En waarom is dat wettelijk vastgelegd? Met het oog op veiligheid: gelaagd glas vermindert het risico op schade en verwondingen bij glasbreuk. Maar daarnaast heeft dit type glas ook nog enkele andere voordelen: De dichtingsfunctie van het glas blijft altijd intact, omdat het glas op zijn plaats blijft.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
Doorvalveilig glas bouwbesluit
Zo is doorvalveilig glas verplicht in woningen en openbare gebouwen als het glas begint onder de 85 centimeter, gerekend van de vloer. In kinderdagverblijven is dit zelfs verplicht tot een hoogte van 120 centimeter.
Gelaagd glas wordt vooral gebruikt als veiligheidsglas, en waar het risico op doorvallen van personen groot is of waar vallende glasscherven personen kunnen verwonden, bijvoorbeeld in het dak. Gelaagd glas wordt eveneens gebruikt in de automobielindustrie voor de fabricage van voorruiten.
In het kort de verschillen tussen gehard en gelaagd glas.
Tot vijf keer sterker dan ongehard glas in dezelfde dikte.
Gelaagd glas zou je zelf kunnen snijden. Maar denk eraan dat het lastiger is om dit glassoort te snijden, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld enkel float glas. Dit glas moet je namelijk van beide kanten van de glasplaat insnijden om te kunnen breken.
Gelaagd glas: veilig en inbraakwerend
Gelaagd glas is ontzettend sterk en kan extra inbraakwerend worden gemaakt door het toepassen van een sterke soort kunststof folie. Hierdoor zal een inbreker niet met een steen, hamer of honkbalknuppel naar binnen kunnen komen.
De kosten van gelaagd glas liggen natuurlijk hoger dan normale beglazing. Dit komt door de extra veiligheid waarvoor je betaalt. In dit geval gaat het om een inbraakgevoelig huis waar misschien al eens of meerdere malen een ruit is ingegooid om binnen te komen.
Dubbel glas gelaagd binnen en buiten biedt een perfect visueel comfort doordat het een maximale hoeveelheid licht doorlaat. Zo kun je zonder enige kleurvervorming volop van jouw omgeving genieten en profiteert je langer van het daglicht.
Welke type glas in de lichtstraat? Kies altijd voor gelaagd glas, dit is veiligheidsglas en zorgt ervoor dat het glas bij een eventuele breuk niet in scherven op de grond valt, maar aan het folie wat tussen de twee glasplaten is bevestigd blijft hangen.
Gelaagd glas is veiligheidsglas en voorkomt dat het bij een breuk uiteen valt door een transparante folie tussen twee lagen glas. Ook kent het dit type glas een inbraakwerende werking. Gelaagd glas is geschikt voor een serre, schuifpui, daken.
Bij veiligheidsglas ontstaan bij breuk geen gevaarlijke scherven en is er dus geen kans op ernstig lichamelijk letsel. Het is daarom belangrijk dat veiligheidsglas wordt toegepast daar waar er een verhoogd risico is op breuk van het glas door personen.
Art. nr. Gelaagd glas 33.1 (6,38 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 1 transparante PVB folie van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Gelakt glas is glas dat aan één zijde een niet-transparante laklaag krijgt. Het doel: een strak en speels effect! Lakglas is niet in de massa gekleurd in tegenstelling van gekleurd glas. Het glas is ondoorzichtbaar en wordt ook wel geschilderd glas genoemd.
Door de HR++ coating en het veiligheidsglas heeft het een zeer goede isolerende werking, zelfs beter dan gewoon HR++ glas. Door de folie isoleert dit glas ook beter tegen geluid. Het is veiliger in geval van breuk. Het is inbraakvertragend.
Isolatieglas: dubbel glas en triple glas. Enkelglas en dubbel glas kun je het beste vervangen door HR++- of triple-glas. Dan bespaar je flink wat energie en je woont comfortabeler. Bijkomend voordeel van isolatieglas: het geluid van de straat dringt minder door.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
Re: Gelaagd glas slijpen? zelf slijpen met een dunne doorslijpschijf en koelen/spoelen met veel water. daarna kan je de raden rond schuren.
Gehard glas is te herkennen aan de 'spanningsvlekken' die zichtbaar worden bij een bepaalde lichtval of als men door gepolariseerde (brillen-) glazen naar het glas kijkt. Het vlekkenpatroon geeft echter over de mate van harding weinig informatie.
Gehard glas vindt u in veel toepassingen terug, bijvoorbeeld: zijruiten en auto's, bushokjes, glazen douchedeuren, glazen tafels, keukens etc. en dus ook in ramen, schuifpuien, deuren etc. Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie.
Veiligheidsglas kan gehard of gelaagd glas zijn. In geval van gehard glas moet het glas (verplicht) een stempel dragen met de vermelding (veiligheidsglas). Indien geen gehard maar gelaagd (= met PVB folie tussenin) glas: dan kunt u door een diktemeting ongeveer zien of het een gelaagd glas is.
Is dubbelglas inbraakwerend? Hoewel standaard dubbelglas zeker een mate van vertraging zal opleveren om binnen te komen is het, net zo min als HR++ glas dat is, officieel geen inbraakwerend glas. Dubbelglas en HR++ glas kunnen uitgevoerd worden met een inbraak vertragende glasplaat als een van de dubbele glaslagen.
Inbraakwerend glas valt onder gelaagd glas, wat betekent dat de ruit zijn stevigheid niet zozeer te danken heeft aan de dikte, maar aan de inbraakwerende folie te midden van het glas.
HR++ glas isoleert 2,5 keer beter dan oud dubbelglas. Ook leuk en goed om te weten. HR++ glas isoleert beter dan een goed geïsoleerde spouwmuur!