Kies dus liever een maatje groter, dan te klein. 26 à 28 centimeter diameter of groter is voldoende ruim. Omdat de meeste braadpannen zwaar zijn, kies je er best een met twee stevige handvatten van metaal zodat je pan ook in de oven kan.
De meest gangbare diameters voor koekenpannen zijn 24 en 28 centimeter. Voor kookpannen zijn dat diameters van 16 en 20 centimeter. Naast de basispannen bestaan er ook pannensets.
Een braadpan moet niet alleen de juiste afmeting hebben en van een goede kwaliteit zijn, maar vooral de warmtegeleiding is belangrijk. Een braadpan met een goede warmtegeleiding zal de beschikbare warmte gelijkmatig verdelen. Je kunt er als kok op vertrouwen dat de pan overal dezelfde temperatuur heeft.
Een stoofpan en een braadpan is eigenlijk hetzelfde. Vaak worden ze ook sudderpannen genoemd maar ze hebben allemaal hetzelfde doel. Namelijk het langdurig braden en stoven van een gerecht.
De braadpan is het ultieme hulpmiddel voor het maken voor een stoofpotje. Braadpannen kenmerken zich door een zware, dikke bodem waardoor eten langzaam gaart. Ideaal voor stoofvlees of hachee. Een stoofpan is meestal gemaakt van gietijzer en gaat jarenlang mee.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
Welke vorm braadpan
Deze nemen minder ruimte in waardoor je nog een pan ernaast kunt hebben op het fornuis. Ook past hier over het algemeen alles in. Braad je liever hele stukken vlees, gevogelte of vis en dient de vorm behouden te worden? Dan raden we een ovale pan aan.
Je gebruikt hiervoor een koekenpan of een hapjespan waarin je een beetje olie of boter doet. Vervolgens bak je een stukje vlees of vis krokant en bruin. Maar ook andere ingrediënten zoals aardappelen, groente of een ei bereid je door middel van bakken.
Ook om te stoven en voor het maken van soepen kun je een braadpan heel goed gebruiken. Een braadpan mag eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken, dus mocht je er geen hebben dan moet je deze pan zeker overwegen.
Ook groente en fruit (stoofpeertjes) kun je stoven. Voor stoven is een braadpan met een dikke bodem die de warmte goed verdeelt het meest geschikt. Stoven kan op het fornuis of in de oven.
Diameter koekenpan: aan de bodem of rand opmeten? Alle pannen, en dus ook koekenpannen, worden opgemeten aan de bovenkant. Dus de diameter wordt aan de rand opgemeten. Vaak is de onderkant van de koekenpan wat smaller, omdat de randen van koekenpannen vaak wat naar buiten toe lopen.
Daaruit kwamen de Le Creuset Signature, de BK Bourgogne Braadpan en de Lodge Enamel Gietijzeren braadpan als beste keuzes. Ondanks het hoge prijskaartje komt de Le Creuset Signature nipt als beste uit de test, omdat deze ook wel een leven lang mee gaat, dus dan is het wél een goede prijs kwaliteit verhouding.
Dat kan bijvoorbeeld koken, braden, bakken of het bereiden van sauzen zijn. Deze indeling is niet geheel waterdicht – in een braadpan kun je ook koken en in een hapjespan kun je ook saus bereiden. De indeling geeft toch een goed beeld van de voornaamste functie van de pannen.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
De kookzones passen zich in zekere mate automatisch aan de diameter van de pan aan. De bodem van de pan dient wel een minimum diameter (+/- 60%) te hebben in functie van de diameter van de gekozen kookzone.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
Een gangbare soeppan voor huishoudens is tien liter en heeft vaak een diameter van 24 centimeter. Dit type soeppannen zijn dus erg geschikt om te gebruiken als je grote hoeveelheden soep, saus, bouillon of stamppot wilt maken.
In een braadpan kun je ook een roerbakgerecht of een pastasaus bereiden. Het duurt alleen wat langer voordat de hele pan heet is. Een hapjespan is feitelijk een koekenpan met een hogere rechte rand. Vaak wordt er vaak een spatdeksel bij meegeleverd.
Wat voor soort pan gebruikt u voor aardappels bakken? Een koekenpan, een braadpan, een hapjespan, zelfs een wok, alles kan, als 'ie zoals gezegd maar groot is. Het voordeel van de laatste twee is dat het minder spettert.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Pannen zonder een antikleeflaag zijn gemaakt uit roestvrij staal (RVS). Jeroen gebruikt zijn roestvrijstalen pan steevast om een goed stuk vlees te bakken. De stevige bodem en het staal zorgen ervoor dat het vlees meteen dichtschroeit en er een krokant korstje kan vormen.
Het voordeel van gietijzer is dat het een puur product is zonder chemische lagen. Het heeft zo uit de doos dus geen 'anti-aanbaklaag'. Deze laag moet je zelf creëren door olie op hoge temperaturen te laten hechten aan het gietijzer. Daarna heb je nauwelijks onderhoud en zal je pan vrijwel alles perfect kunnen bakken.
Oven: Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden in de oven. (Producten die bijvoorbeeld een kunststof handvat hebben zijn uitgesloten, omdat dit wegsmelt in de oven.) Magnetron: Emaille dat is aangebracht op metaal nooit in de magnetron plaatsen!
Beschikt je keuken over een inductie kookplaat, dan is de Le Creuset Magnetik een goede keuze – deze is speciaal ontwikkeld voor inductie. Le Creuset produceert koekenpannen van zowel gietijzer, rvs en aluminium – met en zonder anti-aanbaklaag.