Epidemiologische studies laten zien dat het risico op trombose ongeveer twee- tot viermaal groter is na een reis van meer dan 4 uur. Absoluut gezien komt dit overeen met een risico van 1 op 4.500 passagiers.
Trombose is zeker leeftijdgerelateerd, dus hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt. Als je jong bent is de kans op trombose ongeveer 1 op 10.000 en als je boven de 60 bent is het 1 tot 2 op 1000. Trombose is een volksziekte. De kans op een longembool ligt ongeveer ook in die orde.
Verschijnselen. Pijn bij het lopen is de belangrijkste klacht bij vernauwde bloedvaten in de benen, ook wel etalagebenen genoemd. De krampende pijn gaat weer over na een paar minuten rust. Als de vaatvernauwing erger wordt, treedt er ook pijn op in rust, meestal eerst aan de tenen.
Een trombose kan levensgevaarlijk zijn. Neem bij vermoeden van een trombose altijd direct contact op met uw (huis)arts of bel 112.
Sinds een aantal jaren is er veel belangstelling voor een mogelijk verband tussen het maken van een lange vliegreis en het ontstaan van ve- neuze trombose. Epidemiologische studies laten zien dat het risico op trombose ongeveer twee- tot viermaal groter is na een reis van meer dan 4 uur.
Tot wel 14 dagen na lange vluchten kunnen er bloedstollingsstoornissen optreden. De gezondheidstoestand moet ook na de vlucht worden geobserveerd om mogelijke tekenen van trombose op tijd te herkennen. Na twee weken neemt het tromboserisico weer af.
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Ouderen (boven de 65 jaar), mensen die roken, mensen met overgewicht, vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, zwangeren, vrouwen in het kraambed en patiënten met bepaalde vormen van kanker hebben eveneens een verhoogde kans op trombose.
Trombose is een hele complexe aandoening, die kan ontstaan door verschillende oorzaken. Vaak spelen meerdere oorzaken een rol. Soms is helemaal geen aanleiding te vinden en ontstaat spontaan een stolsel.
behoud een gezond gewicht
Allemaal factoren die de kans op een bloedklonter vergroten. Probeer daarom elke dag minstens een halfuur te bewegen. Dat helpt om een gezond gewicht te behouden, en heeft ook een gunstige invloed op je bloeddruk. Daarnaast kan ook gezonde voeding de kans op trombose verkleinen.
Vliegen en trombose
Het is al langer bekend dat luchtreizigers aan hun vlucht trombose kunnen overhouden, het zogenaamde economy class syndrome. De oorzaak hiervan werd niet alleen gezocht in het langdurig stilzitten, maar ook in uitdroging, de iets verminderde luchtdruk en het iets lagere zuurstofgehalte aan boord.
Reiskousen helpen om vervelende en gevaarlijke klachten zoals reizigerstrombose tegen te gaan. Reiskousen worden ook wel compressiekousen genoemd. De kousen oefenen namelijk compressie uit op uw benen. Dit stimuleert het bloed om weer te gaan stromen.
Als je trombose hebt, krijg je medicijnen die zorgen dat je bloed minder snel stolt. Dit noemen we antistollingsmiddelen of bloedverdunners. Deze medicijnen voorkomen dat trombose ontstaat of dat bloedstolsels groter worden. Ze ruimen de stolsels niet op.
Tijdens je zwangerschap mag je tot 36 weken nog gewoon met ons vliegen. Vanaf 36 weken is dit voor je eigen gezondheid en die van je baby niet meer toegestaan. In een aantal gevallen mag je na je 34e week niet meer vliegen, namelijk: Als je in verwachting bent van een meerling.
Hoe ontstaan de opgezwollen enkels en voeten? Opgezwollen voeten en dikke enkels hebben in principe een eenvoudige oorzaak: te weinig beweging. Dit is niet verrassend omdat je tijdens lange reizen lang in dezelfde houding zit, wat een negatief effect heeft op je bloedsomloop.
Comfortabel reizen met compressiekousen
Na een lange vlucht ervaart 60% van de reizigers met compressiekousen minder pijn en opgezwollen voeten. Of het nu gaat om een korte vlucht of een lange auto reis. Op het moment dat je gaat reizen zal je lang achter elkaar stil moeten zitten.
Een heel belangrijke maatregel om klontervorming te vermijden is het dragen van speciale medische compressiekousen van compressieklasse 1 (18.0-21.0 mmHg (=2.40-2.80 kPa)). Opgelet: dit zijn geen gewone steunkousen!
Til de benen op en trap afwisselend met de voeten, alsof u een voetpedaal in beweging houdt. 20 x herhalen! Til één been een weinig op en maak met de voet cirkelvormige bewegingen in de lucht! 30 seconden met elk been!
De behandeling duurt ongeveer 1 uur en voeren we uit op de Spoedeisende Hulp (SEH). Vervolgens wordt u gedurende 24 uur bewaakt door een monitor op de Medium Care of stroke-unit.
Zeer pijnlijk been. Het gevoel een zweepslag te hebben in de kuit. Pijn in de benen bij lopen, die afneemt bij stilstaan.
Trombose geeft zwelling in en rondom de enkel en de voet, waarbij het been zwaar aanvoelt. Slagaders hebben een hogere bloeddoorstroming dan anders, waardoor bloedstolling minder voorkomt in slagaders. Wanneer de trombus loslaat van de wand van het bloedvat, wordt deze meegenomen in de bloedcirculatie.