De eerste schooldag van schooljaar 2021-2022 is op maandag 30 augustus 2021. Echter alle opleidingen hebben verschillende startdata.
De overheid adviseert de data: 23 april t/m 1 mei 2022. Kijk in de schoolgids of op de website van de school voor de juiste data. Ook handig om te weten: Regioindeling voor de schoolvakantie.
In het basisonderwijs en het secundair onderwijs begint een schooljaar op 1 september en eindigt het op 31 augustus van het daaropvolgende kalenderjaar.
Het nieuwe schooljaar begint op maandag 29 augustus 2022. Let op: de data voor de zomervakantie kunnen afwijken van de adviesdata die de Rijksoverheid noemt voor de regio Noord.
De laatste week van 2022, week 52, begint op 26 december en eindigt op 31 december. Het komt niet vaak voor dat een jaar precies eindigt op 31 december en dat week 1 van het volgende jaar (in dit geval dus 2021) begint op 1 januari. 2022 is geen schrikkeljaar en heeft gewoon 52 weken.
De lange zomervakantie is ontstaan uit het landbouwverlof en was dus oorspronkelijk een vrije periode om te kunnen helpen op het land en met de oogst.
Officieel begint het schooljaar voor het mbo op 1 augustus. De eerste schooldag is meestal later in augustus, of in september. Sommige opleidingen starten ook op andere momenten, bijvoorbeeld op 1 februari.
Een schooljaar loopt in Nederland van 1 augustus van een bepaald jaar tot 31 juli van het jaar daarop. In het middelbaar beroepsonderwijs loopt het studiejaar gelijk aan een schooljaar. In het hoger onderwijs begint een studiejaar op 1 september en eindigt op 31 augustus.
Geen verplichte schoolvakanties voor mbo en hoger onderwijs
In het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs zijn er geen verplichte data voor de schoolvakanties. Ook zijn er geen adviesdata. Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten mogen hun vakantiedata zelf bepalen.
Maar waarom begint dat schooljaar na de zomer? De reden die daarvoor meestal wordt gegeven is de oogsttijd. De lange zomervakantie zou zijn ontstaan zodat boerenkinderen in de drukste periode, als er geoogst werd, konden meehelpen op het land. Het schooljaar begon als het werk op het land was afgelopen.
Op grond van het bovenstaande wordt in schooljaar 2022 – 2023 in 42 weken onderwijs gegeven, waarvan 9 dagen afvallen voor feestdagen en andere vrije dagen (2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag en de vijf roostervrije dagen uit de cao).
Bij de zomervakantie kent Nederland drie regio's. Niet het hele land heeft dus tegelijk vakantie. De zomervakantie in de regio Midden is van 9 juli tot en met 21 augustus, in de regio Noord van 16 juli tot en met 28 augustus en in de regio Zuid van 23 juli tot en met 4 september.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week). Alleen in zeer bijzondere gevallen kan hiervan worden afgeweken.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.
Er is geen maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
Over 2 jaar is dit gemiddeld 1.000 uren per studiejaar. Tijdens de tweejarige opleiding krijg je ten minste 1.250 begeleide onderwijsuren en ten minste 450 uren beroepspraktijkvorming. In het eerste studiejaar worden minimaal 700 begeleid onderwijs verzorgd.
Vakanties en verlofdagen
Trimester 3 Facultatieve verlofdag: maandag 2 mei 2022 Hemelvaartweekeinde: 26 tot en met 27 mei 2022 Pinkstermaandag: 6 juni 2022 Laatste schooldag: donderdag 30 juni 2022 (tot 12.00 u.)
Bij hoeveel mbo-opleidingen mag een leerling zich aanmelden? Op dit moment is er geen maximum aantal opleidingen vastgesteld waarvoor een leerling zich kan aanmelden. Een leerling kan zich bij meerdere scholen voor meerdere opleidingen aanmelden. Scholen mogen geen eigen maximum aantal aanmeldingen hanteren.
De langste zomervakanties hebben ze in Italië, Portugal, Roemenië en Turkije. In een enkel land hebben ze het bijzonder goed geregeld qua duur van de zomervakantie. Zo heeft Bulgarije in het primair onderwijs maar liefst 11 – 15 (!) weken zomervakantie.
De meivakantie of tulpvakantie is een schoolvakantie in Nederland.
Vakantie als maatschappelijk verschijnsel en vrije tijd van enige omvang dateert van ongeveer het midden van de negentiende eeuw. Vakantiereizen hebben onder de elite een lange traditie en kwamen al bij de Romeinen voor.