Dikkere stoffen zoals linnen, katoen en wol moeten kleiner zijn, en lichtere stoffen, zoals zijde zijn vaak in groter formaat. Te klein (zeker bij zijde) en de vouw verliest zijn vorm. Een fatsoenlijke pochet moet niet kleiner zijn dan 25 cm.
Vouw het pochet dubbel zodat er twee overlappende driehoeken ontstaan. Vouw een punt tussen de twee andere punten, om de derde hoek te maken. Om de platte basis te maken, vouw de rechterhoek naar binnen. Plaats het pochet voorzichtig in je borstzak en styleer hem zodat hij perfect zit.
De pochet heeft tegenwoordig enkel een esthetische functie en is bedoeld als verfraaiing van het pak en je outfit. De functie die de pochet vroeger had, het deppen van het voorhoofd om eventueel zweet te verwijderen, is overgenomen door de zakdoek. De pochet laat je het beste netjes in je borstzak zitten.
“Kies voor je pochet een kleur die voorkomt in je das of pak. Een gelijksoortige tint, maar niet helemaal precies hetzelfde is prima.” Deze kleermakers van de Londense bankiers zijn niet de enigen met een apathie voor bijpassende accessoires.
Een andere reden om een pochet te dragen is dat het een stukje van je persoonlijkheid laat zien. Het laat zien dat je gevoel hebt voor stijl en detail, maar het laat ook zien van welke kleuren of materialen je houdt. Er zijn namelijk ook houten versies ter beschikkking! Een manier om je te onderscheiden van de rest.
Een pochet of lefdoekje is een accessoire uit de herenmode. Het is een vierkante doek die opgevouwen in het borstzakje van een jasje, een blazer of een dinnerjacket wordt gedragen, op zo'n wijze dat deze nog gedeeltelijk zichtbaar is.
In de Romeinse tijd gebruikten burgers de doek om het zweet van het voorhoofd af te vegen. Dit uiteraard door het harde werken tijdens lange, warme werkdagen. Ook later in de geschiedenis is de doek terug te vinden. De pochet verdween bijna helemaal door de zakdoek die mannen in hun broekzakken of binnenzakken droegen.
Heren kiezen voor een smoking of klassiek donker pak. Daarbij horen klassieke, gladde oxford veterschoenen. Onder een smoking draagt u zwarte lakschoenen. Dames kiezen uiteraard voor een cocktailjurk, met bijpassende hakken als het om een formele gelegenheid gaat.
koop jouw stropdas of vlinderstrik in de winkel of online. Bij HEMA vind je naast stropdassen en strikken nog veel meer kleding voor hem: van overhemden tot basic t-shirts en hemden voor heren. Kom daarom snel naar jouw dichtstbijzijnde HEMA filiaal.
Houd je smoking jasje zo donker mogelijk, bijvoorbeeld diep donkerblauw of zwart. Een smoking jas heeft openstaand revers in glanzend satijn en een borstzak. Een wit pochet en liefst van zijde. Steek het pochet nonchalant in je borstzak of vouw het naar je eigen smaak juist strak op.
Een gemiddelde das heeft tegenwoordig een breedte van 7,5 tot 7,8 cm. Alles onder de 7 cm wordt smal genoemd. Vaak geldt dat hoe smaller de das is, hoe hipper hij is. Prima dus als je als twintiger of dertiger je outfit aan het samenstellen bent, maar voor oudere heren een minder goed idee.
De stropdas moet, op het breedste punt, ongeveer dezelfde breedte hebben als je revers. Over het algemeen, draag je een smallere stropdas bij smalle revers en een bredere bij brede revers.
Stropdas lengte
Nadat een stropdas geknoopt is hoort de punt precies boven de riem of broek uit te komen. Normaal gesproken hebben stropdassen een lengte tussen de 140 en 150 cm. Onze stropdassen hebben bijna allemaal een lengte van 145 cm. Dit is een prima stropdas lengte voor mannen tussen de 150 cm en 210 cm.
Bij een smoking draagt u traditioneel een wit smokingoverhemd, of een dress shirt. Dit is een overhemd met vadermoordenaarkraag (een opstaande kraag met omgevouwde punten). Het overhemd heeft een blinde sluiting, waardoor de knopen onzichtbaar zijn, en dubbele manchetten, met mooie manchetknopen.
Het zit eigenlijk al in de naam: bij de dresscode Black Tie draag je voornamelijk zwart. Voor de mannen is dit verplicht, voor de vrouwen is dit iets flexibeler. Mannen dragen een zwarte smoking met zwarte schoenen en in de meeste gevallen een zwarte strik. En diep donkerblauw kostuum zou ook nog kunnen.
De prijs varieert van € 55,- tot € 90,- per dag en hangt af van de kwaliteit, het model en de service vanuit de verhuurder.
De etiquette van een driedelig pak
Een driedelig kostuum is eigenlijk niets meer dan een tweedelig pak, dat bestaat uit een colbert en een pantalon, waar je een gilet bij draagt. Dit betekent ook dat voor deze outfit dezelfde regels gelden als voor een tweedelig pak.
Een gilet is een mouwloos vest, een kledingstuk dat oorspronkelijk gedragen wordt als onderdeel van een driedelig pak, dat gevormd wordt door de combinatie colbert, pantalon en gilet. Het kan worden gedragen over een overhemd of T-shirt, met of zonder een colbert of jas daaroverheen.
Wanneer je jouw stropdas knoopt, is het belangrijk dat het puntje van de das ongeveer 1 cm boven de riem hangt. Het achterbeen van de das mag niet onder de punt vandaan komen. Is de das inmiddels goed geknoopt, sluit dan de bovenste knoop van jouw overhemd en vouw de kraag weer naar beneden.
Wanneer het draait om bruiloften zit je met de Windsor knoop gegarandeerd goed, dus houd dit in gedachten. Haal je stropdas uit de kast en begin met oefenen!
Een stropdas draag je precies aangesloten in de driehoek tussen de boorden van je shirt. Dit betekent dat het dus afhankelijk is van de kraag van je overhemd, wat voor soort stropdasknoop je moet kiezen. Zo passen de Enkele en de Dubbele Windsor stropdasknopen goed bij een overhemd met een wijd uitgesneden boord.
Een stropdas wordt door veel mannen gedragen die in het zakenleven werken. Ze vinden dat het kracht en zelfvertrouwen uitstraalt. Een stropdas wordt ook wel 'cravatte' genoemd en is al meer dan 2000 jaar oud!
Een stropdas (soms das of plastron genoemd) is een langgerekt stuk stof dat om de hals kan worden geknoopt, meestal van zijde. Dassen worden traditioneel door mannen boven een overhemd (soms "hemd" genoemd) gedragen.
Het ontstaan van de eerste “stropdas” was pas rond de 1600. Het was namelijk in de 17e eeuw dat Kroatische huursoldaten door de Franse Koning Louis de 13e werden ingehuurd om mee te vechten in de 30-jarige oorlog. Deze huursoldaten droegen een doek om hun nek die diende om hun uniform dicht te knopen.