Een grotere schotel functioneert beter bij slecht weer. Dit wordt 'regenreserve' genoemd. Vooral voor de gecodeerde HD-zenders is een goed signaal belangrijk. We adviseren dan ook een schotel met een diameter van minimaal 70 cm.
Voor Nederland en België adviseren wij u tenminste een 70 centimeter schotelantenne voor de ontvangst van de Astra 1, 2 en/of 3 satelliet. U heeft dan het hele jaar door voldoende signaal om ongestoord te genieten van de vele TV en radiozenders via de satelliet.
Een standaard schotel voor Canal Digitaal is de Triax 65 cm schotel, deze is van staal en heeft 2 jaar garantie. Wilt u graag een topklasse schotel met een hoog rendement dan adviseren we de Fuba DAA 650 65 cm aluminium schotel.
De schotelantenne van de televisiekijker ontvangt het signaal vanaf de satelliet en geeft dit signaal door naar de ontvanger van degene die televisie wil kijken. De ontvanger verwerkt de signalen vanaf de schotelantenne en geeft deze signalen door naar de (digitale) televisie.
Meerdere TV's op 1 schotel kan zeker, maar dan begint het al van bij de schotel natuurlijk. Je zal er voor moeten zorgen dat je LNB (of LNB's) meer dan 1 uitgang hebben. Zelf heb ik Quad LNB's wat wil zeggen dat ik tot 4 kabels (en in principe dus 4 tuners) aan de LNB kan hangen.
Kosten satelliet tv. De kosten voor satelliet tv variëren uiteraard per pakket. Je kunt rekenen op €12-20 per maand voor een tv abonnement waarbij je alle belangrijke Nederlandse tv zenders kunt bekijken.
Antennes niet hoger dan 5 meter zijn meestal vergunningsvrij. Er zijn verschillende regels die wel kunnen leiden tot een vergunningplicht voor het plaatsen van een antenne-installatie. Dit zijn regels op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening, monumenten en milieu.
Een boom van 5 meter hoog moet dus op 10 meter van de schotel staan voor ontvangst. De elevatie voor 28 oost (Astra-2) is hier ongeveer 28 en voor Hotbird (13 oost) ongeveer 30 dus die regel gaat gewoon voor de meeste satellieten op.
De meest verkochte schotel is van het merk Triax vanwege het goede signaal, maar ook vanwege de gunstige prijs. Goedkopere schotels zijn veelal mechanisch minder en hebben een goedkopere afwerking.
Richt de schotel eerst pal op het zuiden. Draai hem langzaam naar links (gezien van achter de schotel), richting het oosten. Wanneer je de satelliet ASTRA 3 tegenkomt, zal de signaalsterkte omhoog springen. Draai de schotel nu voorzichtig zó, dat het signaal het hoogst is.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Amiko – HD8155 – Satelliet TV Set-top box de beste satelliet is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de Amiko – HD8155 – Satelliet TV Set-top box is de VU+ Uno 4K SE UHD DVB-S satelliet.
Astra 23,5°O (of Astra 3) is de satellietpositie 23,5 graden oosterlengte op de geostationaire baan rond de Aarde. Vanaf deze positie zenden een of meer omroepsatellieten van de onderneming SES S.A. radio- en televisieprogramma's uit naar Europa.
Een LNB gaat niet snel stuk, wel raden wij U aan om de LNB te vervangen als deze ouder is dan 10 jaar.
Op de Astra 1 zitten met name Duitse zenders. Voorheen ook de Nederlandse zenders in SD, maar deze zijn inmiddels verplaatst naar de Astra 3 in HD kwaliteit (per 1 april 2016). Op de footprint is duidelijk te zien welke schoteldiameter in Europa noodzakelijk is voor de ontvangst van deze zenders.
Je controleert de verticale kantelhoek aan de achterkant van de schotel. Bij de schotels van Canal Digitaal staan aan de achterkant de graden hiervoor in het framework gegraveerd. De juiste kantelhoek voor Nederland is 29 graden.
Maar we denken dat de kans héél klein is dat mensen ziek kunnen worden van zendmasten. In de eerste plaats geven de zendmasten heel weinig straling. En in de tweede plaats is er wél veel onderzoek gedaan naar antennes voor radio en tv. Uit dat onderzoek blijkt dat deze antennes niet gevaarlijk zijn.
Alle zendmasten kun je vinden op de kaarten op de website van het Antennebureau. Hier vind je ook resultaten van metingen aan elektromagnetische velden van mobiele netwerken, ook op 5G-testlocaties.
Volgens dit decreet moet voor de bouw van een antennemast een stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. Wanneer de antenne evenwel een hoogte van maximum 4 meter boven het dak heeft, volstaat een eenvoudige dossieropmaak.
Belangrijk is dat de schotel vrij zicht heeft op het oosten en zuiden. Op die positie aan de hemel staan namelijk de satellieten waarmee je satelliet-tv verbinding gaat maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kompas. Zo weet je zeker dat de schotel de juiste kant op staat!
Internetten via de satelliet werkt met een speciaal modem. Dit modem sluit je aan op de schotel buitenshuis. Er zijn providers die een draadloos modem meesturen. Je apparaten verbind je daarmee zonder kabel via wifi.
Geen probleem! Ook via de Canal Digitaal TV App kan je draadloos televisie kijken. Je kijkt dan onderweg waar je maar wilt naar al je favoriete tv-programma's via je telefoon, tablet of laptop. Zelfs binnen de EU gebruik je de app op 5 apparaten en kijk je op 2 tegelijk!