Zowel katers als poezen, ongecastreerd en gecastreerd, sproeien hoewel ongecastreerde katers het meest sproeien. Meestal beginnen katers te sproeien als ze volwassen worden. In 80% van de gevallen stopt het sproeien na castratie van de kater.
Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een sterke geur, bijvoorbeeld azijn, ammoniak, chloor of bleekwater. De sterke geur daagt de kat uit om nogmaals op dezelfde plek te sproeien. Neem contact op met je dierenarts. De dierenarts kan een medische oorzaak uitsluiten en jou helpen met de oorzaak te vinden.
Katers kunnen katergedrag gaan vertonen als ze geslachtsrijp worden. Meestal beginnen ze hun territorium te markeren door middel van sproeien. We adviseren te wachten met castratie tot na 6 maanden, maar als hij voor die leeftijd al sproeit dan wijken we van dat advies af.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Met gaas en planten kun je het moeilijker voor ze maken om langs je haag, schutting of hek te komen. Plaats (kippen)gaas bij je schutting of haag om te voorkomen dat katten makkelijk in je tuin kunnen springen. Plant planten met stekels langs ingangen. Katten lopen niet graag langs stekelige planten zoals vuurdoorn.
Meestal sproeit een kat rechtopstaand, maar soms ook al hurkend. Tijdens het sproeien staat de staart stijf recht omhoog en trilt. Meestal worden slechts kleine hoeveelheden urine gesproeid, maar bij sommige katten kan het ook een behoorlijke plas zijn.
Sproeien wordt vaak gedaan door katers, maar soms ook door poezen. Katten sproeien kleine beetjes urine op bepaalde plekken, vooral verticale plekken. Bijvoorbeeld tegen een bankstel of tegen de muur. Dit territoriale gedrag ontstaat vaak als gevolg van stress die je kat ervaart.
Hormonen, zowel katers als poezen kunnen gaan sproeien als ze geslachtsrijp worden om hiermee aan te geven dat ze op zoek zijn naar een partner en om hun territorium af te bakenen tegen ongewenste concurrentie; Blaasontsteking / blaasgruis / blaasstenen. Fysieke ongemakken kunnen ervoor zorgen dat je kat gaat sproeien.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
De kat heeft een medisch probleem
Soms plast of sproeit een kat in huis omdat het plassen pijn doet. De oorzaak kan liggen in een nierprobleem, diabetes of een blaasontsteking. Wanneer de kat plaspijn associeert met de kattenbak, zal hij logischerwijs op een andere plek in huis gaan plassen.
Als gecastreerde katten binnenshuis gaan sproeien, dan is daar meestal een reden voor, bijvoorbeeld: Verandering in gezinssituatie: Echtscheiding, baby, nieuwe partner. Andere kat in huis waardoor de oude zich bedreigd voelt. Verhuizing of nieuwe meubels in huis.
Rond een leeftijd van 5-8 maanden is een kat geslachtsrijp, oftewel seksueel volwassen. Een kater zal de neiging krijgen om te gaan rondstruinen, te gaan vechten met andere katers en zijn territorium te gaan markeren 'sproeien'. Een geslachtsrijpe poes zal regelmatig krols worden.
Sterilisatie of Castratie: 87% katers stoppen met sproeien na castratie. 78% stopt onmiddellijk, 9% stopt enkele maanden na castratie. Slechts 13% blijft sproeien. 77% van zowel katers als kattinnen stopt met sproeien binnen 6 maanden na castratie of sterilisatie.
Sproeien versus plassen
Het verschil zit hem in de houding van je kat. Sproeien doet je kat staand met zijn staart recht omhoog. De staart trilt en hij trappelt vaak met zijn achterpootjes, waarna er urine recht naar achteren wordt gespoten. Plassen doet je kat hurkend.
Het grootste deel van de katten sproeit alleen buitenshuis. Zo maken ze op onzichtbare wijze hun aanwezigheid in een territorium kenbaar aan andere katten. Katten delen hun territorium d.m.v. “timeshare” achtig gedrag. Dat wat wil zeggen dat ze elkaar door de geurmarkeringen niet te vaak tegen hoeven te komen.
De katten brachten gemiddeld 79 procent van hun tijd buitenshuis door op een afstand van minder dan 50 meter van het huis van hun eigenaar. De gemiddelde maximum afstand voor alle katten was 352 meter.
Bij een niet-klonterend grit zal je de gehele vulling na gemiddeld vier tot acht dagen moeten vervangen voor nieuwe. Vergeet niet om afhankelijk van het gebruik twee a drie keer per jaar het filter van de kattenbak ook te vervangen.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Het is goed om dagelijks even in de kattenbak te kijken. Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken.
Als je kat soms op kleding plast en bij anderen in de kattenbak, dan markeert je kat zijn territorium of zoekt hij je aandacht. Gezondheidsproblemen, zoals urineweginfecties en incontinentie, kunnen er ook toe leiden dat katten op kleding plassen. Je moet er ook voor zorgen dat je kat zijn kattenbak nog steeds prettig.
Om te kunnen genezen na een operatie moeten katten niet hoeven springen, op trappen klimmen of zichzelf uitrekken om noodzakelijke dingen te bereiken. Gebruik tot zeker een week lang na de operatie geen gewone kattenbakvulling. Het kan in de operatiewond komen en een infectie veroorzaken, vooral bij katers.
Zo zie je of een kat gecastreerd is
Bij katers is het makkelijk te zien, bij poezen is het lastiger. "Niet-gecastreerde katers hebben dikkere wangen. En aan de achterkant kun je nog goed zien dat de balletjes er zijn." Stel je wil een kat uit het asiel halen, dan zijn ze vaak standaard al gecastreerd / gesteriliseerd.
Een krolse kater zal zijn territorium markeren met kleine hoeveelheden feromoonbelaste urine om het vrouwtje seksueel aan te trekken. Dit staat bekend als seksuele markering en wordt gedaan tegen meubels, muren en alle soorten verticale oppervlakken. De geur is vaak onaangenaam en moeilijk te verwijderen.
Maar ook na de castratie kan een kater een aantal dagen nog vruchtbaar zijn, dus zet hem niet te snel bij ongesteriliseerde vrouwen!
De duur van de krolsheid wisselt per kat. Over het algemeen duurt het 6 tot 9 dagen.