Merk je dat het water in de wasmachine niet goed wordt weggepompt? Dan kan dit te maken hebben met de plaatsing van de slang in de afvoerpijp. Als deze te diep zit, noemen we dit het heveleffect. Daarom zeggen we dat een wasmachine afvoerslang minimaal tien en maximaal twintig centimeter in de afvoerbuis mag hangen.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel.
Zodra de slang op de kraan en wasmachine zit, draai je de aansluiting aan beide kanten van de slang goed aan. Open de watertoevoer om te controleren of er niets lekt. De waterafvoerslang zit vaak al vast en stop je in de afvoer.Zorg dat je deze minimaal 10 en maximaal 20 centimeter in de afvoerbuis hangt.
Zowel een wasmachine als een droger kan het water namelijk niet verder op pompen dan ongeveer 1 meter hoogte. Dit betekent concreet dat als u de wasmachine en droger op de grond in de kelder wil zetten u normaliter in de problemen zou komen.
Er zijn verschillende redenen waarom klanten kiezen voor een onderconstructie van een wasmachine. Het voorkomen van waterschade is bijvoorbeeld belangrijk voor klanten in overstromingsgevoelige gebieden. Voor mensen met rugklachten is de onderconstructie van de wasmachine een ontlasting van de tussenwervelschijven.
Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kilogram. Dit komt onder andere omdat er een betonblok in de wasmachine zit. Dit zit in de wasmachine om stabiliteit te geven aan een apparaat wat veel trillingen produceert.
Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Wij adviseren om een afschot van 10 mm/m aan te houden.
Droger en wasmachine op dezelfde afvoer
Wil je de droger op dezelfde afvoer aansluiten als de wasmachine? Dat kan.
Hoeveel water gebruikt een wasmachine? Een wasmachine gebruikt zo'n 60 liter water per wasbeurt. Ter vergelijking: wanneer je een douche neemt, kost dit gemiddeld 20 tot 60 liter per keer, en wanneer je de wc doortrekt is dit zo'n 3 tot 9 liter.
De trechtersifon wordt met name toegepast voor condenswater of lekwater van verwarmingsketels. Deze sifon kan ook gebruikt worden voor de wasmachine afvoer. Deze sifon zorgt dat het afvoeren van condenswater van ketels en expansievatwater naar de riolering probleemloos en zonder stank geschiedt.
Verbeter de afvoerprestaties van je wasmachine of vaatwasser met de universele waterafvoerslang verlengset. Als je merkt dat de huidige afvoerslang net te kort is, biedt deze verlengset de perfecte oplossing. Met een extra lengte van 1,5 meter kun je de afvoerslang eenvoudig aanpassen aan je behoeften.
Het kan zijn dat het stopcontact net te ver weg is voor de aansluiting van de wasmachine. Vanwege het stroomverbruik mag een wasmachine niet door middel van een verlengsnoer worden aangesloten. Wij kunnen voor u het stroomsnoer verlengen zodat de wasmachine toch veilig kan worden aangesloten.
Bij de wasmachine komt vaak veel zeepresten (vuil) vrij.Dit kan komen doordat de leiding niet op afschot ligt waardoor er koud water in de afvoer blijft staan. Het warme zeepwater laat dan door de schrik van het koude water zeepresten liggen. Dit kan uiteindelijk tot een verstopping lijden.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
De afvoer kan vervuild zijn met etensresten, olie en vet, zeepresten of haren. De verstopping kondigt zich aan doordat het water steeds langzamer wegzakt. Draai dan de sifon los en spoel die uit. Ook ontstoppen met een simpele plopper of ontstoppingsveer is vaak voldoende.
De diameter van de afvoerbuis bepalen
Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Er bestaat geen beperking op het maximum aantal bochten voor een aansluitleiding. Dit aantal bepaalt echter wel de te voorziene diameter van de buis (deze diameter hangt tevens af van de helling en de ontwikkelde lengte van de buis, alsook van het al dan niet aanwezig zijn van een kopverluchting).
Wanneer je een wasmachine aansluiting op zolder gaat maken, is de eerste stap de wateraanvoer. Het grote voordeel van de zolder is dat de cv-ketel zich daar (hoogstwaarschijnlijk) ook bevindt. Het water voor de wasmachine kun je gemakkelijk aftappen van een kraan bij je cv-ketel. Heb je geen kraantje bij de cv-ketel?
Een veelgehoorde vraag is of een wasmachine in een afgesloten kast gezet kan worden. In principe kan dat, maar je moet er wel voor zorgen dat de warmte en de waterdamp goed afgevoerd kunnen worden. Zorg dus, als je je wasmachine in een afgesloten kast plaatst, dat je de kast heel goed ventileert.
Zorg ervoor dat er minstens 25mm ruimte rondom de bovenkant en de zijkanten zit, 50mm aan de achterkant en 550mm ruimte voor de deuren van de wasmachine en droger. En vergeet niet om rekening te houden met de hoogte van het plafond of de ruimte voor jezelf om bij de knoppen te komen!
In principe kan je de wasmachine overal in je woning plaatsen. De enige vereiste is dat je op de plek van plaatsing een wasmachine aansluiting hebt. Dit betekent dat je een geaard stopcontact, watertoevoer en afvoer naar riolering nodig hebt.