In 5 maanden tijd is je baby al veel gegroeid. Je baby wordt nu ook steeds sterker. Hij weegt nu ongeveer 335 gram - net zo veel als een grapefruit! Zijn spieren - en dus ook zijn bewegingen - worden steeds krachtiger.
Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een meloen. Daarom ben je misschien de fase voorbij dat mensen twijfelen of je gewoon wat bent aangekomen of dat je zwanger bent.
Groei buik bij 20 weken zwanger
Als je 20 weken zwanger bent, zijn de verschillen tussen de groei van zwangere buiken erg groot. De ene zwangere vrouw heeft al een grote, ronde buik, terwijl bij de ander het onderbuikje voorzichtig naar voren begint te komen. Het is allemaal normaal.
Je baby in maand 5 van de zwangerschap
Aan het eind van deze maand heeft hij de grootte van een voetbal en weegt hij bijna een halve kilo. De foetus blijft goed in beweging.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden!
Jij in je 21e week van je zwangerschap
Je baarmoeder reikt ongeveer tot 1 cm boven je navel. Je buik begint al duidelijk dikker te worden. Of jij last van zwangerschapsstrepen krijgt, is erfelijk bepaald en is niet geheel te voorkomen. Je kindje merkt steeds meer, ook als jij bijvoorbeeld over je buik strijkt.
Vijf maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Je kleintje heeft op dit moment nog steeds vrij veel bewegingsruimte in de buik, dus je zult haar voelen schoppen, stompen en ronddraaien. Hoewel dit soms vervelend kan zijn (vooral als je 's nachts probeert te slapen), horen deze bewegingen bij een gezonde baby.
In het kort
Als je zwanger bent, wordt bij elke controle de groei van je baarmoeder gemeten. De verloskundige of gynaecoloog doet dat door met de handen aan je buik te voelen. Als je baarmoeder goed groeit, groeit de baby ook goed.
Een harde buik voelt als een gespannen gevoel in je buik: je voelt letterlijk dat je baarmoeder zich samentrekt. Dat kan volgens sommige vrouwen een beetje voelen alsof er een harde bal in je buik zit of als krampen. Meestal begint het harde gevoel boven in je buik, waarna het langzaam naar beneden trekt.
Ook als de baby ineens stukken minder gaat bewegen en als je een ongerust gevoel hierover hebt mag je altijd bellen. Vaak voel je de baby ook minder of niet als je zelf druk bezig bent. Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen.
Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. De 20 wekenecho en de 13 wekenecho lijken veel op elkaar.
Gemiddeld beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Maar dat kan ook eerder of later zijn, dus wees niet ongerust! Voordat je omgeving het ook gaat zien, kan ook pas veel later zijn.
Door het groeien zitten je darmen eigenlijk in de weg, wat kan resulteren in een gespannen, opgezette buik en darmen die een beetje van slag zijn. Al met al zijn de eerste weken behoorlijk intens. Gelukkig zie je tegelijkertijd dat jouw buik steeds groter wordt, wat de pijn misschien een beetje verzacht.
Jij in week 24 van je zwangerschap
Je baarmoeder is nu ongeveer even groot als een voetbal! Je begint waarschijnlijk ook een aardig buikje te krijgen. Nu je je nog makkelijker kunt bewegen is dit de tijd om nog even weg te gaan als dat nog wilt.
Misschien heb je al last van harde buiken tijdens je zwangerschap. Dat is een normaal verschijnsel en komt meestal wat vooral in het tweede en derde trimester. Je baarmoeder zal tijdens de bevalling samentrekken. Je baarmoeder is nu alvast aan het oefenen voor het samentrekking tijdens de bevalling.
Iedere vrouw is anders, maar je borsten zijn waarschijnlijk een tot twee cupmaten groter dan vóór de zwangerschap. Je bandmaat zal waarschijnlijk ook groter worden, omdat je ribbenkast zich uitzet om ruimte te maken voor je baby.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Door de groei van je buik verandert het zwaartepunt van je lichaam. Ook de manier waarop je staat en beweegt verandert. Je spieren en gewrichten voelen hierdoor anders aan; daardoor gaan veel (hoog)zwangere vrouwen waggelend lopen.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
Daarnaast maakt je lichaam stresshormonen aan als je blootgesteld wordt aan harde geluiden, stress hormonen zijn niet goed voor je baby. Het lijkt erop dat een enkele keer naar een concert niet veel kwaad kan, maar doe het niet regelmatig en ga niet dicht bij boxen staan.
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
Ongeveer 40% van de bevruchte eicellen komt niet tot innesteling. En na innesteling zal in zo'n 10 % van de gevallen alsnog een miskraam optreden. Hierbij stopt het vruchtje met groeien en stopt het hartje met kloppen. Vaak brengt dit krampen op gang, waardoor het vruchtje en de moederkoek naar buiten komen.
Een zwangere vrouw met ondergewicht (een BMI tot 18,5) komt gemiddeld zo'n 12,5 kilo aan, en vrouwen met overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30) gemiddeld 7 tot 11 kilo. Vrouwen met obesitas (BMI vanaf 30) komen gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo aan.