Je kunt de benodigde capaciteit eenvoudig berekenen door de inhoud van het zwembad (in liters) te vermenigvuldigen met 0.2 à 0.25. Stel dat je bijvoorbeeld een zwembad hebt met een inhoud van 4000 liter, dan heb je een pomp nodig met een minimale capaciteit van 800 à 1000 liter per uur.
In het kort
Het belangrijkste is dat de pomp qua capaciteit aansluit bij de hoeveelheid water in het zwembad. Indien de zwembadpomp niet krachtig genoeg is, vindt er te weinig circulatie plaats en kan het water niet goed worden gefilterd. De ideale capaciteit bereken je als volgt: inhoud zwembad x 0,3.
Heeft u een zwembad met 8.000 liter water? Dan heeft de filterpomp een capaciteit van 2.000 liter per uur nodig (2.000 x 4 uur = 8.000).
Capaciteit filterpomp
Een Intex filterpomp met pompcapaciteit van 1250 l/u kan een bad met inhoud van max 5000 liter aan. Wanneer je gebruik maakt van een te grote capaciteit filterpomp kan het zijn dat je bad hierdoor kapot gaat door de te grote kracht van de pomp.
Voor- en nadelen van een filterpomp
Als je op zoek bent naar de beste filtratie is een zandfilterpomp iets voor jou. Deze filters zijn geschikt voor vrijwel alle opzetzwembaden. Het zandfilter vul je met filterzand, -glas of polyethleen. Het regelmatig vervangen van het filter is niet nodig!
Moet een zwembadpomp ook bij regen draaien? Tijdens de regen kan de zwembadpomp gewoon blijven draaien, dat is geen enkel probleem. Ook kan de pomp gewoon in de regen staan. Maak je gebruik van een transformator, zorg dan wel dat deze altijd droog staat.
Waar plaats je de zwembadpomp? Een pomp plaats je in de buurt van het zwembad, liefst een stukje er vandaan om schade te voorkomen. De pomp dient lager te staan dan het waterniveau van je zwembad. Bij een nieuwe pompen worden zwembadslangen meegeleverd die de juiste diameter hebben om direct op de pomp gezet te worden.
Intex Filterpomp 12v voor 244, 305 en 366 cm zwembad - 2271 L/uur + reparatiesetje.
Hoe groot moet uw filter zijn? U moet de volledige inhoud van het zwembad 1 keer in de 4 - 6 uur kunnen filtreren. Als u een zwembad hebt met een inhoud van 24 m³ hebt u een filter van 4 - 6 m³ nodig.
Een indicatie van de energiekosten is 0,23 euro per kWh. 1 kWh staat gelijk aan 1000W. Ons advies is om de zwembadpomp gemiddeld 3 uur per dag te laten draaien zodat het zwemwater minimaal 1 keer per dag volledig wordt gefilterd.
Elke pomp heeft een maximale opvoerhoogte. Stel dat een zwembadpomp wordt aangesloten aan een lange tuinslang, en je gaat met de tuinslang omhoog in de trappenhal van een hoog appartementsgebouw. Hoe hoger je de trap opstapt, hoe minder debiet er uit de tuinslang zal komen.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Een zakje poeder wat je in het zwembadwater kunt gooien en waarmee je het zwembadwater van een zwembad zonder pomp tot 2 weken goed kunt houden. Eenmaal toegevoegd aan het water kan er meteen in gezwommen worden.
Uw zwembad filterpomp moeten dus minimaal 1,2 m3 / uur aan water kunnen verwerken. Voor een rond zwembad is de berekening: (straal gedeelte door 2) x pi(3,14) x water hoogte. U deelt dus de straal door 2 van het zwembad en vermenigvuldigt dat eerst met pi (3.14) en vervolgens met de hoogte van het zwembad waterniveau.
Intex zwembadpompen zijn te gebruiken in combinatie met de meeste opzetzwembaden van vergelijkbare merken, zoals Speedy Pool, Jilong of Interline. Een Intex pomp past dus ook op een Bestway zwembad. Belangrijk: let hierbij goed op de aansluiting van de pomp! Kleine(re) Intex pompen hebben een aansluiting van Ø 32 mm.
De beste zwembadverwarming is een warmtepomp, waarbij via een compressor de buitenlucht omgezet wordt in warmte. Daarbinnen is een warmtepomp met inverter technologie de allerbeste keuze die je kunt maken. Een inverter warmtepomp is effectief, efficiënt en heeft een laag energieverbruik.
Vermijd het plaatsen van de warmtepomp op meer dan 7 m afstand van het zwembad om te voorkomen dat de warmte tussen de pomp en het zwembad verloren gaat (voor beperkte ruimtes bestaan er warmtepompen met verticale stroming).
Een warmtepomp op lucht wordt steeds buiten geplaatst, bij voorkeur dichtbij de technische ruimte van het zwembad. De pomp blaast koude lucht uit, dus moet er een vrije ruimte zijn om deze te laten ontsnappen. Zet je de warmtepomp in een gesloten ruimte, dan zal de omgevingstemperatuur hier al snel afkoelen.
Hoe lang moet ik de warmtepomp zwembad laten draaien
Laat de zwembadpomp minimaal 8 tot 10 uur per dag draaien. In het begin van het zwemseizoen doe je er verstandig aan om je zwembadpomp zelfs 24 uur per dag te laten draaien. Door ook 's nachts de zwembadpomp aan te zetten voorkom je dat het water teveel afkoelt.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
In de meeste gevallen zal de zwembadpomp minimaal 8 uur per dag moeten draaien om het zwembad 4 keer per dag volledig te filteren. Zelf raden we aan om de zandfilterpomp of filterpomp tijdens de warmste uren van de dag aan te zetten.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.