Dit is van 2018 tot 2020 aanzienlijk toegenomen, vooral door de stijging bij de sociaal-economische organisaties (zie hiervoor de figuur Vrouwen in (sub)top, 2010-2020). Bij de rijksoverheid is het aandeel vrouwen onder de topambtenaren gegroeid van 36% in 2018 naar 37% in 2019. Al jaren neemt dit aandeel gestaag toe.
In de bedrijven die onder de werking van de Wet bestuur en toezicht (Wbt) vallen, bedroeg in 2017 het aandeel vrouwen in de Raden van Bestuur 12% en 16% in de Raden van Commissarissen. in de (sub)top hebben en daarmee de uitkomsten vertekenen.
Ook het aandeel van vrouwen in de raden van bestuur van sociaaleconomische organisaties (o.a. UWV, pensioenfondsen) is van 2018-2020 flink gestegen, namelijk van 25% naar 36%. In de subtop van grote bedrijven was eveneens sprake van een significante stijging, namelijk van 22% naar 28%.
Een vrouwenquotum is een minimum aantal (top) functies dat door vrouwen binnen een bedrijf of organisatie moet worden bekleed. De wet ingroeiquotum en streefcijfers wordt ook wel 'vrouwenquotum' genoemd, maar die term dekt de lading niet.
Een vrouw is een volwassen mens van het vrouwelijk geslacht.
Het begrip 'glazen plafond' verwijst naar het feit dat vrouwen kunnen opklimmen in de hiërarchie van de onderneming, maar slechts tot een bepaald niveau. Resultaat: ze zijn grotendeels afwezig aan de top van de hiërarchie.
De Latijnse leenwoorden quotum en quota zijn synoniemen van elkaar. Beide woorden hebben de betekenissen 'evenredig aandeel' en 'toegewezen/toegestane hoeveelheid', en kunnen in diverse contexten gebruikt worden. (1) Het quotum voor de hoeveelheid melk die boeren mogen produceren, is afgeschaft.
In het Nederlandse bedrijfsleven is namelijk maar 4,82 procent van de CEO's vrouw. Dat is niet alleen weinig, het is zelfs zo weinig dat alleen het aandeel mannelijke CEO's met de naam Peter al hoger ligt.
In het tweede kwartaal van 2022 was de nettoarbeidsparticipatie onder vrouwen 68,1 procent, onder mannen was dit 76,4 procent. Het verschil in arbeidsdeelname tussen mannen en vrouwen varieert per leeftijdsgroep. Bij jongeren tot 25 jaar is de arbeidsdeelname onder mannen en vrouwen gelijk.
Minder dan 5 procent van hun ceo's is vrouw. Aan de absolute top van het Nederlandse bedrijfsleven zijn nog steeds amper vrouwen te bekennen: maar 4,82 procent van de ceo's is vrouw. Ter vergelijking: er zijn niet alleen veel meer mannelijke bestuurders, maar zelfs net iets meer directeuren die Peter heten.
bestudeerde onlangs opnieuw de gegevens over beursgenoteerde bedrijven in Nederland en trekt dezelfde conclusie. "Het gaat om 93 bedrijven met in totaal 94 ceo's. Van die directeuren heten er vijf Peter. En maar vier directeuren zijn vrouw - dat is 4,3 procent", zegt woordvoerder Cécile Wansink.
Ook bij mannen komt de naam vaker als volgnaam dan als eerste naam voor. De meest gebruikte varianten zijn Pieter en Peter. Pieter komt 173.500 keer voor, Peter 123.500 keer. Daarnaast worden beide namen ook af en toe door vrouwen gedragen, Peter zo'n 1.600 keer, Pieter nog geen 600 keer.
De melkquota zijn ingevoerd omdat in de Europese Unie meer melk werd geproduceerd dan geconsumeerd, wat uiteindelijk leidde tot wat een melkplas en boterberg genoemd werd. Deze overproductie is een direct gevolg van productiesubsidies in het kader van afspraken die zijn gemaakt in het gemeenschappelijk landbouwbeleid.
De Latijnse meervoudsvorm quota is in het algemeen aan te bevelen. Naast quotum bestaat ook de enkelvoudsvorm quota, een verkorte vorm van quota pars. Het meervoud van quota is quota's.
Er bestaan verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om het glazen plafond voor vrouwen te doorbreken. Dergelijke maatregelen kunnen gaan van sensibilisering tot het uitdragen van genderbeleid in bedrijven naar het invoeren van quota door de overheid.
Het glazen plafond is een metafoor die de onzichtbare barrières aanduidt, die worden gevormd door gedragsvooroordelen en organisatorische vooroordelen (vaak door mannen), die vrouwen tegenhouden in het verkrijgen van topfuncties binnen bedrijven en overheidsdiensten (Wikipedia).
Verticale segregatie gaat over de mate waarin mannen en vrouwen verdeeld zijn over 'hoge' en 'lage' beroepen, in termen van bijvoorbeeld sociale status of inkomen. Horizontale segregatie gaat over de mate waarin mannen en vrouwen zich in verschillende sectoren van de arbeidsmarkt bevinden.
Hetzelfde onderzoek werd gedaan door duizend vrouwen. Ook zij bleken als eerste naar de ogen van een man te kijken, gevolgd door zijn lach en lengte. Vervolgens worden haar, kledingstijl, gewicht, huid en gezichtsvorm genoemd.
De komende twee dingen die vrouwen fijn vinden zijn nogal paradoxaal. Als eerste wil een vrouw graag een rots in de branding. Een sterke man die er voor haar is, en die haar lekker laat uithuilen als ze eens verdrietig is. Vrouwen houden namelijk van emoties.
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.
Bij het doopsel leggen de meter en peter de belangrijkste belofte af: als een of beide ouders vroeg zouden sterven, nemen zij de zorg voor het kind op zich. Daarom werd vaak voor dichte familieleden gekozen als meter of peter, denk maar aan een zus, een broer of een van de ouders van de mama of papa.