Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen). Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld.
Het meningokokken ACWY-vaccin bevat deeltjes van de 4 meningokok bacteriën. Je kunt geen meningokokkenziekte van het vaccin krijgen. Het lichaam maakt afweerstoffen tegen de deeltjes van het vaccin waardoor je daarna geen meningokokken ACWY-ziekte meer kan krijgen.
De inenting wordt aangeboden als je kind 14 maanden oud is. Ook jongeren van 14 jaar ontvangen een uitnodiging. Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen de typen A, C, W en Y.
Met een vaccinatie ben je direct zelf beschermd tegen een besmetting met meningokokken W. Als je gevaccineerd bent, kun je ook een ander niet besmetten. Hoe meer tieners zich laten vaccineren, hoe minder kans de bacterie krijgt om te verspreiden naar leeftijdsgenoten, maar ook naar alle andere mensen.
De eerste verschijnselen zijn vaak verkoudheid, hangerigheid en een grieperig gevoel. Daarna verergert de ziekte snel, met hoge koorts. Een signaal dat duidelijk op ernstige ziekte wijst is nekstijfheid, dit is een symptoom van hersenvliesontsteking. Heel jonge kinderen kunnen luierpijn krijgen.
Het aantal gevallen veroorzaakt door Haemophilus influenzae type b was in 1990 nog 40-60 per 100.000 inwoners per jaar en is nu minder dan 1 per 100.000 inwoners per jaar. Meningitis veroorzaakt door pneumokokken komt ook steeds minder voor, met per jaar 1-2 gevallen per 100.000 kinderen jonger dan 15 jaar.
Als je 14 wordt, krijg je een vaccinatie tegen meningokokkenziekte aangeboden. De prik die je krijgt, werkt tegen een aantal meningokokbacteriën: A, C, W en Y. Door de vaccinatie ben je 10 jaar beschermd. Het vaccin dat je krijgt, wordt wereldwijd al veel jaren gebruikt.
De kans om na een besmetting met deze bacterie ziek te worden is klein. Als u wel ziek wordt, dan zijn de gevolgen vaak zeer ernstig. De meningokokkenziekte kan zorgen voor bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Bij besmetting kunnen mensen in korte tijd (binnen enkele uren) erg ziek worden.
De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik. Als je meer wilt weten over deze vaccinaties kun je op de site van het RIVM kijken.
Een hersenvliesontsteking door een virus herstelt meestal vanzelf binnen 1 tot 2 weken. Bij een hersenvliesontsteking door een bacterie blijft u enige tijd in het ziekenhuis.
Eén prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. De keuze om tieners en jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie.
Meestal ontstaan bijwerkingen op de dag dat de inenting is gegeven. Ze duren meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen. De inenting tegen bof, mazelen en rodehond, de BMR Bof, mazelen, rodehond (Bof, mazelen, rodehond)-vaccinatie, veroorzaakt pas na 5 tot 12 dagen een reactie.
Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Het virus zit ook in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt.
Hij heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat vanaf najaar 2020 alle volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar eens in de 5 jaar een uitnodiging van hun huisarts ontvangen voor een pneumokokkenvaccinatie. De vaccinatie kan tegelijk met de griepvaccinatie plaatsvinden.
Heb je de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus.
Het percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder (geboren in 2004 en eerder en eerder) dat ten minste 1 coronaprik heeft gehad is 83,5%. De cijfers zijn niet compleet. De vaccinatiegraad is in werkelijkheid hoger.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Gevolgen hersenvliesontsteking (bacterie) De gevolgen van bacteriële hersenvliesontsteking kunnen ernstig zijn. In een op de vijf gevallen overlijdt de patiënt. In een op de vier gevallen krijgt de patiënt een beroerte door schade aan bloedvaten in de hersenen.
Peuters en tieners krijgen een vaccinatie de beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Tieners krijgen een oproep voor vaccinatie in het jaar dat ze 14 worden. Sinds 2020 krijgen 14-jarigen de prik tegen meningokokkenziekte vanuit het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
Vaccinaties kunnen hersen(vlies)ontsteking voorkomen
Infectie met deze virussen kan voorkomen worden door vaccinatie. Hersenvliesontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, zoals de Haemophilus influenzae type b (Hib) bacterie, meningokok of pneumokok [1, 6, 10-16].
U kunt besmet raken met de pneumokokken bacterie door de bacterie in te ademen. De bacterie bevindt zich bij gezonde mensen in de neus of keel. Als zij hoesten of niezen komt de bacterie in kleine druppeltjes in de lucht. Daarnaast kan de bacterie worden overgedragen door zoenen en handen schudden.
Vóórkomen van meningitis
Meestal geneest het binnen één à twee weken vanzelf. Mensen met een virale meningitis hebben niet altijd genoeg klachten om naar een arts te gaan. Of ze herkennen de klachten niet en denken bijvoorbeeld dat het een zware griep is. We vermoeden dat het gaat om ongeveer 1250 patiënten per jaar.