Bij een hormoonongevoelige kanker, zoals de triple-negatieve borstkanker, is het risico op herval het grootst in de eerste jaren na de diagnose. Was de borstkanker hormoongevoelig, zoals de meeste, dan is hervallen jaren, zelfs enkele tientallen jaren, later nog steeds mogelijk.
Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling.
Eerder borstkanker gehad
Heeft een vrouw al een keer borstkanker gehad, dan heeft zij een drie tot vier keer zo hoge kans op kanker in de andere borst. Bijna één op vijf vrouwen van de vrouwen die borstkanker hadden en daarvan genezen zijn, krijgt binnen twintig jaar voor de tweede keer borstkanker.
Iedere kankerpatiënt is anders. En geen ziekteverloop is hetzelfde. Toch krijgen de meeste vrouwen na hun behandeling voor borstkanker hetzelfde controleregime: vijf jaar lang gaan ze een keer per jaar naar het ziekenhuis, omdat dat nu eenmaal in de richtlijn van de artsen staat.
Borstkanker is vaak te genezen. U kiest de behandeling samen met de arts in het ziekenhuis. De behandeling is meestal een operatie: een operatie waarbij u uw borst kunt houden.
Van de mensen die borstkanker of prostaatkanker kregen, leeft zelfs negentig procent na tien jaar nog.” De hoogleraar kon onder meer concluderen dat het leven van twee op de drie oud-patiënten 'redelijk tot goed ontwikkelt', maar een derde 'krijgt allerlei problemen'.
Overleving. De overleving wordt sterk bepaald door het stadium bij diagnose. Van de patiënten met een stadium I tumor is 95 procent na 10 jaar nog in leven, terwijl patiënten met een stadium IV tumor (uitgezaaide borstkanker) een 10-jaars-overleving hebben van 8 procent.
De kans op een lokaal of regionaal recidief is in het algemeen klein bij patiënten met borstkanker in Nederland. Toch blijken specifieke subtypen borstkanker belangrijke voorspellers te zijn voor de recidiefvrije 10-jaarsoverleving.
Sommige vrouwen merken terugkerende borstkanker zelf op als een knobbel of een andere verandering aan de borst of okselgebied na zelfonderzoek. Als er een vermoeden is van een terugkerende tumor wordt een biopsie of punctie uitgevoerd, soms aangevuld met een echografie.
Stadium 3. De tumor is groter dan 5 centimeter. Er kan sprake zijn van uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Een tumor kleiner dan 5 centimeter die door de huid naar buiten komt of vastzit aan de borstwand valt ook onder dit stadium.
Borstkanker zaait meestal uit in botten, lever, longen of hersenen. Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid.
Vaak is de oorzaak onbekend. Er zijn factoren die een hogere kans op borstkanker geven, zoals roken en erfelijke/familiaire aanleg, maar dat wil niet zeggen dat je ook borstkanker krijgt. Het gaat altijd om een kans.
Uitzaaiingen van de borstkanker kunnen op verschillende plekken in je lichaam voorkomen en ook op meerdere plekken tegelijk. De meest voorkomende plekken waarnaar de borstkanker uitzaait, zijn de botten, lever, longen of hersenen.
Een recidief of terugval betekent dat de kankercellen weer opduiken na een periode van remissie. Dat kan na enkele maanden zijn, maar ook na enkele jaren.
Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker. De tumor groeit vaak snel en zaait ook sneller uit dan andere vormen van borstkanker.
Bij één op de vijf patiënten zaait de borstkanker later alsnog uit, dit gebeurt vaak pas jaren na het ontdekken en behandelen van de oorspronkelijke tumor. De kans dat uitzaaiingen ontstaan, verschilt per persoon. Bepaalde factoren geven wel een groter risico op uitzaaiingen.
Uitgezaaide borstkanker is vrijwel nooit te genezen, maar vaak is behandeling wel mogelijk. Behandelingen kunnen de groei van de uitzaaiingen remmen en klachten verminderen.
Als je bestraald bent, vooral op (heel) jonge leeftijd, heb je een iets grotere kans om een tweede keer kanker te krijgen.Die kans is heel klein, minder dan 1%. Als er zo'n tweede tumor ontstaat, gebeurt dat meestal na zo'n 5 tot 30 jaar na de behandeling. Soms ben je dan nog onder controle, soms niet meer.
Borstkanker kan na de behandelingen terugkomen. Er kan bijvoorbeeld weer een tumor ontstaan in je borst of het litteken of in de lymfeklieren rondom de borst. Dan kun je opnieuw behandelingen krijgen die gericht zijn op genezing.
Ja, maar die kunnen sterk verschillen van de ene kanker tot de andere. Bijvoorbeeld de grootte van de oorspronkelijke tumor, de aanwezigheid van loco-regionale indringing... Deze voorspellende factoren geven enkel een waarschijnlijkheid van uitzaaiingen.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Van de middengroep is de 5-jaarsoverleving 30-75%. Dit geldt onder andere voor kanker van de darm, blaas, nier, hoofd-hals en baarmoederhals. De groep met de laagste overleving (minder dan 30%) omvat onder andere longkanker, maag- en slokdarmkanker, alvleesklierkanker en acute myeloïde leukemie.
DCIS is een afkorting van ductaal carcinoom in situ. Het is een voorstadium van borstkanker. In de borst zitten klierkwabben (lobuli) en melkgangen (ducten). Daarin kunnen kankercellen voorkomen.
Een op de vijf jonge vrouwen met triple-negatieve borstkanker (een agressieve vorm van borstkanker) en schone lymfeklieren heeft een uitstekende prognose zónder behandeling met chemotherapie.