Het melkmeisje, ook wel De keuken- of melkmeid genoemd, is een schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer uit circa 1660. In een veilingcatalogus uit 1696 wordt het werk vermeld als Een Meyd die Melk uytgiet.
Op het schilderij staat het melkmeisje in het midden van een kamer. Links van haar is een venster te zien, waardoor er licht binnenvalt. Links van haar bevindt zich een tafel met een kleed. Op de tafel staan diverse waren, waaronder een rieten mand met brood, een kan, schaal en koperen pot.
1660. Geheel verdiept in haar werk schenkt een dienstmeisje melk in.
Een van de beroemdste meesters uit de kunstgeschiedenis is Johannes Vermeer uit Delft. Hij is waarschijnlijk het meest bekend vanwege zijn schilderijen Het melkmeisje en het Meisje met de parel, die beiden op deze pagina staan afgebeeld.
De waarde van dit werk wordt geschat op 200.000.000 dollar.
In 1903 was het Meisje met de Parel 50.000 gulden waarna inflatie correctie 650.000 euro. Hoeveel het Meisje met de parel momenteel waard is, is moeilijk in te schatten. Volgens het Mauritshuis, is dit schilderij "onbetaalbaar".
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.
Het Rijksmuseum leent Het melkmeisje voor zes weken uit.
Pigmenten uit mineralen zijn de belangrijkste grondstoffen. Maar ook planten speelden een rol in het kleurenpalet van Vermeer. In die tijd werd vooral gewerkt met primaire basiskleuren blauw, geel en rood naast plantenextracten voor bruin en zwart. De kleur groen kwam voort uit het samenstellen van blauw en geel.
Op de tafel ligt een parelketting naast een sieradendoosje, een halsdoek en een uitgevouwen blad papier, waarschijnlijk de envelop of een tweede blad van de brief. Parels konden worden geassocieerd met vanitas, het verlangen om zich aantrekkelijk te maken, zonder een moreel oordeel te vellen.
44.000 jaar oude grotschildering in Indonesië is oudste figuratieve kunst ter wereld. Een Indonesische grotschildering van een prehistorische jachtscène is bijna 44.000 jaar oud en daarmee de oudste figuratieve kunst ter wereld, zo zegt een nieuwe studie.
AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft het schilderij 'Burgemeester van Delft en zijn dochter' van Jan Steen gekocht. Het betaalde 11,9 miljoen euro voor het doek uit 1655 van de Nederlandse meester. Het is het duurste schilderij uit de geschiedenis van het museum.
Vandaag de dag wordt het schilderij geschat op een waarde van 0,7 miljard euro. Dat maakt de Mona Lisa tot het meest kostbare schilderij in de wereld.
Hoe oud het is
De meeste schilderijen zijn gemaakt op een wit of gebroken wit doek, maar de stof verschilt per periode. Hoe ouder het werk, des te meer geelachtig de rug. Een andere methode is te kijken of het kader of de achterkant van het paneel stickers van de leverancier bevat.
De daadwerkelijke dader was de Italiaan Vincenzo Peruggia. In een houten koffer onder zijn bed in een kamer in Parijs werd de Mona Lisa bewaard om hem pas na twee jaar te koop aan te bieden aan een antiquair uit Firenze, Italië. Het doek werd herkend en Peruggia gearresteerd.
1. Leonardo Da Vinci – Mona Lisa. In onze verzameling van beroemde schilderijen mag het werk "Mona Lisa" van Leonardo Da Vinci natuurlijk niet ontbreken. Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij in de hele wereld en uit alle kunsttijdperken.
Empire State Building. Het iconische Amerikaanse gebouw is één dag in handen geweest van The New York Daily News. Zij wisten het gebouw van 2 miljard euro te 'stelen'. Met valse documenten en nagemaakte stempels van de notaris wisten zij het gebouw voor één dag over te nemen.
JOHANNES VERMEER - 'Het melkmeisje', 1658, Rijksmuseum Amsterdam.
Het schilderij Sint Praxedis van Johannes Vermeer heeft dinsdag bij een veiling van Cristie's in Londen omgerekend ongeveer 7,8 miljoen euro opgebracht. Dat heeft het veilinghuis laten weten. Het gaat om een werk uit 1655 en het is daarmee volgens Cristie's het vroegst gedateerde werk van Vermeer.
Volgens een nieuw onderzoek, blijkt nu dat de grottekeningen in een grot in Sulawesi, Indonesia met een leeftijd van 40.000 jaar de oudste en menselijke kunst ooit is. De tekeningen zijn een paar duizend jaar ouder dan de Grotte Chauvet of “Cave of Forgotten Dreams” in Frankrijk – de andere recordhouder.
Een stil privémoment – een jonge vrouw staat aandachtig een brief te lezen in het ochtendlicht. Ze is nog in haar blauwe nachtjakje. Alle kleuren zijn ondergeschikt aan dit stralende lapis lazuli-blauw.