbruiken we echter meer. Gemiddeld is het 2.8 gha, dat is dus ongeveer 1,6 aardbol.
Wat is een goede ecologische voetafdruk? Hoe kleiner je ecologische voetafdruk, hoe minder schade je aanricht aan het milieu. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen als iedereen gemiddeld een voetafdruk zou hebben van 1,8 hectare.
Modelantwoord: Noord-Amerika heeft de grootste ecologische voetafdruk. Daarnaast scoren Australië, Europa en Nieuw-Zeeland ook heel slecht. Afrika heeft de kleinste ecologische voetafdruk, opgevolgd door Azië. valt op dat de vooral de Westerse en rijke werelddelen een grote ecologische voetafdruk hebben.
Nederland is een relatief klein en dichtbevolkt land. Hierdoor is de biocapaciteit per inwoner kleiner dan het wereldwijde gemiddelde. Maar toch: als iedereen in de wereld zou leven zoals Nederlanders, dan zouden we 3,6 Aarde's nodig hebben om in onze behoeftes te voorzien (en we hebben er maar één).
Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 1,63 mondiale hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per mens 2,7. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 4,9 hectare! Op dit moment hebben we anderhalve Aarde nodig om te produceren wat we in één jaar gebruiken.
China droeg in 2022 met 29% het meeste bij. Daarna volgen de Verenigde Staten (11%), India (7,3%), EU (6,7%), Rusland (4,8%), Brazilië (2,4%), Indonesië (2,3%) en Japan (2,2%). Samen zijn deze landen goed voor 66% van alle uitstoot van broeikasgassen.
In 2019 was het aandeel van de vijf landen met de grootste uitstoot van broeikasgassen en van de Europese Unie (EU-28) in de totale mondiale uitstoot samen 62%: China (27%), de Verenigde Staten (13%), de Europese Unie (8%), India (7%), de Russische Federatie (5%) en Japan (3%).
"Als je kijkt naar de uitstoot per persoon, dan stoot China 7,44 ton CO2 per persoon uit en wij 9,54 ton, Dus wij stoten per persoon meer uit dan China", zegt Minnesma.
Verder draagt een vliegreis 1 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto. Ook hier is het verschil het grootst op de korte afstand. Het verschil wordt kleiner als de auto een caravan moet slepen of als er maar 1 persoon in de auto zit.
Iedereen heeft een stukje aarde nodig om te leven. Bijvoorbeeld om je voedsel te verbouwen of om je kleding te produceren. Per persoon hebben we ongeveer 1 voetbalveld aarde beschikbaar. Maar gemiddeld gebruiken we in Nederland per persoon veel meer, zoveel zelfs, dat we eigenlijk 3,3 wereldbollen zouden moeten hebben.
Die kan de natuurlijke hulpbronnen niet aanvullen in het tempo waarmee ze worden verbruikt. Een gemiddelde Chinees heeft een ecologische voetafdruk van 1,6 hectare en blijft daarmee onder de 1,8 hectare die wereldwijd per persoon beschikbaar zijn.
Earth Overshoot Day is de dag waarop we alle grondstoffen hebben verbruikt die onze planeet in een jaar kan voortbrengen. In 2023 valt die dag al op 2 augustus. Anders gezegd: de vijf resterende maanden putten we uit de reserves van onze planeet.
Waardoor zou de voetafdruk van Duitsers kleiner kunnen zijn dan die van Nederlanders? Duitsers gebruiken meer duurzame energie,doen meer aan recyclen, kopen minder producten,Duitsland heeft minder vervuilende industrie of landbouw.
De hoogste ecologische voetafdruk in Afrika is te vinden in Zuid-Afrika, met een voetafdruk van 3,8 gha per persoon. De laagste ecologische voetafdruk is te vinden in Eritrea, met een voetafdruk van 0,8 gha per persoon.
In landen als India en Indonesië is de gemiddelde ecologische voetafdruk slechts ongeveer 1.5 ha. De ecologische voetafdruk is daarmee niet alleen een goed hulpmiddel om mensen (leerlingen) te laten zien dat ze een groot beslag leggen op de productieve aarde en dat dit niet eerlijk is ten opzichte van de mensen elders.
Vandaag verbruiken al 80 procent van de landen meer dan wat er binnen hun landsgrenzen beschikbaar is. De gemiddelde Amerikaan heeft een ecologische voetafdruk van negen hectaren, of ongeveer 17 voetbalvelden.
Als alle mensen zouden leven zoals Nederlanders doen, dan zijn er 4 aardes nodig. Voor de VS zijn dat 5 aardes, Rusland 3,84 en China 2,4 aardes. De snelle economische ontwikkeling van China is ook goed terug te zien in de cijfers van Earth Overshoot Day. In 2001 hadden de Chinezen nog genoeg aan 1 aarde.
Waarom moet je je ecologische voetafdruk verkleinen? Toenames in de uitstoot van broeikasgassen spelen een grote rol in de klimaatverandering en opwarming van de aarde. Om onze planeet en alles wat erop leeft te helpen redden, kunnen we allemaal een beetje bijdragen door onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
De Koolstof of CO2-voetafdruk (carbon footprint) is een maat voor de uitstoot van broeikasgassen (vooral koolstofdioxide CO2, methaan CH4 en distikstofoxide N2O) die toegerekend wordt aan een bepaalde consumptie, productie, een product, bedrijf of een regio of land.