Phacelia wordt ongeveer 70 cm hoog. Als je de bloei wilt verlengen, zaai dan meerdere keren met telkens een paar weken ertussen.
Phacelia is een uitstekende bijenplant en ook een goede groenbemester. De plant wordt ongeveer 70cm hoog en vriest in de winter dood. Eén zakje is voor circa 50m2, en de plantafstand bedraagt 30x5 cm.
Bijenvoer (Phacelia tanacetifolia) wordt ook gebruikt als groenbemester. Na de groei wordt het omgespit zodat er meer voeding in de grond komt voor de volgende planten. Ook kan een veldje na de oogst van bijvoorbeeld graan ingezaaid worden met bijenvoer om onkruid geen kans te geven.
Phacelia heeft door de snelle groei een sterk onkruid onderdrukkende werking. Phacelia produceert bij stoppelzaai ongeveer 3000 kg drogestof per ha, waarvan 800 kg uit wortels bestaat. Phacelia is een echte bijenplant. Als de plant voldoende vocht krijgt wordt er veel nectar geproduceerd.
Het is niet erg verstandig om de eenjarige bijenplant te eten. De plant wordt alom omschreven als giftig. Wel geldt het als een zeer goede groenbemester die extra stikstof in de bodem brengt. Bekend is dat de phacelia voor huidirritaties kan zorgen.
Phacelia is een echter snelkiemer. Na een paar weken ontkiemen de losse bloemzaden van de phacelia. Slechts twee maanden later zal het bijenbrood al in de bloei staan. Doordat deze eenjarige plant zo snel ontkiemt en groeit, kun je het ook later in het jaar gaan zaaien.
De plant kan goed tegen droogte, maar maakt dan alleen stuifmeel aan en geen nectar, dus dan krijg je minder vlinders. De plant is eenjarig. Hij zal doodgaan door vorst in de winter.
Mosterd en facelia zijn voor alle gronden goede groenbemesters. Ze doen het ook op bijna alle gronden erg goed. Alleen op zware kleigrond of zeer kalkrijke grond doet facelia het niet. Wel verdraagt deze plant met zijn mooie paarse bloemen wat schaduw, waardoor het ook mogelijk is de plant in een boomgaard te zaaien.
Level 1: Goudsbloem zaaien
prik 4 gaatjes in het vak (niet dieper dan 1 cm.) stop in elk gaatje 2 zaadjes.
Inkarnaatklaver als tuinplant
Vanaf maart kun je op een zonnige plaats de inkarnaatklaver zaaien in vochtige tuinaarde. Zorg ervoor dat er ongeveer 10 cm ruimte tussen de zaden zit. De zaden kun je voorzichtig aandrukken. Zorg er wederom voor dat je de grond vochtig en onkruidvrij houd.
Groenbemester. Zaai in oktober een groenbemester zoals Rogge of Fenegriek. Deze zal je bodem volgend jaar heel wat beter maken.
Phacelia kun je zaaien tot en met augustus. Gele mosterd, inkarnaatklaver en Japanse haver kun je zaaien tot en met september. Winterrogge zaai je van augustus tot en met oktober.
Soorten groenbemesters
Rode klaver, phacelia, gele mosterd, lupinen en wikken zijn soorten die het meest toegepast worden in de moetuin. Graansoorten als rogge, ook wel winterrogge genoemd of haver kunnen ook gebruikt worden maar zijn niet handig in de groententuin omdat ze meestal machinaal ingewerkt moeten worden.
De rode incarnaatklaver wordt zowel als groenbemester en als drachtbloem voor bijen en hommels gebruikt. Zaaien in de vollegrond direct na de oogst of op niet gebruikte percelen. Niet uitdunnen. Door de vorming van een breedvertakte wortelmassa maakt Rode Klaver de bodem los en doorlaatbaar.
De goudsbloem wordt zo'n 30 tot 45 cm hoog met bloemen die bloeien van juni tot september. Als niet moeilijk te zaaien planten doen ze het goed in de border, in bloembanken of op zomaar een hoekje van de tuin. Maar de schitterende gouden bloemen met doorsnede van 7 centimeter komen ook binnen tot hun recht.
Groei. Goudsbloem / Calendula is een éénjarige plant. Dat betekent dat 'ie de Nederlandse winters niet overleeft. Je zaait, de plant groeit en sterft, allemaal in minder dan een jaar tijd.
Goudsbloem is eenjarig, wat betekent dat als je in de lente zaait je ook dat jaar nog bloemen zult zien. Ze sterven niet per sé af in de winter, als het een milde winter is blijft de plant leven om het jaar erna weer te bloeien.
Voor kleigronden dat de groenbemester uiterlijk 1 september is ingezaaid en minimaal 8 weken (56 dagen) moet blijven staan. Een uitzondering is er voor groene braak en als de groenbemester minimaal tien weken in het groeiseizoen op het land staat als aansluitend daarop een volggewas wordt geteeld.
Enkele soorten maken een goede kans: Raapstelen Bladkool: Tsoisam, Amsoi, Kailan Spinazie (Amsterdams Reuzenblad) Rucola (niet de wilde) Barbarakruid Saladini Groenbemesters: wintertarwe, winterrogge, bladrammenas, gele mosterd, winterkoolzaad, nootzoetraapzaad.
Het juffertje is een eenjarig plantje met blauwe bloemetjes in een kantwerk van groen. De Engelsen noemen haar 'love in a mist'. Het is een gemakkelijk en veelzijdig plantje. De bloemetjes doen het goed als snijbloem en zijn eetbaar.
Groenbemesters activeren het bodemleven en helpen zo mee om de bodem gezond te houden. De toplaag van de bouwvoor zit vol met nuttige bacteriën, schimmels, protozoa, bodeminsecten en wormen. Groenbemesters helpen het bodemleven in stand te houden en dragen daardoor bij aan bodemweerbaarheid en gezondheid.
Waar zaai ik dropplant? Je zaait een dropplant het best binnen voor in potjes, omdat de kieming bij kamertemperatuur sneller gaat, en je dan niet bang hoeft te zijn voor slakken, want zij vinden de jonge zaailingen erg lekker. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 3 weken.